Niektóre produkty dostają żywieniowy złoty medal za posiadanie jednego wartościowego składnika – np. białka, witaminy C, błonnika czy magnezu. Tymczasem orzechy mają wszystko, co zdrowotnie wartościowe – tłuszcze, witaminy, minerały, przeciwutleniacze - i nadal cieszą się deserową opinią. A z deserem wiadomo: można go jeść, ale obowiązku nie ma. Jednak z orzechami – jest!
Rodzaje orzechów

Migdały
Dobre źródło wapnia, witamin z grupy B i witaminy E. Zawierają też fenyloanalinę, która zapobiega wahaniom nastroju i chroni przed depresją, a nasze ciało jej nie produkuje. Masz doła? Jedz migdały!
Laskowe
Tu też znajdziemy wit. B i E, ale prawdziwym królem jest, regulujący ciśnienie, potas. Medycyna domowa poleca orzechy laskowe na kaszel – rozdrobnione wymieszaj w szklance mleka lub wody z miodem i wypij.
Nerkowce
W nich najbardziej cenimy trzech muszkieterów: cynk, miedź i magnez – świetnych dla mięśni i na odporność. No i maślaną konsystencję, która znakomicie zastępuje nabiał. Zagotuj z przyprawami, zblenduj i wykorzystuj jak lubisz.

Włoskie
Zdrowotnie to prawdziwa potęga na wszystkich frontach, ale my stawiamy na kwasy tłuszczowe omega-3 (już 3 orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie) i fosfor napędzający mózg do szybszej pracy.

Pistacje
Pełno w nich białka i potasu, ale jako jedyne orzechy zawierają karotenoidy: luteinę i zeaksantynę, które są składnikami plamki żółtej i jednocześnie antyoksydantami, chroniącymi siatkówkę oka przed uszkodzeniami.
Pili
Ten mniej znany orzech jest godny uwagi i znalezienia w sieci. Ma delikatną konsystencję w porównaniu z innymi i świetnie nadaje się do porannego jogurtu lub sycącej sałatki na lunch.
Piniole
Te orzeszki pinii, czyli sosnowe, mają zaskakująco dużo cynku sprzyjającego płodności i – co jest rzadkością wśród orzechów – pokaźne zasoby witaminy K. Zblendowane z ziołami i oliwą tworzą szybkie i idealne pesto.
SPRAWDŹ: 4 produkty, które warto mieć pod ręką
Przepisy z orzechami
Gotuj z nimi, piecz z nimi, żyj z nimi. Kilka przepisów na początek.
Pesto z orzechów włoskich i groszku
Zblenduj na gładko:
- 1/2 szkl. drobno posiekanych, uprażonych orzechów włoskich
- 1 szalotkę
- 1/4 szkl. listków mięty
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 300 g groszku (rozmrożonego)
- 1/2 szkl. startego pecorino romano
- po 1⁄2 łyżeczki soli i pieprzu
- W trakcie powoli wlewaj 1/4 szkl. oliwy
Ryba z pistacjami
4 filety białej ryby dopraw solą i pieprzem, następnie rozsmaruj na każdym po 1 łyżce jogurtu greckiego.
Wymieszaj:
- 1/4 szkl. bułki tartej
- 1/4 szkl. drobno posiekanych pistacji
- 1 łyżkę oliwy
Opanieruj mieszanką filety. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika 190 °C na 12-15 minut.
Orzechowy łamaniec
Roztop w kąpieli wodnej lub w rondelku 120 g mlecznej czekolady i 21/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Dodaj po 1/3 uprażonych i grubo posiekanych orzechów laskowych, nerkowców i migdałów. Rozsmaruj masę na papierze do pieczenia, posyp grubą solą morską i wstaw do lodówki. Gdy zastygnie, połam na kawałki.
Spaghetti z dynią piżmową i prażonymi orzechami włoskimi
W jednej porcji:
- 540 kcal
- 29,5 g tłuszcze
- 15 g białko
- 58 g węglowodany
- 6 g błonnik
Składniki:
- 225 g spaghetti
- 1 średnia dynia piżmowa (wystarczy część nad „szyjką” – ok. 330 g)
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
- 1/4 szkl. listków szałwii
- 1/2 szkl. wytrawnego białego wina
- sól
- 3 szkl. jarmużu baby
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 łyżka musztardy ziarnistej
- 60 g pokruszonego niebieskiego sera
Sposób:
- Ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu, czyli al dente.
- Obierz część dyni (resztę zachowaj w lodówce do wykorzystania) i spiralizerem lub obieraczką zrób z niej makaron – dłuższe nitki przekrój na pół.
- Na średnim ogniu upraż na suchej, dużej patelni orzechy. Wlej 3 łyżki oliwy, rozgrzej ją, dodaj plasterki czosnku, szałwię i gotuj około 4-5 minut, mieszając. Przełóż do miski.
- Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, dodaj nitki dyni, wlej wino, wsyp 1/4 łyżeczki soli i gotuj pod przykryciem 3-5 minut. Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj.
- Teraz dorzuć opłukany i osuszony jarmuż i dobrze wymieszaj. Połącz musztardę ze śmietaną i wylej na patelnię – gotuj 2 minuty, mieszając. Na koniec wymieszaj orzechy z czosnkiem z miski i posyp pokruszonym niebieskim serem. Rozdziel na porcje.
ZOBACZ TEŻ: Gotowanie zero waste – 2 przepisy z mulami, fenkułem i szafranem