Owoce jagodowe to polskie superfood

Lipiec, sierpień i początek września, to szczyt sezonu na superzdrowe polskie owoce jagodowe. Zamiast kupować chia czy goi, zbieraj rodzime plony.

owoce jagodowe fot. Shutterstock.com

Sezon na świeże owoce jagodowe trwa w Polsce od końcówki kwietnia, gdy pojawiają się pierwsze truskawki, do obradzającego aronią oraz późnymi odmianami malin października. Pomiędzy tymi miesiącami pełnymi garściami czerpać można z wartości owoców takich, jak: borówki, jagody, agrest, porzeczki, jeżyny, poziomki…

REKLAMA

Naprawdę warto, bo nagromadzenie tak dużej ilości cennych składników odżywczych oraz substancji bioaktywnych w tak małych owocach jest doprawdy niebywałe. Korzystny wpływ jagód na zdrowie jest udowodniony i poparty badaniami, dlatego dietetycy nazywają je superfoods i zalecają regularne zjadanie filiżanki owoców dziennie. 

Dlaczego warto jeść superowoce: długa lista korzyści

Powstało już, w Polsce i na świecie, bardzo wiele opracowań naukowych wyjaśniających prozdrowotny fenomen owoców jagodowych. Na temat pozytywnego wpływu tych superfoods na zdrowie wypowiedziały się między innymi najsłynniejsze uczelnie, na przykład Harvard University.

„Truskawki i borówki są bogate w prozdrowotne związki roślinne zwane antocyjanami, które nadają owocom jagodowym żywe, czerwone, niebieskie i fioletowe odcienie. - przeczytać można w artykule na stronie renomowanej Harvard Medical School. - Wiele badań wskazało, że stosowanie diet z żywnością bogatą w antocyjany wiąże się z lepszym zdrowiem serca. Naukowcy wykazali np., że kobiety, które jadły więcej niż trzy porcje borówek lub truskawek tygodniowo, miały o 34 proc. mniejsze ryzyko zawału serca w porównaniu z tymi, które jadły ich bardzo mało. Wiele wskazuje, że antocyjany uelastyczniają naczynia krwionośne i pomagają obniżyć ciśnienie krwi” 

Poza wspieraniem pracy serca, owoce jagodowe działają także antynowotworowo, co udowodnili eksperci Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem. Edług ich badań,  regularne jedzenie jagód pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór, a także wiele innych chorób przewlekłych – dzieje się tak dzięki dużej zawartości witamin, składników mineralnych, antyoksydantów oraz błonnika w tych małych owocach.

Eksperci Instytutu podkreślają jednak: „Ważne jest, abyśmy jedli różnorodne owoce jagodowe, aby móc czerpać korzyści z różnych witamin i składników mineralnych, które te owoce mają do zaoferowania”.

Owoce jagodowe działają także w innych obszarach naszego organizmu: chronią go przed wolnymi rodnikami, poprawiają gospodarkę węglowodanową organizmu (działanie przeciwcukrzycowe), poprawiają stan mikroflory jelitowej, działają przeciwzapalnie, a także poprawiają wygląd skóry. Nie da się przecenić ich wartości, więc napełniajmy nimi swoje talerze, dopóki sezon trwa w najlepsze.

Zobacz również:
Ten trening to świetny wstęp, jeśli chcesz zacząć biegać.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA