Pestki dyni – właściwości

Pestki dyni, choć wyglądają niepozornie, są cennym i często niedocenianym źródłem witamin oraz składników mineralnych. Sprawdź, jakimi właściwościami charakteryzują się te ukryte w dużym, czasem też mniejszym, warzywie (z botanicznego punktu widzenia dynia jest owocem) nasiona.

Pestki dyni właściwości fot. shutterstock.com

Konsultacja ekspercka

”” PAWEŁ SZEWCZYK
dietetyk sportowy

Absolwent Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Dietetyk Fundacji Badamy Suplementy. Znajdziesz go na PawelSzewczykDietetyk.

Właściwości pestek dyni – spis treści

Pestki dyni – rodzaje 

Pestki dyni mogą różnić się od siebie w zależności od rodzaju dyni. Do najbardziej popularnych należą:

  • Pestki dyni „shine skin”
  • Pestki dyni „snow white”
  • Pestki dyni GWS (grown without shell)
  • Pestki dyni styryjskiej

Pestki dyni – wartości odżywcze

Wartości odżywcze suszonych pestek dyni (w 100 g)

Wartość energetyczna

572 kcal

Białko ogółem

24,5 g

Tłuszcz

45,8 g

Węglowodany przyswajalne

12,7 g

Błonnik

5,3 g

Witaminy

Witamina C

0mg

Witamina B1 (Tiamina)

0,2 mg

Witamina B2 (Ryboflawina)

0,3 mg

Witamina B3 (Niacyna)

1,7 mg

Witamina B6 (Pirydoksyna)

0,1 mg

Witamina B9 (Kwas foliowy)

60 µg

Witamina A

38 µg

Witamina E

26 mg

Witamina K

7,3 µg

Składniki mineralne

Wapń

43 mg

Żelazo

15 mg

Magnez

592 mg

Fosfor

1170 mg

Potas

810 mg

Sód

18 mg

Cynk

7,5 mg

Pestki dyni – właściwości

Poprawiają jakość spermy u mężczyzn

Badania wykazują, że cynk należy do grupy głównych mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jego deficyt może wpływać na pogorszenie stanu układu immunologicznego, nerwowego i – jak się okazuje – również rozrodczego. Jak podaje National Research Council, zapotrzebowanie na cynk dla mężczyzn jest wyższe niż u kobiet, a jego niedobory mogą prowadzić do obniżenia stężenia testosteronu, do zaburzeń płodności i pogorszenia jakości spermy. Ponadto cynk i kwasy tłuszczowe omega-3 zapobiegają zapaleniu prostaty.

Pestki dyni na pasożyty

Pestki dyni wykazują działanie przeciwpasożytnicze zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Spożywanie ich może pomóc Ci pozbyć się z organizmu pasożytów takich jak:

  • tasiemiec nieuzbrojony
  • owsiki
  • glista ludzka
  • tęgoryjec dwunastnicy

Wynika to z zawartości w pestkach dyni kukurbitacyny, która może paraliżowaćukład nerwowy pasożytów, nie drażniąc przy tym organizmu człowieka. Po skutecznej terapii pasożyty wydalane są z kałem. Pamiętaj jednak, by traktować dynię jedynie jako wsparcie, a nie podstawowy element terapii.

Pestki dyni a cukrzyca

Włączenie pestek dyni do codziennej diety może okazać się szczególnie istotnie w przypadku osób zmagających się z cukrzycą typu II lub insulinoopornością. Nasiona mają niski indeks glikemiczny (10 IG), więc po ich spożyciu poziom glikemii nie wzrasta gwałtownie.

Pestki dyni a miażdżyca

Pestki dyni bogate są w antyoksydanty. Ponadto zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz fitosterole, które regulują poziom cholesterolu we krwi, a tym samym, z dodatkowym wpływem witaminy E, zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy.

Pestki dyni na poprawę nastroju i problemy ze snem

Pestki dyni uznaje się za naturalny środek nasenny, ze względu na zawarty w nich aminokwas (tryptofan), który może zwiększać syntezę serotoniny – hormonu szczęścia, który nie tylko odpowiedzialny jest za kontrolę nastroju, ale w dalszych etapach przemian przekształcany jest w melatoninę – hormon snu i ciemności odpowiedzialny za procesy zasypiania.

Pestki dyni wzmacniają kości i mięśnie

Dieta, w której pojawiają się dodatki w postaci pestek dyni, korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu kostnego. Wynika to głównie z zawartości cynku oraz magnezu, który odpowiada za odpowiednią redystrybucję wapnia do tkanek. Oba składniki mineralne są naturalnymi środkami minimalizującymi ryzyko osteoporozy. Poza tym cynk bierze udział w syntezie białek mięśniowych, dlatego jest bardzo ważnym elementem diety sportowców i osób aktywnych fizycznie.  

Pestki dyni na włosy, skórę i paznokcie

Mocne włosy, odżywiona skóra i niełamliwe paznokcie uwarunkowane są między innymi odpowiednim poziomem cynku w organizmie. Dodatkowo pozytywny wpływ wykazują zawarte w dyni witamina A i witaminy z grupy B biorą udział w podziale komórek macierzy włosa.

PRZECZYTAJ KONIECZNIE: Hummus z dyni – przepis redukujący stres

Pestki dyni – przeciwwskazania

Nie ma wielu przeciwwskazań do spożywania pestek dyni. Z oczywistych względów, bezpośrednim przeciwwskazaniem jest alergia pokarmowa na dynię. Unikać powinny ich również osoby odczuwające dolegliwości po spożyciu większych ilości błonnika (dla ułatwienia można je namaczać, siekać lub mielić), a także osoby, u których stan kliniczny wymaga ścisłego przestrzegania diety niskobłonnikowej i/lub niskotłuszczowej” – wyjaśnia dietetyk, Paweł Szewczyk.

Pestki dyni – skutki uboczne

Pestki dyni, szczególnie te uprażone z dodatkiem przypraw, to bardzo wciągająca przekąska i łatwo z nią przesadzić. Dietetyk sugeruje, że „garstka pestek (wymiennie z orzechami, nasionami lub innymi pestkami) każdego dnia – około 30-40g to w zupełności wystarczająca ilość”. Co się stanie, kiedy zjesz za dużo pestek dyni na raz? Może to skutkować wzdęciami, nadmiernymi gazami, bólem brzucha oraz zaparciami, a w dłuższej perspektywie – przyrostem masy ciała. Pamiętajmy, że niezależnie od źródła – nadmiar kalorii powoduje tycie.

Prażenie pestek dyni

Prażenie pestek dyni jest niesamowicie proste. Zacznij od przekrojenia dyni na pół i wydrążenia miąższu. Następnie oddziel od niego pestki, opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Kiedy będą całkowicie suche, przejdź do prażenia.

Sposób 1: Prażenie pestek dyni w piekarniku

Wystarczy, że świeże nasiona rozłożysz na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i włożysz do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika,na około 15 minut.

Sposób 2: Prażenie pestek dyni na patelni

Drugim sposobem na prażenie pestek dyni jest prażenie na patelni. Osuszone dokładnie pestki dyni wsyp na rozgrzaną (nienadmiernie) patelnię, nie dodawaj tłuszczu i mieszając drewnianą szpatułką, praż pestki przez około 10-15 minut do lekkiego zarumienienia.

Możesz prażyć pestki dyni zarówno w łupinach, jak i bez. To samo tyczy się jedzenia – pestki dyni możesz jeść w łupinach i bez, ale te łuskane będą znacznie bardziej delikatne.

SPRAWDŹ: Przepisy z dynią: zupa krem i przekąska

Pestki dyni – jak kupować i przechowywać?

Najlepiej kupuj niełuskane pestki dyni, ponieważ te w naturalny sposób (przez łupinę) są chronione przed utratą wartości odżywczych, smaku, a także przed działaniem czynników zewnętrznych. Podczas zakupu pestek dyni zwróć uwagę na kolor łupiny. Nie kupuj tych o żółtawej barwie, które nie są już świeże.

Pestki dyni najlepiej przechowywać w lodówce, zamknięte w szczelnym pojemniku.

Zastosowanie pestek dyni

Pestki dyni najlepiej jeść surowe, ale możesz również sięgać po te prażone. „Najmniej korzystne dla zdrowia będą pestki prażone i solone”– dodaje dietetyk. Pestki dyni rewelacyjnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska, dodatek do sałatek, muesli, czy domowych past kanapkowych. Możesz również wzbogacić nimi zupę krem czy wypiekany przez ciebie chleb.

Pestki czy olej z pestek dyni?

„Olej z pestek dyni, mimo nieodzownych walorów smakowych i szerokiego zastosowania kulinarnego, ustępuje zdrowotnie całym pestkom, ze względu na zubożenie w wartościowe składniki mineralne, związki aktywne i błonnik. Jednocześnie warto podkreślić, iż jest on nieporównywalnie bardziej kaloryczny niż pestki. Nie zmienia to jednak faktu, ze może znaleźć swoje miejsce w zdrowej, zbilansowanej diecie”– wyjaśnia dietetyk, Paweł Szewczyk.

ZOBACZ TEŻ: 4 przepisy na cały dzień z dynią w roli głównej

REKLAMA