Przepis na okayu (japońskie risotto)

Japończycy słynną z długowieczności i obserwując lokalną kuchnię, szybko można zrozumieć, dlaczego japońskie dania są, w większości, bardzo zdrowe i lekkostrawne. Okayu, japońskie risotto, to świetny tego przykład – do jego przygotowania w ogóle nie używa się oleju czy masła, a cały przepis jest bardzo prosty.

Okayu przepis fot. shutterstock.com

Przepis na okayu (japońskie risotto)

Yukari, nasza znajoma z Tokio, powiedziała nam, że Japończycy sięgają po okayu, zwłaszcza gdy są przeziębieni czy smutni i jedzą je nawet na śniadanie. Sama Yukari przygotowuje okayu, gdy jest zestresowana, bo po pierwszym kąsku od razu czuje się jak w domu.

REKLAMA

Składniki:

  • 1/2 szklanka krótkoziarnistego ryżu
  • 3 szklanka wody (dostosuj ilość wody w zależności od tego, jak gęste risotto lubisz)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • opcjonalnie posiekany szczypiorek lub ziarna sezamu
  • dodatki: łosoś, kurczak, jajka, warzywa

Sposób przygotowania

  1. Wypłucz ryż, zalej go wodą i odstaw na 30 min. Odsącz.
  2. Wlej 3 szklanki wody i zagotuj ryż na średnim ogniu pod przykryciem, aż do zawrzenia. Następnie gotuj ryż na niskim ogniu przez 30 minut.
  3. Zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem przez około 10 min.
  4. Posól ryż i serwuj go w miseczkach. Dodatki podawaj osobno.

ZOBACZ TEŻ: Panzerotti, czyli włoskie pierogi [comfort food]

Zobacz również:
Chwyć skakankę w dłoń i zalicz solidny trening cardio. Skakanie na skakance ma mnóstwo korzyści nie tylko fitnessowych ale też zdrowotnych.   
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA