Pieczona owsianka dyniowa – przepis na idealne jesienne śniadanie

Gwarantujemy, że nie znajdziesz lepszego kulinarnego towarzystwa dla Pumpkin Spice Latte.

owsianka fot. Shutterstock.com

Z owsiankami zwykle jest tak, że albo się je kocha albo nienawidzi. My jesteśmy zdania, że sprawa ma się nieco inaczej: albo jadło się dobrą owsiankę, albo jeszcze nie. Jeśli do tej pory nie miałaś okazji przekonać się do tego śniadaniowego cudu świata, pozwól, że zaprezentujemy Ci owsiankę w wydaniu, którego zwyczajnie nie da się nie polubić.

Nasza propozycja jest korzenna, słodka i absolutnie bezkonkurencyjna jeśli idzie o jesienne śniadania. Jeżeli wyjątkowo cenisz sobie jesienny twist, na gorącą porcję owsianego cuda możesz śmiało dorzucić śliwkowo-cynamonowy sos (prosta sprawa wrzucasz do garnka trochę śliwek – mrożonych lub świeżych – doprawiasz cynamonem i miodem, gotujesz aż owoce rozpadną się, woda wyparuje a cały sosik zgęstnieje i voilà!).  

Do przygotowania pieczonej owsianki dyniowej potrzebować będziesz puree z dyni. Możesz poszukać wersji kupnej lub przygotować domową wersję i zawekować zapas na resztę sezonu. Wystarczy, że wydrążysz i obierzesz dynię (odmiany hokkaido nie musisz obierać), pokroisz na mniejsze kawałki i upieczesz (180 stopni, 30-40 minut – do miękkości). Upieczoną dynię zblenduj i użyj lub zapasteryzuj w słoiczkach (tutaj znajdziesz instrukcję).

PRO TIP: Przygotowanie pieczonej owsianki łącznie z pieczeniem zajmie Ci około godziny. Wiemy, że w tygodniu trudno wygospodarować z rana tyle czasu, dlatego możesz przyrządzić ją wieczorem. Gotową owsiankę przechowuj w lodówce, a przed spożyciem odgrzej w mikrofalówce lub piekarniku. Można wcinać ją również na zimno, więc dobrze sprawdzi się w lunchboksie do pracy, na uczelnię lub dla dziecka do szkoły.

Do kompletu polecamy przetestować również przepis na chai tea z kardamonem.

Przepis na dyniową pieczoną owsiankę

Składniki:

  • 500 g płatków owsianych górskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki mielonych goździków
  • 2/3 szklanki pestek dyni
  • 4 duże jajka
  • 400 ml puree z dyni
  • 1 i 3/4 szklanki napoju owsianego lub dowolnego innego mleka bądź napoju roślinnego
  • 1/3 szklanki syropu klonowego
  • 6 łyżek oliwy
  • 1,5 łyżki startego korzenia imbiru
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 3 dojrzałe gruszki, pokrojone w kostkę

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. W misce połącz płatki owsiane, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową, cynamon, sól, goździki i 1/3 szklanki pestek dyni.
  2. W osobnej misce wymieszaj jajka z puree dyniowym, mlekiem, syropem klonowym, oliwą, imbirem i esencją waniliową. Do mokrych składników wsyp suche i wymieszaj dokładnie do połączenia.
  3. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 23x33 cm wysmaruj cienko oliwą i wyłóż masę. Rozprowadź ją równomiernie, a następnie posyp pozostałymi nasionami dyni i pokrojoną gruszką. Wszystkie posypane składniki przyciśnij tak, by gruszka zatopiła się nieco w masie.
  4. Gotową blaszkę wstaw do piekarnika i piecz przez 40-50 minut aż nieco się zarumieni. 
  5. Upieczoną owsiankę ostudź przez co najmniej 5 minut przed podaniem.
Zobacz również:
REKLAMA