[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.1

Olej kokosowy: jednak nie jest taki zdrowy?

72% ludzi sądzi, że jest zdrowy. Naukowcy twierdzą inaczej.

olej kokosowy czy jest zdrowy olej kokosowy czy jest zdrowy

Olej kokosowy ma dobrą prasę – nawet podejrzanie dobrą, co niestety zazwyczaj wskazuje na udany public relations producentów – choć, jak każdy inny tłuszcz, ma swoje zalety i wady. Amatorzy podkreślają jego wysoką termostabilność (to prawda), dużą zawartość przeciwutleniaczy (też prawda) oraz przypisują mu skuteczność w zrzucaniu wagi (to już dyskusyjne, bo 1 łyżka oleju kokosowego waży 25 g i dostarcza 225 kcal).

Twierdzi się nawet, że ludność wysp pacyficznych nie cierpi na nadwagę właśnie z powodu codziennego używania tego oleju, jednak zapomina się dorzucić, że ich dieta składa się głównie z ryb, owoców morza, świeżych warzyw i owoców oraz, że zdecydowana większość tej ludności pracuje fizycznie, a nie siedzi przed kompem.

REKLAMA

Przeciwnicy natomiast zyskali niespodziewanego sojusznika w postaci naukowców. Oto renomowany, amerykański magazyn " The Dietary Fats and Cardiovascular Disease" zlecił przeprowadzenie badań porównujących olej kokosowy z innymi, jednonienasyconymi lub wielonienasyconymi tłuszczami. Zrezygnowano z porównywania zawartości tłuszczów nasyconych, bo w tej kategorii olej kokosowy bije wszystkich na głowę. Ma ich w sobie, bagatela, 82%, gdy np. smalec wieprzowy 39%, a masło 63%.

W raporcie, opublikowanym 15 czerwca br., wykazano, że olej kokosowy zwiększył u użytkowników poziom LDL, czyli "złego" cholesterolu we wszystkich siedmiu kontrolowanych próbach, a w sześciu z nich, wzrost uznano za znaczący. Nie jest to dobra wiadomość, ponieważ związek między wysokim stężeniem cholesterolu LDL a chorobami sercowo-naczyniowymi został wielokrotnie potwierdzony. Raport z wynikami badań kończy się jednoznaczną, naukową konkluzją: nie zalecamy stosowania oleju kokosowego w kuchni. I bądź tu mądry, człowieku!

Okazuje się, że nawet zdrowe produkty mogą szkodzić, dlatego zobacz listę 7 produktów, których nie powinnaś jeść w nadmiarze.

Komentarze

 (2)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij