Wiosna to doskonała pora, by zrobić wietrzenie organizmu. W zimie wszystko w nas zwalnia, zmniejsza obroty i najwyższy już czas dodać gazu, by świat nabrał wigoru. Zbudowaliśmy więc miesięczne menu bazujące na składnikach, których detoksykacyjne i prozdrowotne działanie zostało udowodnione.
Nie jest to typowa dieta oczyszczająca, gdzie jada się wyłącznie mieszanki owocowo-warzywne, popija ziółkami i nie przekracza 600 kcal – nie. Wraz z dietetyk Katarzyną Biłous z dietovita. pl postawiliśmy na smak i naukę, więc nie radujemy wyłącznie ciała, ale cieszymy też poczucie smaku i apetyt. Gwarantujemy, że po miesiącu będziesz pełna życia, energii i dobrego samopoczucia. Zacznij jeść od dziś, bo szkoda czasu.
Przed Tobą pierwsza część naszego miesięcznego jadłospisu.
Quinoa i jarmuż (4 porcje)
gotowe w 30 minut
Składniki:
- 200 g kaszy quinoa,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego,
- 1 cebula, posiekana,
- 2 garści jarmużu,
- 2 garści szpinaku,
- 4 jajka,
- 1 awokado.
Pesto:
- 65 g orzechów włoskich, pekan lub piniowych,
- sok z 1 cytryny,
- 30 g mieszanki ziół (bazylia, kolendra, pietruszka, mięta),
- 120 ml oliwy extra -vergine,
- 1 łyżeczka tahini,
- 1/2 ząbka czosnku.
Sposób:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Rozrzuć orzechy na blasze i praż je przez 10 minut. Zblenduj je na miazgę, dorzuć resztę składników pesto, znowu zblenduj i gotowe. Odstaw.
2. Zagotuj quinoa przez 10-15 minut. Odsącz, skrop sokiem z cytryny, posól i popieprz.
3. Rozgrzej olej na patelni na małym ogniu i podsmaż cebulę przez 5 minut. Dorzuć jarmuż ze szpinakiem i dodaj kolejne 5 minut smażenia.
4. Zrób jajka w koszulce – najpierw wbij jedno do wrzątku, gotuj 4 minuty, wyjmij, potem następne itd.
5. Rozdziel quinoa do 4 misek, nałóż zielone z patelni, potem sprawiedliwie kawałki awokado, dodaj jajko i polej pesto.
kcal: 610
tł. nasyc.: 7,5 g
cukier: 4,4 g
Wypróbuj także inne przepisy z komosą ryżową i przepisy na imprezę oczyszczające organizm.