Pesto – przepisy
- Pesto z rukoli
- Pesto z pietruszki
- Wegańskie pesto z jarmużu
- Pesto z kolendry
- Pesto z pokrzywy i podagrycznika
- Pesto z natki marchewki
- Pesto z mniszka lekarskiego i krwawnika
Pesto inaczej
W makaronach, kanapkach sałatkach i pizzy. To, w jaki sposób wykorzystasz pesto, zleży wyłącznie od Ciebie. Dokładnie to samo tyczy się składników, z których przygotujesz popularny, włoski sos. Orzeszki piniowe możesz zamienić na nerkowce czy pestki słonecznika, zamiast oliwy śmiało wykorzystaj olej lniany, a w wersji wegańskiej zrezygnuj z parmezanu na rzecz płatków drożdżowych. Ale to nie wszystko, bo główny składnik zielonego sosu, czyli bazylię, też możesz wymienić.
Natka pietruszki, rukola, jarmuż, natka z marchwi, podagrycznik, mniszek lekarski, pokrzywa i krwawnik to tylko kilka przykładów ziół i ogrodowych chwastów, które możesz wykorzystać do przygotowania domowego pesto.
1. Pesto z rukoli
Pesto z rukoli to znacznie ostrzejsza wersja delikatnego pesto z bazylii, pietruszki czy natki marchewki. Aby nieco złagodzić jej mocny smak, możesz do pesto dodać także odrobinę miodu.
Składniki:
- 100 g rukoli
- 1 ząbek czosnku
- 25 g orzechów włoskich lub pestek dyni
- 24 g twardego sera (parmezanu lub grana padano)
- 70 ml oliwy z oliwek (możesz zastąpić olejem lnianym, olejem z wiesiołka czy ostropestu)
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Rukolę dokładnie umyj i osusz.
- Na patelni lekko upraż orzechy lub pestki dyni.
- Zetrzyj na tarce (na najmniejszych oczkach) ser, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze.
- Na koniec dopraw solą i pieprzem, a następnie przełóż gotowe pesto do szklanych słoików.
2. Pesto z pietruszki
Natka pietruszki zawiera bardzo dużo witaminy C oraz beta-karotenu, pomaga w leczeniu chorób układu moczowego, a także zbawiennie działa na wzrok i skórę. W dodatku fantastycznie komponuje się z wieloma potrawami, więc zdecydowanie warto mieć ją pod ręką.
Składniki:
- duży pęczek natki pietruszki
- 50 g orzeszków piniowych lub łuskanych pestek słonecznika
- 75 g startego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- ½ szklanki oliwy extra vergine
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Natkę pietruszki dokładnie umyj i osusz (możesz na przykład rozłożyć ją na ręczniku papierowym).
- Na małych oczkach tarki zetrzyj twardy ser – do pesto najlepiej sprawdzi się parmezan.
- Natkę pietruszki, ser, przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek oraz orzechy zmiksuj w blenderze albo utrzyj moździerzem.
- Dolej oliwę, dopraw całość solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Gotowe pesto przełóż do szklanych słoiczków i przechowuj w lodówce – maksymalnie do dwóch tygodni.
3. Wegańskie pesto z jarmużu
Bogate w kwas foliowy, witaminę K, żelazo i detoksykujący chlorofil, zielone warzywa powinny znaleźć się na Twoim talerzu każdego dnia. Zamiast kolejny raz serwować chipsy z jarmużu, spróbuj przygotować z niego pesto lub zainspiruj się jarmużowymi przepisami na cały dzień.
Składniki:
- 1 szklanka liści jarmużu
- 3 łyżki łuskanych pestek słonecznika lub orzeszków piniowych
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- 70 ml oleju roślinnego
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Umyj jarmuż i odetnij od liści twarde łodyżki, jeśli jeszcze tego nie zrobiłaś.
- Liście oraz resztę składników zmiel w blenderze, a na koniec dopraw solą i pieprzem. Jeżeli pesto jest zbyt gęste, możesz do blendera dolać odrobinę wody.