[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

Ortoreksja - kiedy zdrowe jedzenie staje się niezdrową obsesją?

Co zwiększa ryzyko ortoreksji ustalili badacze z uniwersytetu York w Kanadzie. Jeśli masz bzika na punkcie zdrowego jedzenia, przeczytaj koniecznie.

ortoreksja

Naukowcy z Wydziału Zdrowia Uniwersytetu York twierdzą, że ci, którzy mieli w przeszłości historię zaburzeń odżywiania, zachowań obsesyjno-kompulsywnych, gwałtownego odchudzania, negatywnego wizerunku własnego ciała są bardziej narażeni na chorobliwą obsesję na punkcie zdrowego odżywiania lub jedzenia tylko zdrowej żywności, znanej jako ortoreksja. 

Chociaż zdrowe odżywianie jest ważną częścią zdrowego stylu życia, dla niektórych osób to zaabsorbowanie zdrowym jedzeniem może stać się fizycznie i społecznie upośledzające.

Czynniki ryzyka ortoreksji

Badacze psychologii Uniwersytetu York przeanalizowali wszystkie badania nad psychospołecznymi czynnikami ryzyka ortoreksji opublikowane do końca 2018 r. Przyjrzeli się opracowaniom, w których zbadano, w jaki sposób ortoreksja jest związana z czynnikami ryzyka, które predysponują lub sprawiają, że jednostka jest podatna i bardziej narażona na rozwój choroby. Następnie połączyli wszystkie dostępne wyniki dla każdego czynnika ryzyka i wyciągnęli wnioski, które z nich były najbardziej związane z chorobą. 

ZOBACZ TEŻ: Czy można odchudzać się w ciąży?

Ortoreksja to nie jadłowstręt

Wcześniejsze badania wykazały, że w przeciwieństwie do osób z jadłowstrętem psychicznym, które ograniczają ilość kalorii w celu utrzymania bardzo niskiej masy ciała, ludzie, którzy cierpią na ortoreksję, mają fiksację na punkcie jakości spożywanego jedzenia i jego przygotowania, a nie z liczbą kalorii. Z czasem spędzają coraz więcej czasu na zakupach, planowaniu i przygotowywaniu czystych i zdrowych posiłków, które w końcu stają się obsesją, kolidującą z innymi dziedzinami życia. Odstępstwo od narzuconych sobie reguł dietetycznych rodzi u ortorektyków dojmujące poczucie winy, stany lękowe, a w ekstremalnych przypadkach może prowadzić do skrajnego niedożywienia.

Naukowcy ustalili, że pewne nawyki żywieniowe, takie jak bycie wegetarianinem lub weganinem, również narażają na większe ryzyko rozwoju ortoreksji. W tej grupie najbardziej narażeni byli laktowegetarianie, ale też osoby, które rygorystycznie przestrzegają ścisłego harmonogramu żywienia, spędzając nieproporcjonalnie dużo czasu na przygotowywaniu posiłków.

„W naszych badaniach znaleźliśmy równy odsetek mężczyzn i kobiet zmagających się z objawami ortoreksji” - mówi Jennifer Mills, profesor psychologii uniwersytetu York. „Tymczasem nadal powszechnie uważamy zaburzenia odżywiania za problem, który dotyka głównie młode kobiety, taką babską fanaberię, której nie trzeba traktować poważnie”.

Definicja ortoreksji

Naukowcy twierdzą, że ustalenie spójnej definicji ortoreksji ułatwi naukowcom zajmującym się zdrowiem opracowanie wiarygodnych metod i zapewni lepszą diagnostykę oraz leczenie tego schorzenia. Mają też nadzieję, ta definicja pozwoli uznać ortoreksję za jednostkę chorobową, gdyż w  przeciwieństwie do innych zaburzeń odżywiania, takich jak anoreksja czy bulimia, ortoreksja nie jest za taką uznawana w obowiązujących klasyfikacjach.

 ZOBACZ TEŻ: 7 powodów, by zapomnieć o diecie 1000 kcal

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij