Pankejki z truskawkami, ricottą i miodem manuka [comfort food]

Australia to tygiel, w którym mieszają się różne kultury i oczywiście różne kuchnie.

Pankejki z truskawkami fot. getty Images

Kuchnia australijska obfituje w wyśmienite dania, jednak nic tak nie poprawia humoru, jak aromatyczne i przepyszne naleśniki z truskawkami, ricottą i miodem manuka. Zwłaszcza ten ostatni, dzięki zadziwiającemu smakowi i zaletom zdrowotnym, robi różnicę. Proste w wykonaniu i eleganckie, będą przebojem każdej imprezy, jednak, przede wszystkim, ich wyjątkowy smak przeniesie Cię myślami na słoneczne wybrzeże, gdzie przy szumie fal oceanu wszystkie smutki odejdą w zapomnienie.

Przepis na pankejki z truskawkami, ricottą i miodem manuka

Składniki

  • 1/3 szkl. ricotty light
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 szkl. mąki gryczanej
  • 1/3 szkl. pełnoziarnistej mąki samorosnącej (wymieszaj 1 kg mąki, 3 i 1/3 łyżeczki sody + 3 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia i przesyp do szczelnego pojemnika)
  • 1/4 szklanki drobno posiekanych truskawek
  • 3/4 szklanki pokrojonych w ćwiartki truskawek
  • 1 łyżka grubo posiekanych migdałów
  • 2 łyżeczki miodu manuka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. Wymieszaj ze sobą i ubij ricottę, żółtka, cukier i ekstrakt. Dodaj przesianą mąkę i drobno pokrojone truskawki, całość wymieszaj.
  3. Ubij białka mikserem na sztywną pianę, dodaj do masy, a całość ponownie wymieszaj.
  4. Rozgrzej odrobinę oleju na patelni. Wyłóż trochę ciasta (ok. 1/4 szkl.) i smaż naleśniki przez 3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.
  5. Gotowe naleśniki polej miodem manuka, posyp pozostałymi truskawkami oraz migdałami. Enjoy your meal!

ZOBACZ TEŻ: Przepis na brazylijskie ciasto bananowe

REKLAMA