Kuchnia australijska obfituje w wyśmienite dania, jednak nic tak nie poprawia humoru, jak aromatyczne i przepyszne naleśniki z truskawkami, ricottą i miodem manuka. Zwłaszcza ten ostatni, dzięki zadziwiającemu smakowi i zaletom zdrowotnym, robi różnicę. Proste w wykonaniu i eleganckie, będą przebojem każdej imprezy, jednak, przede wszystkim, ich wyjątkowy smak przeniesie Cię myślami na słoneczne wybrzeże, gdzie przy szumie fal oceanu wszystkie smutki odejdą w zapomnienie.
Przepis na pankejki z truskawkami, ricottą i miodem manuka
Składniki
- 1/3 szkl. ricotty light
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/4 szkl. mąki gryczanej
- 1/3 szkl. pełnoziarnistej mąki samorosnącej (wymieszaj 1 kg mąki, 3 i 1/3 łyżeczki sody + 3 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia i przesyp do szczelnego pojemnika)
- 1/4 szklanki drobno posiekanych truskawek
- 3/4 szklanki pokrojonych w ćwiartki truskawek
- 1 łyżka grubo posiekanych migdałów
- 2 łyżeczki miodu manuka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Oddziel białka od żółtek.
- Wymieszaj ze sobą i ubij ricottę, żółtka, cukier i ekstrakt. Dodaj przesianą mąkę i drobno pokrojone truskawki, całość wymieszaj.
- Ubij białka mikserem na sztywną pianę, dodaj do masy, a całość ponownie wymieszaj.
- Rozgrzej odrobinę oleju na patelni. Wyłóż trochę ciasta (ok. 1/4 szkl.) i smaż naleśniki przez 3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.
- Gotowe naleśniki polej miodem manuka, posyp pozostałymi truskawkami oraz migdałami. Enjoy your meal!
ZOBACZ TEŻ: Przepis na brazylijskie ciasto bananowe