Pasta party: wybierz najlepszy makaron

Makaron orkiszowy, jajeczny czy może z semoliny? Pasta to obowiązkowa pozycja w menu sportowców: zawiera mnóstwo energetycznych węglowodanów i wartościowego białka, dzięki któremu zbudujesz mięśnie. Zobacz, który makaron jest najlepszy.

fot. Photodisc fot. Photodisc
fot. Photodisc

Jeśli chodzi o prosty i szybki obiad, to przepisy na dania z makaronów zawsze wiodą prym. Poza tym są bogate w żelazo i witaminy z grupy B, które uczestniczą w produkcji energii i budowaniu mięśni. Na kolejnych stronach zobacz, jaką pastę jeść i kiedy, żeby trenować z włoskim temperamentem.

makaron stockcreations / shutterstock.com
fot. stockcreations 2015/shutterstock.com

Makaron jajeczny

W odróżnieniu od włoskiej pasty, oprócz mąki i wody zawiera jajka – czasem w proszku. Bywa też, że swój żółty kolor zawdzięcza barwnikom. Takie kluski sprawdzą się zaraz po treningu, bo to szybka porcja węglowodanów. Żeby zadbać o ich optymalną proporcję do białek (4:1), przyrządź go z kawałkiem piersi z kurczaka.

 

makaron Jiri Hera / shutterstock.com
fot. Jiri Hera 2015/shutterstock.com

Makaron bez pszenicy

Porcja makaronu orkiszowego jest mniej kaloryczna niż tego z pszenicy, ale zawiera też gluten. Makaron ryżowy brązowy ma podobną wartość odżywczą jak pełnoziarnisty, ale jego białko nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów (w odróżnieniu od sojowego), dlatego warto łączyć go z warzywami strączkowymi, rybami lub mięsem.

makaron Marina Burrascano / shutterstock.com
fot. Marina Burrascano 2015/shutterstock.com

Semolina

To mąka o bursztynowym kolorze z bardzo wartościowego ziarna pszenicy durum (zawiera najwięcej białka). W połączeniu z wodą tworzy słynną włoską pastę. Jeżeli do tego semolina, z której powstał makaron, jest pełnoziarnista, zabezpiecza zapasy energii na długo. Gotuj go al dente (tak, by stawiał lekki opór pod zębami).

przyjaciółki, fitness, trening, bieżnia, biegaczki antoniodiaz / shutterstock.com
fot. antoniodiaz 2015/shutterstock.com

Makaron dla aktywnych

Wg naukowców błonnik z mąki sojowej wpływa na obniżenie wagi, BMI i złego cholesterolu. Makaron gryczany to z kolei najbogatsze źródło lizyny, która pomaga odbudowywać mikrouszkodzenia w mięśniach. Gryka dostarcza też manganu, dzięki któremu enzymy zmieniają jedzenie w energię na czas treningu.

łosoś Mateusz Gzik / shutterstock
fot. Mateusz Gzik 2015/shutterstock

Najlepsza pora na jedzenie

Po makaron z pełnego ziarna sięgaj najpóźniej 2 godziny przed wysiłkiem. Wtedy też najlepszym dodatkiem będzie chuda ryba. Unikaj natomiast dodatków warzywnych i nadmiaru oliwy, bo mogą zalegać w brzuchu jeszcze na treningu. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jaka dzienna dawka oliwy jest dla Ciebie optymalna, przeczytaj: Oliwa z oliwek: kalorie vs. zdrowie. Tłusty łosoś w zestawie ze zwykłym makaronem lepiej sprawdzi się 2 h po wysiłku.

gotowanie, kuchnia fot. shutterstock.com
fot. /shutterstock.com

Jak gotować makaron?

Podczas przyrządzania makaron wchłania wodę i sos, więc „rośnie”, a jego porcja sama w sobie nie jest duża ani kaloryczna. Pamiętaj tylko, że podczas gotowania zmienia się indeks glikemiczny makaronu. Rozgotowany ma dużo wyższy wskaźnik niż makaron al dente, więc zostanie strawiony szybciej, a organizm wcześniej zacznie się dopominać o więcej.

Jak makaron to i wino... Nie mamy nic przeciwko, ale powinnaś wiedzieć, jaka ilość wina dziennie ochroni Cię przed chorobami, a iloma lampkami już sobie zaszkodzisz – Wino: ile pić, by długo żyć?

WH 05/2014

REKLAMA