Łosoś, edamame, rzodkiewki, marchew i brązowy ryż. Oto zestaw, który serwujemy Wam w kolejnym odcinku gotowania bez marnowania. Na bazie tych składników stworzyłyśmy dwa świeże i na maksa smaczne dania na azjatycką modłę.
Buddha bowl z łososiem i warzywami
Składniki:
- 125 g mrożonej fasolki edamame
- sól
- 100 g brązowego ryżu
- 2 filety łososia, bez skóry (wcześniej należy zamrozić łososia do -35 °C, żeby móc zjeść go na surowo)
- 2 łyżki tamari
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego (opcjonalnie)
- 1 łyżka mirin
- 2-cm kawałek imbiru, drobno starty
- 1 mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- szczypta płatków chili (opcjonalnie)
- 3 gałązki cebulki dymki ze szczypiorkiem
- 3 rzodkiewki
- 1 duża marchewka, pokrojona wzdłuż na cienkie plastry
- 1 listek nori (opcjonalnie)
- 1 awokado, pokrojone na plastry
- 2 łyżeczki nasion sezamu
Metoda:
- Edamame wrzuć do gotującej się, osolonej wody, przykryj i gotuj około 5 minut.
- W drugim garnku ugotuj brązowy ryż (zgodnie z instrukcją na opakowaniu – ok. 20-15 min). Ugotowaną fasolkę przecedź przez sitko, polej zimną wodą i odstaw na bok.
- Rybę pokrój w średniej wielkości kostkę. W miseczce połącz tamari, ocet ryżowy, olej sezamowy, płatki chili, mirin, imbir oraz czosnek. Do marynaty włóż pokrojonego łososia, wymieszaj dokładnie i odstaw.
- Pokrój drobno dymkę ze szczypiorkiem. Rzodkiewkę posiekaj na plasterki, a marchewkę pokrój w szerokie plastry przy pomocy obieraczki. Awokado pokrój w plasterki. Nori potnij nożyczkami na cienkie paski.
- Ugotowany ryż zdejmij z ognia. Ziarna powinny wchłonąć wodę – jeśli tego nie zrobiły, odcedź resztę płynu.
- Ryż podziel na dwie porcje i przełóż do misek. Na wierzchu ułóż resztę składników, tworząc kolorową kompozycję. Gotowe dania polej resztą marynaty, w której kąpał się łosoś.