W naszym roślinnym menu gościmy kolejną włoską, minimalistyczną i absolutnie przepyszną pozycję. Do zacnego grona klasyków rodem z Półwyspu Apenińskiego dołącza spaghetti con polpetto, czyli makaron z klopsami w sosie pomidorowym. Gwarantujemy, że mimo bezmięsności będzie równie włoski, co sycylijska mafia, Leonardo da Vinci i piosenka „Volare”. A do tego po prostu pyszny.
Serowe płatki
W wegańskiej wersji parmezan jest na cenzurowanym. Zamiast niego możesz z czystym sumieniem użyć płatków drożdżowych.
Białko bez mięsa
Połączenie fasoli i komosy ryżowej zapewnia porcję roślinnego białka. Smacznie i wegańsko!
Pieczona fasola
Fasolę należy upiec przed zblendowaniem, aby masa na klopsy nie była zbyt rzadka.
Przepis na wegańskie spaghetti z klopsikami
SKŁADNIKI
Na klopsiki:
- 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
- 1 puszka czarnej fasoli
- 1 posiekana cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki oliwy
- szczypta chili w proszku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
Na sos pomidorowy:
- 500 ml passaty pomidorowej
- garść świeżej bazylii
- oliwa lub inny olej roślinny
- sól i pieprz
Do podania:
- makaron spaghetti, pszenny lub pełnoziarnisty
- płatki drożdżowe, do posypania
METODA
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Fasolę odsącz i dokładnie przepłucz na sitku. Przesyp ją na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, i wstaw do piekarnika na mniej więcej 15 minut.
- Na patelni podsmaż zgrubnie pokrojoną cebulę, posiekany czosnek i przyprawy.
- Do misy blendera wrzuć podpieczoną fasolę, cebulę z czosnkiem i przyprawami, koncentrat pomidorowy, oliwę, sos sojowy, pieprz oraz sól. Zmiksuj na krótko, tak by w masie nadal pozostały widoczne kawałki fasoli. Następnie dodaj komosę i raz jeszcze krótko zblenduj.
- Z powstałej masy uformuj klopsiki wielkości piłeczek do ping-ponga. Podsmaż je krótko na patelni z odrobiną oliwy, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Gotowe klopsiki powinny być przyrumienione na złoto.
- Na patelnię wlej nieco oliwy i podsmaż na niej ząbek czosnku oraz 1/2 posiekanej szalotki. Następnie zalej całość passatą pomidorową i gotuj, aż sos nieco się zredukuje. Jeśli nie lubisz wyczuwalnych kawałków cebuli i czosnku w sosie, możesz go zblendować na gładko.
- Do sosu pomidorowego wrzuć upieczone klopsy i gotuj całość przez 5 minut.
- Danie podawaj z makaronem, posypane płatkami drożdżowymi lub wegańskim zamiennikiem parmezanu.