[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

Orzeszki ziemne i chili: 3 przepisy

Orzeszki ziemne biją na głowę swoich kuzynów pod względem zawartości białka. Mają też dużo witaminy B3 i potasu. Oto trzy zdrowe przepisy, w których połączyliśmy je z bogatą w kapsaicynę chili. Zobacz, jak zrobić zupę tajską, ciasteczka orzechowe i makaron z orzechowym sosem.

orzechy fot. shutterstock.com

Popularne fistaszki przyjechały do nas z Brazylii, ale niepodzielnie królują w kuchni azjatyckiej. Zawierają najwięcej białka ze wszystkich orzechów, niespodziewanie dużo uspokajającej witaminy B3 i obniżającego ciśnienie potasu. Uważane są także za sprawdzony afrodyzjak dla obu płci. Chili to oczywiście kapsaicyna, która gwarantuje potrawom ostrość i dobrze robi chyba na wszystko, co mamy w środku.  

Pikantne ciasteczka

Rozgrzej piekarnik do 180 °C. W blenderze zmiksuj do gładkości 1 szklanki masła orzechowego, 3/4 szklanki brązowego cukru, 1 jajko, 4 łyżeczki chili w proszku, 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej i szczyptę soli. Dorzuć 1/4 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformuj łyżką kulki – jedno ciasteczko to 2 łyżki i powinno Ci wyjść 18 sztuk. Przyciśnij je widelcem i posyp chili. Piecz 10 minut, wyjmij i ostudź.

Orzechowy makaron

W misce do mikrofali połącz 3 łyżki octu ryżowego, 2 łyżki masła orzechowego, 1 łyżkę sosu sojowego i 2 łyżki miodu. Wstaw do kuchenki na 30 sekund, dodaj 1 łyżkę chili w proszku i zamieszaj. Ugotuj 225 g makaronu (poszukaj makaronu shirataki – ma tylko 6,4 kcal w 100 g), odsącz i polej sosem. Posyp 1/2 szklanki edamame i 1/4 szklanki posiekanych orzeszków. 4 porcje.

Zupa tajska

Rozgrzej w garnku 1 łyżeczkę oleju na średnim ogniu. Wsyp 1 łyżkę chili w proszku, zamieszaj i podsmażaj minutę. Wlej 2 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego oraz 1/2 szklanki mleczka kokosowego i zagotuj. Dodaj 1/3 szklanki masła orzechowego, 1 ugotowanego, obranego i posiekanego batata, 1 łyżeczkę startego imbiru i 2 łyżeczki soku z limonki. Zagotuj i zmiksuj ręcznym blenderem. Posyp 4 łyżeczkami posiekanych orzeszków i kolendrą. 4 porcje.  

Wypróbuj także 5 przepisów na zdrową kolację i śniadanie.

WH 05/2016

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij