[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

Piknik: proste i smaczne przepisy

Tu chyba jesteśmy zgodni: nic tak nie smakuje, jak posiłek na świeżym powietrzu, przy pięknej pogodzie i w towarzystwie przyjaciół. To wszystko mamy, więc na rowery i do lasu! Zaczynamy piknik. 

piknik przepisy fot. shutterstock

Jajka faszerowane

Jajka są najprostszą i najbardziej popularną przystawką stworzoną na piknikowe wypady. Same w sobie są jednak nieco mdławe w smaku, więc tutaj trochę je podostrzamy.

REKLAMA
  • 4 jajka
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1½ łyżeczki musztardy Dijon
  • 25 ml śmietany
  • Przyda się: papier do pieczenia, folia, rukola, szczypiorek, sos tabasco
  1.  Wyciągnięte wcześniej z lodówki jajka wstaw do wrzącej wody i ugotuj na twardo. Zalej je zimną wodą i odstaw do ostygnięcia.
  2. Obierz je, przekrój wzdłuż na pół i przełóż żółtka do miski.
  3. Dopraw solą z pieprzem, dodaj musztardę, śmietanę i widelcem zrób pastę.
  4. Jeżeli mikstura jest zbyt gęsta, wlej łyżkę zimnej wody i ponownie wymieszaj.
  5. Łyżeczką napełnij pastą jajka, zawiń je w papier lub folię i wstaw do lodówki.
  6. Przed podaniem rozwiń je, posyp posiekanym szczypiorkiem lub rukolą i skrop każdą połówkę sosem tabasco. 

4 PORCJE. W jednej: 100 kcal, 7g tłuszcze (3 g tł. nasyc.), 1 g węglowodany, 0 g błonnik, 6 g białko

SZEF PIKNIKU RADZI:  Nie przekraczaj 10 minut gotowania jajek na twardo, bo wokół żółtka powstanie nieapetyczny, zielony nalot. Optymalny czas to 8 minut.

Szprycer truskawkowy

Przygotuj mieszankę już w domu, żeby niepotrzebnie nie wozić dodatkowych butelek.

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 500 g truskawek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  1. Zagotuj wodę z cukrem, aż ten całkowicie się rozpuści, i dodaj jeszcze kilka minut, żeby syrop zgęstniał.
  2. Zblenduj truskawki do gładkości, dodaj do syropu z łyżką soku z cytryny. Zamieszaj, wystudź i wstaw do lodówki.
  3. Podawaj w proporcjach: 4 łyżki syropu truskawkowego na szklankę gazowanej wody.

8 PORCJI. W jednej: 120 kcal, 0 g tłuszcze, 30 g węglowodany, 1 g błonnik, 0 g białko

SZEF PIKNIKU RADZI: Z butelką gazowanego szprycera zabierzcie ze sobą butelkę musującego wina i miksujcie na trawie.

Muffuletta z serem provolone

To słynna nowoorleańska kanapka rodem z Sycylii. Piknikowe arcydzieło, które najlepiej zrobić dzień wcześniej.

  • 1/2 szklanka zielonych oliwek
  • 1/2 szklanka czarnych oliwek
  • 1 łyżka kaparów 
  • 1 łodyga selera,
  • 1 szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 ostra papryka
  • oliwa
  • czerwony ocet winny
  • 250 g szynki parmeńskiej
  • 250 g sera provolone
  • garść rukoli
  • 1 okrągły chleb
  1. Posiekaj drobno wszystkie warzywa i zmieszaj je ze sobą. Dopraw oliwą, octem, solą i pieprzem.
  2. Odetnij górę chleba i łyżką wyjmij ze środka większość miąższu. Połóż na dno przygotowaną mieszankę z oliwą, a potem układaj warstwowo szynkę i ser provolone (możesz dać między nimi plastry pomidora). Zakończ liśćmi rukoli i jeszcze raz oliwną mieszanką.
  3. Przykryj chleb odciętą częścią, zawiń w folię i wstaw na noc do lodówki. Połóż coś cięższego na wierzch, żeby muffuletta była zwarta. Podawaj na zimno, pokrojoną jak tort.

SZEF PIKNIKU RADZI: Do robienia muffuletty najlepiej kupić jasny, włoski chleb posypany sezamem. Smakuje wyśmienicie.

Ciasteczka owsiane

Zrób je rano i zjedz na śniadanie z kawą, by doładować się energią przed wypadem. Resztę zabierz na piknik – jeżeli coś zostanie, będą świetną przegryzką.

  • 200 g masła
  • 500 g płatków owsianych
  • 120 g ksylitolu
  • 3 jajka
  • 50 g rodzynek
  • 50 g pestek dyni
  1. W garnku rozpuść masło i wsyp płatki owsiane. Dokładnie wymieszaj. Dodaj ksylitol i znowu wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Jaja ubij trzepaczką i wymieszaj z chłodną masą w garnku. Dorzuć rodzynki i dynię.
  2. Uformuj z masy kulki i ułóż je na blasze na papierze do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 ˚C i zapiekaj 10-15 minut. Ostudź.

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij