Pesto - 7 zaskakujących przepisów

Włoski sos tradycyjnie przygotowywany z bazylii, orzeszków piniowych, parmezanu oraz oliwy z oliwek wcale nie musi być podawany wyłącznie z makaronem. Tak naprawdę wcale nie musi być zrobiony z bazylii. Pesto możesz przyrządzić z różnego rodzaju ziół, a nawet chwastów. Koniec z marnowaniem dóbr natury! Przedstawiamy Ci kilka przepisów na domowe pesto z różnych składników.

słoik z pesto fot.shutterstock.com

Pesto – przepisy

  1. Pesto z rukoli
  2. Pesto z pietruszki
  3. Wegańskie pesto z jarmużu
  4. Pesto z kolendry
  5. Pesto z pokrzywy i podagrycznika
  6. Pesto z natki marchewki
  7. Pesto z mniszka lekarskiego i krwawnika

Pesto inaczej

W makaronach, kanapkach sałatkach i pizzy. To, w jaki sposób wykorzystasz pesto, zleży wyłącznie od Ciebie. Dokładnie to samo tyczy się składników, z których przygotujesz popularny, włoski sos. Orzeszki piniowe możesz zamienić na nerkowce czy pestki słonecznika, zamiast oliwy śmiało wykorzystaj olej lniany, a w wersji wegańskiej zrezygnuj z parmezanu na rzecz płatków drożdżowych. Ale to nie wszystko, bo główny składnik zielonego sosu, czyli bazylię, też możesz wymienić.

REKLAMA

Natka pietruszki, rukola, jarmuż, natka z marchwi, podagrycznik, mniszek lekarski, pokrzywa i krwawnik to tylko kilka przykładów ziół i ogrodowych chwastów, które możesz wykorzystać do przygotowania domowego pesto.

 1. Pesto z rukoli

Pesto z rukoli to znacznie ostrzejsza wersja delikatnego pesto z bazylii, pietruszki czy natki marchewki. Aby nieco złagodzić jej mocny smak, możesz do pesto dodać także odrobinę miodu.

Składniki:

  • 100 g rukoli
  • 1 ząbek czosnku
  • 25 g orzechów włoskich lub pestek dyni
  • 24 g twardego sera (parmezanu lub grana padano)
  • 70 ml oliwy z oliwek (możesz zastąpić olejem lnianym, olejem z wiesiołka czy ostropestu)
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Rukolę dokładnie umyj i osusz.
  2. Na patelni lekko upraż orzechy lub pestki dyni.
  3. Zetrzyj na tarce (na najmniejszych oczkach) ser, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  4. Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze.
  5. Na koniec dopraw solą i pieprzem, a następnie przełóż gotowe pesto do szklanych słoików.

2. Pesto z pietruszki

Natka pietruszki zawiera bardzo dużo witaminy C oraz beta-karotenu, pomaga w leczeniu chorób układu moczowego, a także zbawiennie działa na wzrok i skórę. W dodatku fantastycznie komponuje się z wieloma potrawami, więc zdecydowanie warto mieć ją pod ręką. 

Składniki:

  • duży pęczek natki pietruszki
  • 50 g orzeszków piniowych lub łuskanych pestek słonecznika
  • 75 g startego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki oliwy extra vergine
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Natkę pietruszki dokładnie umyj i osusz (możesz na przykład rozłożyć ją na ręczniku papierowym).
  2. Na małych oczkach tarki zetrzyj twardy ser – do pesto najlepiej sprawdzi się parmezan.
  3. Natkę pietruszki, ser, przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek oraz orzechy zmiksuj w blenderze albo utrzyj moździerzem.
  4. Dolej oliwę, dopraw całość solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  5. Gotowe pesto przełóż do szklanych słoiczków i przechowuj w lodówce – maksymalnie do dwóch tygodni.

3. Wegańskie pesto z jarmużu

Bogate w kwas foliowy, witaminę K, żelazo i detoksykujący chlorofil, zielone warzywa powinny znaleźć się na Twoim talerzu każdego dnia. Zamiast kolejny raz serwować chipsy z jarmużu, spróbuj przygotować z niego pesto lub zainspiruj się jarmużowymi przepisami na cały dzień.  

Składniki:

  • 1 szklanka liści jarmużu
  • 3 łyżki łuskanych pestek słonecznika lub orzeszków piniowych
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 70 ml oleju roślinnego
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Umyj jarmuż i odetnij od liści twarde łodyżki, jeśli jeszcze tego nie zrobiłaś.
  2. Liście oraz resztę składników zmiel w blenderze, a na koniec dopraw solą i pieprzem. Jeżeli pesto jest zbyt gęste, możesz do blendera dolać odrobinę wody.

REKLAMA

REKLAMA

4. Pesto z kolendry

Kolendra – jedni ją kochają, inni nie zniosą nawet jej zapachu, nie wspominając już o smaku, który przez wielu porównywany jest do mydła. Jednak nie bez powodu jest niezastąpionym składnikiem w kuchni meksykańskiej czy indyjskiej. Sprawdź, czy podbije także Twoje podniebienie w formie pesto.

Składniki:

  • duży pęczek kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g parmezanu lub grana padano
  • 2 łyżki płatków migdałów lub orzeszków piniowych
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Kolendrę umyj i osusz.
  2. Na patelni delikatnie upraż płatki migdałów, aby wydobyć z nich bardziej intensywny smak.
  3. Twardy ser zetrzyj na drobnych oczkach tarki, a czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.
  4. Kolendrę, płatki migdałów, ser i czosnek wrzuć do blendera, zalej oliwą z oliwek i dopraw odrobiną soli i pieprzu.
  5. Zmiksuj na w miarę gładką masę i ciesz się świetnym dodatkiem nie tylko do makaronów, ale także kanapek i sałatek.

5. Pesto z pokrzywy, czosnku niedźwiedziego i podagrycznika

Pokrzywa nie tylko świetnie wpływa na włosy, redukuje także bóle stawów i wspomaga trawienie. Czosnek niedźwiedzi reguluje ciśnienie oraz chroni przed rozwojem miażdżycy. Podagrycznik natomiast przez wielu uważany jest za zwykły chwast, którego jak najszybciej trzeba pozbyć się z ogrodu. Jak się okazuje, podagrycznik również ma wiele właściwości leczniczych – łagodzi ból i wspomaga leczenie dny moczanowej. Z tych składników szybko zrobisz pyszne pesto.

Składniki:

  • 2 garście pokrzywy
  • 3 liście czosnku niedźwiedziego
  • 1 szklanka pogagrycznika
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki parmezanu lub innego twardego sera
  • odrobina wody (do nadania konsystencji)
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pokrzywę, liście czosnku niedźwiedziego oraz podagrycznik dokładnie umyj, osusz i wrzuć do blendera.
  2. Na patelni lekko upraż pestki słonecznika i także wsyp do blendera.
  3. Dorzuć jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek oraz starty na tarce ser.
  4. Jeśli jest taka potrzeba, dolej letniej wody.
  5. Zmiksowane pesto dopraw solą i pieprzem.

SPRAWDŹ: Potęga roślin - naturalne leki i suplementy, po które warto sięgać

6. Pesto z natki marchewki

Koniec z wyrzucaniem do kosza na śmieci natki z marchewki. Uwielbiamy gotowanie zero waste dlatego, kiedy z marchwi wyciskamy świeży sok, przy okazji robimy też zielone pesto, które później dodajemy do makaronów i nie tylko.

Składniki:

  • 1 duży pęczek natki z marchewki
  • 2 łyżki pestek słonecznika lub orzeszków piniowych
  • 40 g startego parmezanu lub jedna łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Nać marchwi odkładnie umyj i osusz. Nie musisz odcinać łodyżek – tę cześć rośliny również warto wykorzystać w domowym pesto. Wrzuć do blendera.
  2. Do natki dodaj starty ser, przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, orzechy oraz sok z cytryny.
  3. Miksuj składniki, dolewając do masy oliwy z oliwek.
  4. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

7. Pesto z mniszka lekarskiego i krwawnika

Na dolegliwości skórne i żołądkowe mniszek lekarski sprawdzi się rewelacyjnie. Krwawnik natomiast jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym. Dołóż do tego czosnek, orzechy oraz oliwę z oliwek, a zdrowa i pyszna mieszanka w postaci pesto zaraz będzie gotowa.

Składniki:

  • 2 garście liści mniszka lekarskiego
  • 3 garście liści krwawnika
  • 2 łyżki orzeszków piniowych lub włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ szklanki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 50 g twardego sera
  • sól i pieprz (może być cayenne)

Sposób przygotowania:

  1. Liście mniszka i krwawnika umyj, osusz i przełóż do blendera.
  2. Orzechy upraż na patelni i dorzuć do blendera razem z czosnkiem, startym na tarce serem i oliwą z oliwek. Całość miksuj, a na koniec dopraw solą i pieprzem.

ZOBACZ TEŻ: Boczniaki - gdzie ich szukać, jak przyrządzić i dlaczego warto je jeść?

Zobacz również:
Skakanie nie jest tylko dla dzieci, a plyometria nie jest dziecinnie prosta. Za to piekielnie skuteczna. Zobacz, jak zacząć skakać, żeby zbudować szybsze, sprawniejsze ciało.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA