REKLAMA

Pieczone pączki - zdrowsza alternatywna na Tłusty Czwartek

Na co dzień starasz się zdrowo odżywiać, ale nie wyobrażasz sobie Tłustego Czwartku bez symbolicznego pączka? Mamy dla Ciebie dobrą wiadomość. Oto przepis na pieczone pączki, które przygotujesz bez litrów tłuszczu i całej masy lukru. To mniej kaloryczna, ale równie smaczna alternatywa, która pozwoli Ci przetrwać to pączkowe szaleństwo.

pieczone pączki fot. Shutterstock.com

Daleko nam do bycia dietetycznymi purystami - w końcu cheat meal, czy nawet cheat day raz na jakiś czas to nic złego. Tak i w tym przypadku jesteśmy zdania, że jeden, czy nawet dwa pączki od święta nie zaważą na Twojej sylwetce ani zdrowiu. Jeśli więc chciałabyś zjeść klasycznego pączka skąpanego w tłuszczu i lukrze z masą różanego nadzienia, życzymy smacznego świętowania. Jeśli jednak wolisz postawić na odchudzoną wersję, dzięki której zaoszczędzisz trochę kalorii, sprawdź nasz przepis na pączki z piekarnika.

Pieczone pączki - dlaczego warto je przygotować

Na wstępie uspokajamy wszystkich, dla których prawdziwy pączek to pączek smażony na głębokim tłuszczu. Zdajemy sobie sprawę z tego, że wersja z piekarnika jest pączkiem tylko z nazwy i że dla niektórych nazywanie go tym zaszczytnym mianem może zakrawać o profanację. W rzeczywistości to po prostu puszyste bułeczki drożdżowe z nadzieniem. Jedno jest pewne - jak by ich nie nazwać są obłędnie pyszne i z całą pewnością pomogą przetrwać Tłusty Czwartek wszystkim osobom, które z różnych przyczyn na tradycyjnego smażonego nie mogą lub nie chcą sobie pozwolić. Nasza wersja ma jeszcze jeden ogromny plus. W przeciwieństwie do klasycznych, pączki pieczone są naprawdę szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Pieczone pączki - ile mają kalorii?

Nasza wersja wypieków na Tłusty Czwartek bije na głowę zwykłe pączki pod względem liczby kilokalorii. Podczas gdy pączek smażony na tłuszczu może dostarczyć nawet niemal 500 kcal (to prawie tyle, co porcja obiadu!), pączek pieczony w piekarniku dostarczy ich prawie połowę mniej. To oznacza mniej więcej tyle, że albo zaoszczędzisz sporo kalorii, albo możesz pozwolić sobie na dwa razy więcej słodkich dobroci, niż zwykle.

 

REKLAMA

REKLAMA

Pieczone pączki - przepis

Składniki:

  • Rozczyn:
  • 40 g świeżych drożdży, w temperaturze pokojowej
  • 100 ml mleka, ciepłego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • Pączki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka + żółtko, w temperaturze pokojowej
  • 55 g cukru
  • 100 g masła, roztopionego
  • szczypta soli
  • Do nadziania:
  • Domowa marmolada, gęsty dżem lub powidła śliwkowe

Przygotowanie:

  1. W średniej, dość wysokiej misce rozetrzyj drożdże z łyżką cukru, następnie dodaj łyżkę mąki i ciepłe (ale nie gorące!) mleko i wymieszaj wszystko do momentu, aż pozbędziesz się grudek. Mieszankę odstaw na ok. 10 minut w ciepłe miejsce. Rozczyn powinien zacząć pracować i widocznie zwiększyć swoją objętość.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę razem z solą i cukrem. Wlej wyrośnięty rozczyn i wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia. Następnie dodaj rozkłócone jajka z żółtkiem oraz roztopione masło i wyrabiaj do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Możesz użyć do tego celu robota kuchennego z końcówką do wyrabiania ciasta lub zrobić to ręcznie.
  3. Wyrobione ciasto przykryj lnianą szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  4. Gotowe ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj delikatnie, by nie pozbawić ciasta pęcherzyków powietrza powstałych podczas wyrastania. Rozwałkowany placek powinien mieć ok. 2 cm grubości. Następnie przy użyciu szklanki powycinaj pączki i ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Tak przygotowane pączki przykryj jeszcze na ok. 15-20 minut szmatką i odstaw do ponownego wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte pączki wstaw do nagrzanego do 200°C i piecz przez ok. 10 minut. Będą gotowe, gdy lekko się zezłocą.
  6. Upieczone pączki nadziej ulubionym nadzieniem przy pomocy szprycy i specjalnej końcówki. Możesz oprószyć je również cukrem pudrem.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA