Oczyszczanie organizmu: pomysły na obiad

Te pomysły na obiad oczyszczą Twój organizm, dodadzą Ci energii i poprawią nastrój. Zobacz, jak zrobić zupę z dyni, zdrową sałatkę z jarmużem, kapuścianego wrapa z kurczakiem i inne apetyczne dania. 

zupa z dyni fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Zupa z dyni z kasztanami i jabłkiem

gotowe w 55 minut

Składniki:

  • 1,5 kg dyni, obranej, oczyszczonej, pokrojonej w kawałki,
  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • 1 cebula, posiekana,
  • 1 jabłko bez pestek, posiekane,
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony,
  • 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 2 gałązki tymianku,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 2 liście laurowe,
  • sok z 1 cytryny,
  • 500 g kasztanów jadalnych, obranych i uprażonych,
  • 400 g purée z kasztanów.

Sposób:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Wyłóż kawałki dyni na blachę z 1 łyżką oleju kokosowego i piecz 25-30 minut. Odstaw do ostygnięcia.

2. W dużym garnku rozgrzej resztę oleju, wrzuć posiekaną cebulę, jabłko i czosnek. Gotuj ok. 10 minut, aż zmiękną.

3. Dodaj bulion, upieczoną dynię, zioła, sok z cytryny, kasztany (zostaw kilka do przybrania) i purée. Dopraw i zamieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj 15-20 minut. Odstaw.

4. Zblenduj do gładkości i znowu podgrzej. Na talerzu posyp kasztanami.

Wypróbuj także inne przepisy na obiad i pomysły na śniadania oczyszczające organizm.

przepisy na obiad fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Placki z czarną fasolą, limonką i awokado

gotowe w 25 minut

Składniki:

  • 2 jaja,
  • 1 łyżka nasion chia,
  • 60 g groszku,
  • 170 g czarnej fasoli,
  • 3 łyżki mąki gryczanej,
  • 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej 
  • 1 limonka, ćwiartki,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • 1/2 cebuli, posiekanej,
  • 1 ząbek czosnku, posiekany.

Dip:

  • 1/2 awokado, roztarte,
  • sok z 1 limonki,
  • 1 łyżka tahini,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego,
  • 2 łyżki wody,
  • 1/4 łyżeczki stewii.

Sposób:

1. Wbij jajka do miski, rozkłóć, wsyp nasiona chia i odstaw na 5 min. Następnie wrzuć groszek, fasolę, mąkę, natkę pietruszki, startą skórkę z limonki, wlej sos sojowy i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

2. Na 1 łyżeczce oleju podsmaż cebulę z czosnkiem, aż zmiękną. Wrzuć je do miski z masą i wymieszaj.

3. Rozgrzej kolejną łyżkę oleju, nabierz łyżką masę z miski, chlapnij na patelnię i smaż 6 minut, obracając od czasu do czasu. Powtarzaj, aż zobaczysz dno michy.

4. Składniki sosu wymieszaj w misce i podawaj z plackami i ćwiartkami limonki.

przepisy na obiad fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Wrapy kapuściane z kurczakiem

gotowe w 10 minut

Składniki:

  • 8 liści kapusty włoskiej,
  • 8 łyżek hummusu,
  • 4 pomidory, plasterki,
  • 1 awokado, posiekane,
  • 2 ugotowane piersi kurczaka bez skóry, plastry,
  • sok z 1 limonki,
  • 1 garść natki pietruszki, posiekanej

Sposób:

1. Rozłóż liście i wysmaruj je hummusem (po 1 łyżce na liść).

2. Połóż kawałki awokado, plasterki pomidora i plastry mięsa. 3. Skrop liście sokiem z limonki, posyp posiekaną natką, dopraw i ciasno zawiń. Gotowe.

przepisy na obiad fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Makaron soba i stek stir-fry

gotowe w 15 minut

Składniki:

  • 300 g japońskiego makaronu soba,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 2 szalotki,
  • 2 cm świeżego imbiru, startego,
  • 1 czerwona papryka chili, bez pestek, posiekana,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 2 marchewki, słupki,
  • 1 czerwona papryka, posiekana,
  • 1/2 czerwonej kapusty, posiekanej,
  • 2 pieczarki, posiekane,
  • 350 g steków minutowych, paski,
  • 40 g orzechów nerkowca.

Dressing:

  • 2 łyżki masła migdałowego,
  • 120 ml mleka kokosowego,
  • sok z 1/2 limonki,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1 łyżeczki stewii,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego.

Sposób:

1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odsącz i przelej zimną wodą. Przełóż do miski i skrop olejem sezamowym.

2. Upraż orzechy w suchym woku i przesyp do miski.

3. Rozgrzej olej w woku i przesmaż szalotki, imbir, chili i czosnek. Dorzuć resztę warzyw – smaż, szybko mieszając. Wrzuć mięso i nie przerywaj mieszania. Po chwili dodaj makaron.

4. Wymieszaj składniki dressingu i polej nim danie. Dorzuć orzechy.

przepisy na obiad fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com

Jarmuż i konopie

gotowe w 35 minut

Składniki:

  • 3 łyżki ziaren słonecznika,
  • 2 marchewki, plasterki,
  • 1 seler, obrany, kawałki,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 270 g jarmużu, poszarpanego,
  • 4 łyżki nasion konopi,
  • 1 awokado, posiekane.

Dressing:

  • 2 łyżki syropu z daktyli,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 5 łyżeczek sosu sojowego,
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony,
  • 4 łyżki oliwy extra-vergine.

Sposób:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Najpierw upraż słonecznik przez 10 minut, wyjmij i odstaw. Na blasze połóż seler z marchewkami, skrop je olejem i wstaw do piekarnika na 30 minut.

2. Warzywa się podpiekają, więc czas na dressing. Wymieszaj dobrze wszystkie składniki i gotowe. Zalej poszarpane liście jarmużu w misce i odstaw na 15 minut.

3. Wszystko, co pozostało do zrobienia, to wmieszać ziarna i awokado oraz wyłożyć upieczone warzywa i doprawić. Jeżeli głód jest nieco większy, porcja ugotowanego kurczaka lub łososia nie będzie przeszkadzać na górze.

ZOBACZ TEŻ: 4 przepisy na pożywne i rozgrzewające zupy

REKLAMA