Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Ostre arabskie pikle [przepis od ChilliBite.pl]

Oto prosty przepis na pikle rodem z Bliskiego Wschodu. Przepis przygotowała dla Was Kasia Marciniewicz, autorka bloga ChilliBite.pl. Pycha!

fot. Kasia Marciniewicz

W nowym numerze Women's Health przywracamy słoikom należny im szacunek. Z pomocą Kasi Marciniewicz, autorki bloga ChilliBite.pl, kisimy, marynujemy, pasteryzujemy, potem chomikujemy słoiki, aż wreszcie otwieramy i szaleństwo smaku gwarantowane. Spróbujcie jej pikli rodem z Bliskiego Wschodu, a więcej przepisów znajdziecie w grudniowym wydaniu Women's Health.

Ostre arabskie pikle

Składniki:

  • 1 kg rzepy daikon – możesz częściowo zastąpić ją różyczkami kalafiora, małymi cebulkami lub kalarepą
  • 200 g buraków;
  • 100 g marchwi;
  • 2 małe ogórki;
  • 2 papryczki chili;
  • 4 niewielkie ząbki czosnku;
  • szczypta cukru;
  • 700 ml wody;
  • 250 ml octu spirytusowego 10%

Sposób przygotowania:

Warzywa umyj. Rzepę, buraki i marchew pokrój w słupki takiej długości, by mieściły się pionowo w przygotowanych słoikach. Ogórki pokrój w plastry grubości ok. 1 cm. Pokrojone na kawałki papryczki podziel na 4 części. Do każdego słoika włóż równą ilość poszczególnych warzyw, wrzuć po kawałku liścia laurowego i po ząbku czosnku. Rozpuść we wrzątku sól i cukier, dodaj wodę, ocet i wymieszaj. Zalej marynatą warzywa i zakręć słoiki.

Pikle nie wymagają pasteryzacji. Są dobre do jedzenia po minimum 5 dniach. Proporcje na 4 słoiki o pojemności ok. 350 ml.

Przepis pochodzi z książki Kasi Marciniewicz "W słoiku - przetwory przez cały rok", wydawnictwo Publicat 2017.

Kasia Marcinkiewicz, W słoiku. Przetwory przez cały rok.

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij