Omlet francuski
Ten kuchenny klasyk smażony jest tradycyjnie na bardzo mocno rozgrzanej żeliwnej patelni, ale, jeżeli nie mamy pod ręką, to nieprzywierająca, teflonowa też się sprawdzi. Przy patelni o średnicy 20 cm potrzebujemy 15 g masła i 3 jajka.
- W misce roztrzep lekko jajka (zbyt intensywne roztrzepywanie sprawi, że omlet będzie sztywny, a walczymy o puszystość, prawda?) razem z solą i pieprzem.
- Pogrzej masło na mocnym ogniu, aż zacznie się pienić na patelni (ale nie dymić!) i wylej na nią masę jajeczną. Rozprowadź ją równomiernie szpatułką na całej powierzchni.
- Smaż szybko, podważając brzegi szpatułką lub widelcem, by niedosmażona masa mogła spływać na dół. Przechyl patelnię i szpatułką lub widelcem złóż omlet na pół. Klasyk gotowy.
Omlet japoński
Azjatyckie omlety mają lżejszą konsystencję i symetryczny, kwadratowy kształt. Tradycyjnie używa się do nich kwadratowej 20- centymetrowej patelni, więc, by wyrazić szacunek japońskim kucharzom, smażymy na normalnej, okrągłej, a potem przycinamy omlet w kwadrat. Na każdy omlet musisz policzyć 1 jajko i 2 łyżki wody (dodanie wody nada omletowi lekkości).
- Wysmaruj patelnię tłuszczem i rozgrzej. Wlej rozmieszaną masę jajeczną i przechyl patelnię, by równomiernie się rozlała. Kiedy pojawią się pęcherzyki na powierzchni, podważ brzegi szpatułką. Smaż, aż do ścięcia, czyli ok. minuty. Jeżeli zamierzasz podawać omlet na sposób azjatycki w formie cienkich pasków, jako ozdobę potrawy, to oczywiście nie ma się co bawić w przycinanie kwadratu- po prostu zwiń omlet w rulon i pokrój w poprzek na paseczki.
SPRAWDŹ: Śniadania z Insta - piękne, smaczne, ale czy zdrowe?
Omlet włoski
Czyli słynna frittata, którą w pierwszym kroku smaży się na patelni z grubym dnem, a potem zapieka w piekarniku. Do frittata o średnicy 30 cm będziesz potrzebować 1-2 łyżki oliwy, 7- 10 jaj i dodatków, które lubisz najbardziej. Najczęściej wykorzystuje się pokrojone w kostkę różnokolorowe papryki, szparagi, karczochy, fasolkę szparagową, świeże zioła, pomidory, cebulę, czosnek i tarty parmezan.
- W misce roztrzep jaja razem z dodatkami, dopraw i wylej na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smaż na małym ogniu przez 15 minut (nie mieszając!), a następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika na 1-2 minuty, aż wierzch się zrumieni.
Wypróbuj także nasze przepisy na włoską bruschettę, czyli małą, chrupiącą grzankę z dodatkami. Ta genialna w swej prostocie przekąska naprawdę świetnie smakuje i równie świetnie wygląda.
Omlet egipski
Zwany eggah jest typowy dla całego Bliskiego Wschodu i podawany tam w formie gorących lub zimnych kwadratów. Może być całkiem prosty, tylko z przyprawami, ale wersje ikonicznej wykorzystują liście szpinaku, świeże zioła, cebulę, czosnek, paprykę i inne warzywa.
- Rozmieszaj w misce 6 jaj z dowolnymi dodatkami, dopraw i przelej masę do wysmarowanej tłuszczem formy.
- Piecz w temperaturze 170 st. C ok. 15- 20 minut. Wyjmij i pokrój na kwadraty.
Farsz do omletów
Tutaj króluje wyobraźnia, więc nie daj się zatrzymać. Techniki są dwie: albo dodatki wmieszasz do masy jajecznej i usmażysz, albo w trakcie smażenia nałożysz łyżką dodatki i złożysz omlet na pół. Oto kilka propozycji nadzienia.
- Zblanszowane wierzchołki szparagów i kawałki wędzonej szynki
- Kawałki gotowanej kiełbasy i skarmelizowane krążki cebuli.
- Kawałki wędzonego łososia i posiekany koperek
- Tarty ser i pokrojone w drobną kostkę pomidory (bez miąższu)
- Plasterki papryki, szalotki i pieczarek podsmażone na maśle
ZOBACZ: Przepisy na dania z jajkiem na twardo [jajo w 16 odsłonach]