[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Owoce leśne: przechowywanie i przepis na sałatkę

Napakowane przeciwutleniaczami, błonnikiem, witaminami i przede wszystkim smakiem – gdy jest na nie sezon, owoce leśne należy jeść garściami. I najlepiej, żeby sok spływał po brodzie. Można je też przechować na później. Zobacz w jaki sposób i wypróbuj nasz przepis na pyszną sałatkę.

owoce leśne fot. shutterstock.com

Mrożenie

Owoce opłucz krótko pod delikatnym strumieniem wody i szybko osusz papierowym ręcznikiem. Rozprowadź je na płaskim talerzu, tak by nie stykały się ze sobą, i zamroź. Zamrożone przesyp do torebki lub pudełka i wyciągaj do dekoracji jogurtów, smoothie czy deserów.

REKLAMA

Wekowanie

W garnku z grubym dnem zagotuj na małym ogniu 4 szklanki owoców, 4 łyżki cukru i sok z cytryny. Gdy cukier się rozpuści, zwiększ ogień i doprowadź do wrzenia. Często mieszaj i odstaw, gdy temperatura mikstury osiągnie 105 C. Przełóż do wyparzonych słoików i zakręć gorące, zostawiając centymetr miejsca pod wieczkiem.

Sałatka owocowa z cytrynowym jogurtem (8 porcji)

Jogurt:

  • 1/4 szkl. soku z cytryny,
  • 1/4 szkl. cukru,
  • 1 żółtko,
  • 1 jajko szczypta soli,
  • 3 łyżki masła,
  • 225 g jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego,
  • 6 szkl. truskawek i borówek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 4 łyżki likieru limoncello.

Dressing:

  • 3 łyżki soku z limonki,
  • 3 łyżki miodu,
  • 3 łyżki brązowego cukru,
  • 3 łyżki świeżej mięty, posiekanej.

1. W małej misce wymieszaj wszystkie składniki dressingu i wstaw do lodówki.

2. W garnku na średnim ogniu wymieszaj: sok z cytryny, cukier,
żółtko, jajko i sól. Dodaj masło, mieszając bez przerwy, aż się całkiem roztopi.

3. Zwiększ ogień i gotuj, stale mieszając, aż masa zgęstnieje.

4. Zdejmij z ognia, dodaj jogurt, miód i aromat, starannie wymieszaj i odstaw.

5. Do miski wsyp plasterki truskawek, borówki, cukier i wlej limoncello. Delikatnie zamieszaj i zostaw na 5 minut.

6. Owoce rozłóż do miseczek, dodaj jogurt i dressing z lodówki. Udekoruj listkami mięty.

W jednej porcji: 260 kcal, 9 g tłuszcze (5 g tł. nasyc.), 47 g węglowodany, 3 g błonnik, 4 g białko.

WH 05/2016

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij