Oczyszczanie organizmu: przepisy na śniadanie

Składniki tych przepisów − olej kokosowy, jarmuż i nasiona chia zatroszczą się o zgrabną sylwetkę i oczyszczą organizm. Rano jesteś bardziej pijąca niż jedząca? Sięgnij po bananowe smoothie albo szejka z owocami leśnymi. Z tymi śniadaniami będziesz syta aż do lunchu i pożegnasz podgryzanie. 

quinoa z jajkiem fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Wiosna to doskonała pora, by zrobić wietrzenie organizmu. W zimie wszystko w nas zwalnia, zmniejsza obroty i najwyższy już czas dodać gazu, by świat nabrał wigoru. Zbudowaliśmy więc miesięczne menu bazujące na składnikach, których detoksykacyjne i prozdrowotne działanie zostało udowodnione.

Nie jest to typowa dieta oczyszczająca, gdzie jada się wyłącznie mieszanki owocowo-warzywne, popija ziółkami i nie przekracza 600 kcal – nie. Wraz z dietetyk Katarzyną Biłous z dietovita. pl postawiliśmy na smak i naukę, więc nie radujemy wyłącznie ciała, ale cieszymy też poczucie smaku i apetyt. Gwarantujemy, że po miesiącu będziesz pełna życia, energii i dobrego samopoczucia. Zacznij jeść od dziś, bo szkoda czasu.  

Przed Tobą pierwsza część naszego miesięcznego jadłospisu.  

Quinoa i jarmuż (4 porcje)

gotowe w 30 minut

Składniki:

  • 200 g kaszy quinoa,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • 1 cebula, posiekana,
  • 2 garści jarmużu,
  • 2 garści szpinaku,
  • 4 jajka,
  • 1 awokado.

Pesto:

  • 65 g orzechów włoskich, pekan lub piniowych,
  • sok z 1 cytryny,
  • 30 g mieszanki ziół (bazylia, kolendra, pietruszka, mięta),
  • 120 ml oliwy extra -vergine,
  • 1 łyżeczka tahini,
  • 1/2 ząbka czosnku.

Sposób:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Rozrzuć orzechy na blasze i praż je przez 10 minut. Zblenduj je na miazgę, dorzuć resztę składników pesto, znowu zblenduj i gotowe. Odstaw.

2. Zagotuj quinoa przez 10-15 minut. Odsącz, skrop sokiem z cytryny, posól i popieprz.

3. Rozgrzej olej na patelni na małym ogniu i podsmaż cebulę przez 5 minut. Dorzuć jarmuż ze szpinakiem i dodaj kolejne 5 minut smażenia.

4. Zrób jajka w koszulce – najpierw wbij jedno do wrzątku, gotuj 4 minuty, wyjmij, potem następne itd.

5. Rozdziel quinoa do 4 misek, nałóż zielone z patelni, potem sprawiedliwie kawałki awokado, dodaj jajko i polej pesto.

kcal: 610

tł. nasyc.: 7,5 g

cukier: 4,4 g

Wypróbuj także inne przepisy z komosą ryżową i przepisy na imprezę oczyszczające organizm.  

przepisy na śniadanie fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Kokosowy pudding (1 porcja) 

gotowe w 3 minuty

Składniki:

  • 4 łyżki nasion chia,
  • 2 łyżki jogurtu kokosowego,
  • 250 ml mleka kokosowego,
  • 1 laska wanilii,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych,
  • garść owoców leśnych.

Sposób:

1. Do pojemnika wsyp nasiona, wlej jogurt i mleko kokosowe, włóż do środka laskę wanilii oczyszczoną z pestek. Wmieszaj kakao i wstaw pojemnik do lodówki na całą noc.

2. Rano posyp pudding wiórkami kokosowymi i dorzuć na wierzch owoce.

kcal: 500

tł. nasyc.: 15 g

cukier: 13 g

przepisy na śniadanie fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Owocowy szejk (1 porcja)

gotowe w 3 minuty

Składniki:

  • 130 g mrożonych owoców leśnych,
  • 240 ml mleka migdałowego,
  • 120 ml wody kokosowej,
  • 1 łyżka nasion chia,
  • 1 łyżka jogurtu kokosowego,
  • 1 garść szpinaku,
  • 25 g płatków owsianych,
  • garść kostek lodu.

Sposób:

1. Wszystko do blendera i wziuuut! Gotowe.

kcal: 430

tł. nasyc.: 7,5 g

cukier: 4,4 g

przepisy na śniadanie fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Bananowe smoothie

Składniki:

  • 180 ml mleka owocowego,
  • 120 ml wody kokosowej,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • 25 g płatków owsianych,
  • 1/2 banana,
  • 1 łyżeczka masła migdałowego,
  • 3 kostki lodu,
  • 1 espresso (opcjonalnie).

Sposób:

1. Wszystko do blendera. I co? Wziuuut! Gotowe.  

kcal: 369

tł. nasyc.: 15 g

cukier: 13 g

przepisy na śniadanie fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Wrap jajeczny z łososiem i awokado (1 porcja)

gotowe w 10 minut

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • 1/4 awokado,
  • 1 łyżeczka posiekanej kolendry,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 50 g wędzonego łososia,
  • 2 pomidory, posiekane.

Sposób:

1. Rozkłóć jajko i rozgrzej olej na patelni na małym ogniu. Wlej jajko i rozprowadź je cienką warstwą na całej powierzchni. Smaż 5 minut i przewróć. Wrap jest gotowy.

2. Rozgnieć awokado, skrop sokiem i wymieszaj z kolendrą. Rozsmaruj je na wrapie, połóż skrawki łososia i pomidora, jeszcze raz skrop sokiem z cytryny i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zroluj.

kcal: 370

tł. nasyc.: 3,5 g

cukier: 17 g

ZOBACZ TEŻ: Zdrowe przekąski. Zobacz, po co sięgać, gdy dopadnie Cię głód

REKLAMA