Nieprzetworzone
Gdy słyszysz quattro formaggi, mówisz: „Tak, poproszę”? Nie wiń za to siły swojej woli – wysokotłuszczowe, przetworzone produkty (takie jak ser) szybko uzależniają. Zamiast nich wybieraj dodatki niskotłuszczowe, dzięki którym nie będziesz się przejadać.
Ciasto do lamusa
Dieta bogata w skrobię to prosta droga do fałdek na brzuchu. I to jest jej najmniejszy minus. Regularne spożywanie produktów o wysokim IG daje o 49% większe ryzyko zachorowania na raka płuc niż w przypadku stosowania diety o niskim IG. Niech pełne ziarna wrócą do łask!
Moc kalafiora
Kalafior nie tylko stanowi doskonałą podstawę dla pizzy, ale jest także świetnym źródłem witaminy C (100 g pokrywa 70% dziennego zapotrzebowania). Dzięki temu świetnie sprawdzi się w sezonie przeziębieniowym, a także wspomoże utratę tkanki tłuszczowej.
Amore pomidore
Pomidory są bogatym źródłem likopenu – przeciwutleniacza, który redukuje poziom złego cholesterolu (LDL). Świetnie sprawdzą się także po treningu – badania dowodzą, że pomagają one ukoić obolałe mięśnie i stawy. Suszone? Jak najbardziej.
Graj w zielone
Wpisz pesto na listę podstawowego wyposażenia swojej lodówki. To zielone cudo, o bogatym smaku umami, pobudza apetyt podczas jedzenia i pomaga w utrzymaniu zadowolenia po skończeniu posiłku.
Składniki, których będzie potrzebować:
- 1 duży kalafior
- 70 g mielonych migdałów
- 1 łyżka mąki bezglutenowej
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 3 średnie jaja, rozkłócone
- oliwa do skropienia
- 2 łyżki pesto
- 6 pomidorków koktajlowych
- 150 g karczochów ze słoika
- garść rukoli
- 2 suszone pomidory, posiekane
Przepis znajdziesz w filmie:
ZOBACZ KONIECZNIE: Zdrowa pizza na 8 sposobów
Komentarze
~Edyta, 2018-04-27 12:37:52
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?