REKLAMA

Orient express - 2 azjatyckie przepisy z jednego zestawu składników [zero waste]

Wsiadamy, pakujemy cały zestaw składników, nic nie zostawiamy na peronie. Kierunek: Azja zero waste.

buddha bowl

Łosoś, edamame, rzodkiewki, marchew i brązowy ryż. Oto zestaw, który serwujemy Wam w kolejnym odcinku gotowania bez marnowania. Na bazie tych składników stworzyłyśmy dwa świeże i na maksa smaczne dania na azjatycką modłę.

Buddha bowl z łososiem i warzywami

Składniki:

  • 125 g mrożonej fasolki edamame
  • sól
  • 100 g brązowego ryżu
  • 2 filety łososia, bez skóry (wcześniej należy zamrozić łososia do -35 °C, żeby móc zjeść go na surowo)
  • 2 łyżki tamari
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka mirin
  • 2-cm kawałek imbiru, drobno starty
  • 1 mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • szczypta płatków chili (opcjonalnie)
  • 3 gałązki cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • 3 rzodkiewki
  • 1 duża marchewka, pokrojona wzdłuż na cienkie plastry
  • 1 listek nori (opcjonalnie)
  • 1 awokado, pokrojone na plastry
  • 2 łyżeczki nasion sezamu

Metoda:

  1. Edamame wrzuć do gotującej się, osolonej wody, przykryj i gotuj około 5 minut.
  2. W drugim garnku ugotuj brązowy ryż (zgodnie z instrukcją na opakowaniu – ok. 20-15 min). Ugotowaną fasolkę przecedź przez sitko, polej zimną wodą i odstaw na bok.
  3. Rybę pokrój w średniej wielkości kostkę. W miseczce połącz tamari, ocet ryżowy, olej sezamowy, płatki chili, mirin, imbir oraz czosnek. Do marynaty włóż pokrojonego łososia, wymieszaj dokładnie i odstaw.
  4. Pokrój drobno dymkę ze szczypiorkiem. Rzodkiewkę posiekaj na plasterki, a marchewkę pokrój w szerokie plastry przy pomocy obieraczki. Awokado pokrój w plasterki. Nori potnij nożyczkami na cienkie paski.
  5. Ugotowany ryż zdejmij z ognia. Ziarna powinny wchłonąć wodę – jeśli tego nie zrobiły, odcedź resztę płynu.
  6. Ryż podziel na dwie porcje i przełóż do misek. Na wierzchu ułóż resztę składników, tworząc kolorową kompozycję. Gotowe dania polej resztą marynaty, w której kąpał się łosoś.

REKLAMA

REKLAMA

łosoś teriyaki

Łosoś teriyaki z brązowym ryżem i azjatyckimi piklami

Składniki:

  • 2 filety łososia, bez skóry
  • 100 g brązowego ryżu
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego (słonecznikowego, rzepakowego, oliwy)
  • 2 łyżeczki nasion sezamu
  • 1 listek nori (opcjonalnie)
  • Na sos teriyaki:
  • 3 łyżki mirin
  • 6 łyżek tamari
  • 2 łyżki cukru
  • 2-cm kawałek imbiru, drobno starty
  • Na azjatyckie pikle:
  • 6 rzodkiewek
  • 2-cm kawałek imbiru, drobno starty
  • 2 marchewki, pocięte w słupki
  • 3 cebulki dymki ze szczypiorkiem, posiekane
  • 1⁄2 łyżeczki soli
  • 75 ml octu ryżowego
  • 2 łyżki mirin
  • 2 łyżeczki cukru
  • 125 g mrożonej fasolki edamame, ugotowanej

Metoda:

  1. W głębokim talerzu wymieszaj wszystkie składniki na sos teriyaki. Do gotowego sosu włóż łososia i obtocz go z każdej strony. Całość przykryj folią i schowaj do lodówki na minimum 20 minut, a najlepiej na kilka godzin. W międzyczasie przewracaj rybę, żeby równomiernie maczać ją w sosie.
  2. Ryba w lodówce, pora na pikle. Rzodkiewki pokrój na cienkie plastry, marchewki w słupki, a dymkę ze szczypiorkiem na drobne kawałki.
  3. W misce wymieszaj sól, ocet ryżowy, starty imbir, mirin i cukier. Do miski wrzuć pokrojone warzywa z edamame i dokładnie połącz z marynatą. Odstaw na bok do zamarynowania i co jakiś czas przemieszaj.
  4. Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Ryż przepłucz pod bieżącą wodą, wsyp do garnka, zalej wodą, posól i gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu (ok. 20-25 min). Na 10 min przed końcem gotowania ryżu usmaż rybę. Patelnię ustaw na średnim ogniu, wlej nieco oleju i ułóż na niej zamarynowane filety. Smaż ok. 2 min z każdej strony. Usmażoną rybę polej pozostałym sosem teriyaki i podgrzewaj jeszcze przez 2 min na większym ogniu. Gdy sos zgęstnieje, przełóż rybę na talerz.
  5. Ugotowany ryż odsącz i przełóż na talerze, na wierzchu ułóż łososia i polej go resztą sosu teriyaki, który pozostał na patelni. Posyp go sezamem i pociętym w paski nori. Obok ułóż domowe pikle.

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA