W nowym numerze Women's Health przywracamy słoikom należny im szacunek. Z pomocą Kasi Marciniewicz, autorki bloga ChilliBite.pl, kisimy, marynujemy, pasteryzujemy, potem chomikujemy słoiki, aż wreszcie otwieramy i szaleństwo smaku gwarantowane. Spróbujcie jej pikli rodem z Bliskiego Wschodu, a więcej przepisów znajdziecie w grudniowym wydaniu Women's Health.
Ostre arabskie pikle
Składniki:
- 1 kg rzepy daikon – możesz częściowo zastąpić ją różyczkami kalafiora, małymi cebulkami lub kalarepą
- 200 g buraków;
- 100 g marchwi;
- 2 małe ogórki;
- 2 papryczki chili;
- 4 niewielkie ząbki czosnku;
- szczypta cukru;
- 700 ml wody;
- 250 ml octu spirytusowego 10%
Sposób przygotowania:
Warzywa umyj. Rzepę, buraki i marchew pokrój w słupki takiej długości, by mieściły się pionowo w przygotowanych słoikach. Ogórki pokrój w plastry grubości ok. 1 cm. Pokrojone na kawałki papryczki podziel na 4 części. Do każdego słoika włóż równą ilość poszczególnych warzyw, wrzuć po kawałku liścia laurowego i po ząbku czosnku. Rozpuść we wrzątku sól i cukier, dodaj wodę, ocet i wymieszaj. Zalej marynatą warzywa i zakręć słoiki.
Pikle nie wymagają pasteryzacji. Są dobre do jedzenia po minimum 5 dniach. Proporcje na 4 słoiki o pojemności ok. 350 ml.
Przepis pochodzi z książki Kasi Marciniewicz "W słoiku - przetwory przez cały rok", wydawnictwo Publicat 2017.

Komentarze