Odstawiamy mięso: przepis na wegańskie spaghetti z klopsami w sosie

No to klops... Bez obaw: to będzie w 100% roślinny i absolutnie przepyszny klops.

wegańskie klopsy fot. Wojciech Małkowicz / MPP

W naszym roślinnym menu gościmy kolejną włoską, minimalistyczną i absolutnie przepyszną pozycję. Do zacnego grona klasyków rodem z Półwyspu Apenińskiego dołącza spaghetti con polpetto, czyli makaron z klopsami w sosie pomidorowym. Gwarantujemy, że mimo bezmięsności będzie równie włoski, co sycylijska mafia, Leonardo da Vinci i piosenka „Volare”. A do tego po prostu pyszny.

REKLAMA

Serowe płatki

W wegańskiej wersji parmezan jest na cenzurowanym. Zamiast niego możesz z czystym sumieniem użyć płatków drożdżowych.

Białko bez mięsa

Połączenie fasoli i komosy ryżowej zapewnia porcję roślinnego białka. Smacznie i wegańsko!

Pieczona fasola

Fasolę należy upiec przed zblendowaniem, aby masa na klopsy nie była zbyt rzadka.

Przepis na wegańskie spaghetti z klopsikami

SKŁADNIKI

Na klopsiki:

  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 1 posiekana cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta chili w proszku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz

Na sos pomidorowy:

  • 500 ml passaty pomidorowej
  • garść świeżej bazylii
  • oliwa lub inny olej roślinny
  • sól i pieprz 

Do podania:

  • makaron spaghetti, pszenny lub pełnoziarnisty
  • płatki drożdżowe, do posypania

METODA

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Fasolę odsącz i dokładnie przepłucz na sitku. Przesyp ją na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, i wstaw do piekarnika na mniej więcej 15 minut.
  2. Na patelni podsmaż zgrubnie pokrojoną cebulę, posiekany czosnek i przyprawy.
  3. Do misy blendera wrzuć podpieczoną fasolę, cebulę z czosnkiem i przyprawami, koncentrat pomidorowy, oliwę, sos sojowy, pieprz oraz sól. Zmiksuj na krótko, tak by w masie nadal pozostały widoczne kawałki fasoli. Następnie dodaj komosę i raz jeszcze krótko zblenduj.
  4. Z powstałej masy uformuj klopsiki wielkości piłeczek do ping-ponga. Podsmaż je krótko na patelni z odrobiną oliwy, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Gotowe klopsiki powinny być przyrumienione na złoto.
  5. Na patelnię wlej nieco oliwy i podsmaż na niej ząbek czosnku oraz 1/2 posiekanej szalotki. Następnie zalej całość passatą pomidorową i gotuj, aż sos nieco się zredukuje. Jeśli nie lubisz wyczuwalnych kawałków cebuli i czosnku w sosie, możesz go zblendować na gładko.
  6. Do sosu pomidorowego wrzuć upieczone klopsy i gotuj całość przez 5 minut.
  7. Danie podawaj z makaronem, posypane płatkami drożdżowymi lub wegańskim zamiennikiem parmezanu.
Zobacz również:
Wzmocnij nie tylko górę ciała, ale też odnajdź w sobie wewnętrzną równowagę i zwiększ pewność siebie. Oto pozycja kruka.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA