[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
4.0

Omlet na 4 sposoby [proste przepisy]

W klasycznej francuskiej kuchni omlet to pulchny placek z roztrzepanych jaj, usmażony na patelni i złożony na pół. W innych kuchniach omlety robi się inaczej. Zobaczcie jak i wypróbujcie.

omlet

Omlet francuski

Ten kuchenny klasyk smażony jest tradycyjnie na bardzo mocno rozgrzanej żeliwnej patelni, ale, jeżeli nie mamy pod ręką, to nieprzywierająca, teflonowa też się sprawdzi. Przy patelni o średnicy 20 cm potrzebujemy 15 g masła i 3 jajka.

  1. W misce roztrzep lekko jajka (zbyt intensywne roztrzepywanie sprawi, że omlet będzie sztywny, a walczymy o puszystość, prawda?) razem z solą i pieprzem.
  2. Pogrzej masło na mocnym ogniu, aż zacznie się pienić na patelni (ale nie dymić!) i wylej na nią masę jajeczną. Rozprowadź ją równomiernie szpatułką na całej powierzchni.
  3. Smaż szybko, podważając brzegi szpatułką lub widelcem, by niedosmażona masa mogła spływać na dół. Przechyl patelnię i szpatułką lub widelcem złóż omlet na pół. Klasyk gotowy.

Omlet japoński

Azjatyckie omlety mają lżejszą konsystencję i symetryczny, kwadratowy kształt. Tradycyjnie używa się do nich kwadratowej 20- centymetrowej patelni, więc, by wyrazić szacunek japońskim kucharzom, smażymy na normalnej, okrągłej, a potem przycinamy omlet w kwadrat. Na każdy omlet musisz policzyć 1 jajko i 2 łyżki wody (dodanie wody nada omletowi lekkości).

  1. Wysmaruj patelnię tłuszczem i rozgrzej. Wlej rozmieszaną masę jajeczną i przechyl patelnię, by równomiernie się rozlała. Kiedy pojawią się pęcherzyki na powierzchni, podważ brzegi szpatułką. Smaż, aż do ścięcia, czyli ok. minuty. Jeżeli zamierzasz podawać omlet na sposób azjatycki w formie cienkich pasków, jako ozdobę potrawy, to oczywiście nie ma się co bawić w przycinanie kwadratu- po prostu zwiń omlet w rulon i pokrój w poprzek na paseczki.

SPRAWDŹ: Śniadania z Insta - piękne, smaczne, ale czy zdrowe?

Omlet włoski

Czyli słynna frittata, którą w pierwszym kroku smaży się na patelni z grubym dnem, a potem zapieka w piekarniku. Do frittata o średnicy 30 cm będziesz potrzebować 1-2 łyżki oliwy, 7- 10 jaj i dodatków, które lubisz najbardziej. Najczęściej wykorzystuje się pokrojone w kostkę różnokolorowe papryki, szparagi, karczochy, fasolkę szparagową, świeże zioła, pomidory, cebulę, czosnek i tarty parmezan.

  1.  W misce roztrzep jaja razem z dodatkami, dopraw i wylej na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smaż na małym ogniu przez 15 minut (nie mieszając!), a następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika na 1-2 minuty, aż wierzch się zrumieni.

Wypróbuj także nasze przepisy na włoską bruschettę, czyli małą, chrupiącą grzankę z dodatkami. Ta genialna w swej prostocie przekąska naprawdę świetnie smakuje i równie świetnie wygląda.

Omlet egipski

Zwany eggah jest typowy dla całego Bliskiego Wschodu i podawany tam w formie gorących lub zimnych kwadratów. Może być całkiem prosty, tylko z przyprawami, ale wersje ikonicznej wykorzystują liście szpinaku, świeże zioła, cebulę, czosnek, paprykę i inne warzywa.

  1. Rozmieszaj w misce 6 jaj z dowolnymi dodatkami, dopraw i przelej masę do wysmarowanej tłuszczem formy.
  2. Piecz w temperaturze 170 st. C ok. 15- 20 minut. Wyjmij i pokrój na kwadraty.

Farsz do omletów

Tutaj króluje wyobraźnia, więc nie daj się zatrzymać. Techniki są dwie: albo dodatki wmieszasz do masy jajecznej i usmażysz, albo w trakcie smażenia nałożysz łyżką dodatki i złożysz omlet na pół. Oto kilka propozycji nadzienia.

  1. Zblanszowane wierzchołki szparagów i kawałki wędzonej szynki
  2. Kawałki gotowanej kiełbasy i skarmelizowane krążki cebuli.
  3. Kawałki wędzonego łososia i posiekany koperek
  4. Tarty ser i pokrojone w drobną kostkę pomidory (bez miąższu)
  5. Plasterki papryki, szalotki i pieczarek podsmażone na maśle

ZOBACZ: Przepisy na dania z jajkiem na twardo [jajo w 16 odsłonach]

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij