[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Pieczone szparagi, ciastka z matchą i kaszotto - przepisy MasterChefa Damiana Kordasa

Kucharz Damian Kordas, zwycięzca dwóch programów emitowanych w stacji TVN, podzielił się z nami przepisami na zdrowe, pyszne i szybkie w przygotowaniu „zielone” dania. 

przepisy Kordas ULA DEMCZUK @ulade_photo ulademczuk.pl

26-letni, wrocławianin Damian Kordas w 2015 roku wygrał czwartą edycję "MasterChefa" teraz zwyciężył w najnowszej, również czwartej edycji programu "Agent Gwiazdy". W tym drugim przypadku nie musiał wykazać się talentem kulinarnym ale niezwykłą czujnością, bystrością i zapamiętywaniem najdrobniejszych szczegółów. 

Młody kucharz jest autorem książek kulinarnych. Prowadzi również na Youtube swój kulinarny kanał, do którego zaprasza znanych aktorów, artystów, muzyków, blogerów i influencerów. Z nami natomiast podzielił się trzema autorskimi przepisami - na zdrowe, pyszne i szybkie w przygotowaniu „zielone” dania. 

Kaszotto z kurczakiem, szpinakiem i brukselką

Składniki:

  • 100g kaszy pęczak
  • 1/2 cebuli
  • 75 ml białego wytrawnego wina
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • 10 sztuk brukselki
  • garść szpinaku
  • 300 ml bulionu
  • świeży tymianek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki parmezanu

Przygotowanie:

  1. Na głęboką patelnię wlej olej, a następnie podsmaż na nim posiekaną drobno cebulę.
  2. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pokrojony w kostkę kurczak oraz przekrojone na pół brukselki – przez około 5 minut smaż wszystko na większym ogniu.
  3. Po tym czasie dodaj surową kaszę pęczak - smaż 1 minutę a następnie  wlej wino i gotuj przez 3-4 minuty.
  4. Teraz wlej cały gorący bulion, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut.
  5. Następnie dodaj posiekany świeży tymianek, garść szpinaku oraz masło i parmezan- mieszaj wszystko tak długo aż masło i parmezan się roztopią, a kaszotto nabierze kremowej konsystencji.

Czy wiesz, że największą siłą szpinaku i brukselki jest chlorofil – czyli zielony barwnik, który działa detoksykująco i wzmacnia układ immunologiczny. Te zielone warzywa są również bogate w kwas foliowy, żelazo i witaminy, zawierają mnóstwo błonnika i białka. Sprawdź, które jeszcze warzywa są bogate w proteiny.

REKLAMA

REKLAMA

przepisy Kordas ULA DEMCZUK @ulade_photo ulademczuk.pl

Ciastka z matchą

Składniki:

  • 1 łyżka sproszkowanej herbaty matcha
  • 120g brązowego cukru
  • 350 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 1 jajko
  • Dodatkowo:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła 

Przygotowanie:

  1. Przez około 5 minut utrzyj dokładnie masło z cukrem 
  2. Dodaj do masła jajko i wymieszaj dokładnie.
  3. Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, czarnym sezamem i herbatą. Wymieszaj i połącz składniki.
  4. Tak przygotowane ciasto uformuj w kulę, rozpłaszcz w dłoniach i wstaw do lodówki na około 30 minut.
  5. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wykrawaj z niego formą ciasteczka.
  6. Piecz je w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez około 10-12 minut.
  7. W międzyczasie rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej.
  8. Gdy ciasteczka się upieką zanurzaj je do połowy w roztopionej czekoladzie.

Czy wiesz, że japońska, sproszkowana zielona herbata – matcha – podbiła smakiem ale też zdrowotnymi właściwościami cały świat? Jest silnym przeciwutleniaczem, działa antyrakowo, pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Jest dobra dla serca i mózgu, uspokaja i obniża ciśnienie krwi. Wzmacniają komórki i układ odpornościowy, przyspieszają regenerację organizmu po treningu, pobudzają koncentracj. Co więcej, badacze cały czas uzupełniają listę jej zdrowotnych zalet. Wzmacniają komórki i układ odpornościowy, może przyspieszać regenerację organizmu po treningu oraz że pobudza koncentrację i ożywia. Więcej o matchy przeczytasz tutaj.

REKLAMA

przepisy Kordas ULA DEMCZUK @ulade_photo ulademczuk.pl

Pieczone szparagi

Składniki:

  • 750 g zielonych szparagów⠀
  • 150 ml kremu balsamicznego⠀
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 4 łyżki oleju rzepakowego⠀
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki pestek słonecznika⠀ 

Przygotowanie:

  1. Szparagi przekrój na pół.
  2. W misce połącz krem balsamiczny z wędzoną papryką, olejem rzepakowym, solą i pieprzem.
  3. Do miski przełóż szparagi i wymieszaj je dokładnie, tak aby całe pokryły się przygotowana marynatą.⠀
  4. Tak przygotowane przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch posyp pestki słonecznika.⠀
  5. Piecz w 200 stopniach przez jakieś 5-7 minut. ⠀

Czy wiesz, że szparagi są źródłem białka, selenu, żelaza, poprawiają i skutecznie chronią nasz wzrok, są lekkostrawne, regulują procesy trawienne, działają oczyszczająco i moczopędnie? Są dobre dla serca, obniżają ciśnienie i zwiększają kobiece libido. Są również kalorycznym rajem: mają tylko 18 kcal w 100 g. 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij