REKLAMA

Omlet na 4 sposoby [proste przepisy]

W klasycznej francuskiej kuchni omlet to pulchny placek z roztrzepanych jaj, usmażony na patelni i złożony na pół. W innych kuchniach omlety robi się inaczej. Zobaczcie jak i wypróbujcie.

omlet fot. Shutterstock.com

Omlet francuski

Ten kuchenny klasyk smażony jest tradycyjnie na bardzo mocno rozgrzanej żeliwnej patelni, ale, jeżeli nie mamy pod ręką, to nieprzywierająca, teflonowa też się sprawdzi. Przy patelni o średnicy 20 cm potrzebujemy 15 g masła i 3 jajka.

  1. W misce roztrzep lekko jajka (zbyt intensywne roztrzepywanie sprawi, że omlet będzie sztywny, a walczymy o puszystość, prawda?) razem z solą i pieprzem.
  2. Pogrzej masło na mocnym ogniu, aż zacznie się pienić na patelni (ale nie dymić!) i wylej na nią masę jajeczną. Rozprowadź ją równomiernie szpatułką na całej powierzchni.
  3. Smaż szybko, podważając brzegi szpatułką lub widelcem, by niedosmażona masa mogła spływać na dół. Przechyl patelnię i szpatułką lub widelcem złóż omlet na pół. Klasyk gotowy.

Omlet japoński

Azjatyckie omlety mają lżejszą konsystencję i symetryczny, kwadratowy kształt. Tradycyjnie używa się do nich kwadratowej 20- centymetrowej patelni, więc, by wyrazić szacunek japońskim kucharzom, smażymy na normalnej, okrągłej, a potem przycinamy omlet w kwadrat. Na każdy omlet musisz policzyć 1 jajko i 2 łyżki wody (dodanie wody nada omletowi lekkości).

  1. Wysmaruj patelnię tłuszczem i rozgrzej. Wlej rozmieszaną masę jajeczną i przechyl patelnię, by równomiernie się rozlała. Kiedy pojawią się pęcherzyki na powierzchni, podważ brzegi szpatułką. Smaż, aż do ścięcia, czyli ok. minuty. Jeżeli zamierzasz podawać omlet na sposób azjatycki w formie cienkich pasków, jako ozdobę potrawy, to oczywiście nie ma się co bawić w przycinanie kwadratu- po prostu zwiń omlet w rulon i pokrój w poprzek na paseczki.

SPRAWDŹ: Śniadania z Insta - piękne, smaczne, ale czy zdrowe?

Omlet włoski

Czyli słynna frittata, którą w pierwszym kroku smaży się na patelni z grubym dnem, a potem zapieka w piekarniku. Do frittata o średnicy 30 cm będziesz potrzebować 1-2 łyżki oliwy, 7- 10 jaj i dodatków, które lubisz najbardziej. Najczęściej wykorzystuje się pokrojone w kostkę różnokolorowe papryki, szparagi, karczochy, fasolkę szparagową, świeże zioła, pomidory, cebulę, czosnek i tarty parmezan.

  1.  W misce roztrzep jaja razem z dodatkami, dopraw i wylej na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smaż na małym ogniu przez 15 minut (nie mieszając!), a następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika na 1-2 minuty, aż wierzch się zrumieni.

Wypróbuj także nasze przepisy na włoską bruschettę, czyli małą, chrupiącą grzankę z dodatkami. Ta genialna w swej prostocie przekąska naprawdę świetnie smakuje i równie świetnie wygląda.

Omlet egipski

Zwany eggah jest typowy dla całego Bliskiego Wschodu i podawany tam w formie gorących lub zimnych kwadratów. Może być całkiem prosty, tylko z przyprawami, ale wersje ikonicznej wykorzystują liście szpinaku, świeże zioła, cebulę, czosnek, paprykę i inne warzywa.

  1. Rozmieszaj w misce 6 jaj z dowolnymi dodatkami, dopraw i przelej masę do wysmarowanej tłuszczem formy.
  2. Piecz w temperaturze 170 st. C ok. 15- 20 minut. Wyjmij i pokrój na kwadraty.

Farsz do omletów

Tutaj króluje wyobraźnia, więc nie daj się zatrzymać. Techniki są dwie: albo dodatki wmieszasz do masy jajecznej i usmażysz, albo w trakcie smażenia nałożysz łyżką dodatki i złożysz omlet na pół. Oto kilka propozycji nadzienia.

  1. Zblanszowane wierzchołki szparagów i kawałki wędzonej szynki
  2. Kawałki gotowanej kiełbasy i skarmelizowane krążki cebuli.
  3. Kawałki wędzonego łososia i posiekany koperek
  4. Tarty ser i pokrojone w drobną kostkę pomidory (bez miąższu)
  5. Plasterki papryki, szalotki i pieczarek podsmażone na maśle

ZOBACZ: Przepisy na dania z jajkiem na twardo [jajo w 16 odsłonach]

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE

REKLAMA

REKLAMA