Jajka faszerowane
Jajka są najprostszą i najbardziej popularną przystawką stworzoną na piknikowe wypady. Same w sobie są jednak nieco mdławe w smaku, więc tutaj trochę je podostrzamy.
- 4 jajka
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1½ łyżeczki musztardy Dijon
- 25 ml śmietany
- Przyda się: papier do pieczenia, folia, rukola, szczypiorek, sos tabasco
- Wyciągnięte wcześniej z lodówki jajka wstaw do wrzącej wody i ugotuj na twardo. Zalej je zimną wodą i odstaw do ostygnięcia.
- Obierz je, przekrój wzdłuż na pół i przełóż żółtka do miski.
- Dopraw solą z pieprzem, dodaj musztardę, śmietanę i widelcem zrób pastę.
- Jeżeli mikstura jest zbyt gęsta, wlej łyżkę zimnej wody i ponownie wymieszaj.
- Łyżeczką napełnij pastą jajka, zawiń je w papier lub folię i wstaw do lodówki.
- Przed podaniem rozwiń je, posyp posiekanym szczypiorkiem lub rukolą i skrop każdą połówkę sosem tabasco.
4 PORCJE. W jednej: 100 kcal, 7g tłuszcze (3 g tł. nasyc.), 1 g węglowodany, 0 g błonnik, 6 g białko
SZEF PIKNIKU RADZI: Nie przekraczaj 10 minut gotowania jajek na twardo, bo wokół żółtka powstanie nieapetyczny, zielony nalot. Optymalny czas to 8 minut.
Szprycer truskawkowy
Przygotuj mieszankę już w domu, żeby niepotrzebnie nie wozić dodatkowych butelek.
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- 500 g truskawek
- 1 łyżka soku z cytryny
- Zagotuj wodę z cukrem, aż ten całkowicie się rozpuści, i dodaj jeszcze kilka minut, żeby syrop zgęstniał.
- Zblenduj truskawki do gładkości, dodaj do syropu z łyżką soku z cytryny. Zamieszaj, wystudź i wstaw do lodówki.
- Podawaj w proporcjach: 4 łyżki syropu truskawkowego na szklankę gazowanej wody.
8 PORCJI. W jednej: 120 kcal, 0 g tłuszcze, 30 g węglowodany, 1 g błonnik, 0 g białko
SZEF PIKNIKU RADZI: Z butelką gazowanego szprycera zabierzcie ze sobą butelkę musującego wina i miksujcie na trawie.
Muffuletta z serem provolone
To słynna nowoorleańska kanapka rodem z Sycylii. Piknikowe arcydzieło, które najlepiej zrobić dzień wcześniej.
- 1/2 szklanka zielonych oliwek
- 1/2 szklanka czarnych oliwek
- 1 łyżka kaparów
- 1 łodyga selera,
- 1 szalotka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 ostra papryka
- oliwa
- czerwony ocet winny
- 250 g szynki parmeńskiej
- 250 g sera provolone
- garść rukoli
- 1 okrągły chleb
- Posiekaj drobno wszystkie warzywa i zmieszaj je ze sobą. Dopraw oliwą, octem, solą i pieprzem.
- Odetnij górę chleba i łyżką wyjmij ze środka większość miąższu. Połóż na dno przygotowaną mieszankę z oliwą, a potem układaj warstwowo szynkę i ser provolone (możesz dać między nimi plastry pomidora). Zakończ liśćmi rukoli i jeszcze raz oliwną mieszanką.
- Przykryj chleb odciętą częścią, zawiń w folię i wstaw na noc do lodówki. Połóż coś cięższego na wierzch, żeby muffuletta była zwarta. Podawaj na zimno, pokrojoną jak tort.
SZEF PIKNIKU RADZI: Do robienia muffuletty najlepiej kupić jasny, włoski chleb posypany sezamem. Smakuje wyśmienicie.
Ciasteczka owsiane
Zrób je rano i zjedz na śniadanie z kawą, by doładować się energią przed wypadem. Resztę zabierz na piknik – jeżeli coś zostanie, będą świetną przegryzką.
- 200 g masła
- 500 g płatków owsianych
- 120 g ksylitolu
- 3 jajka
- 50 g rodzynek
- 50 g pestek dyni
- W garnku rozpuść masło i wsyp płatki owsiane. Dokładnie wymieszaj. Dodaj ksylitol i znowu wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Jaja ubij trzepaczką i wymieszaj z chłodną masą w garnku. Dorzuć rodzynki i dynię.
- Uformuj z masy kulki i ułóż je na blasze na papierze do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 ˚C i zapiekaj 10-15 minut. Ostudź.
Komentarze
~Iga, 2018-04-09 12:52:55
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?