Zupa z dyni z kasztanami i jabłkiem
gotowe w 55 minut
Składniki:
- 1,5 kg dyni, obranej, oczyszczonej, pokrojonej w kawałki,
- 3 łyżki oleju kokosowego,
- 1 cebula, posiekana,
- 1 jabłko bez pestek, posiekane,
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony,
- 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
- 2 gałązki tymianku,
- 2 gałązki rozmarynu,
- 2 liście laurowe,
- sok z 1 cytryny,
- 500 g kasztanów jadalnych, obranych i uprażonych,
- 400 g purée z kasztanów.
Sposób:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Wyłóż kawałki dyni na blachę z 1 łyżką oleju kokosowego i piecz 25-30 minut. Odstaw do ostygnięcia.
2. W dużym garnku rozgrzej resztę oleju, wrzuć posiekaną cebulę, jabłko i czosnek. Gotuj ok. 10 minut, aż zmiękną.
3. Dodaj bulion, upieczoną dynię, zioła, sok z cytryny, kasztany (zostaw kilka do przybrania) i purée. Dopraw i zamieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj 15-20 minut. Odstaw.
4. Zblenduj do gładkości i znowu podgrzej. Na talerzu posyp kasztanami.
Wypróbuj także inne przepisy na obiad i pomysły na śniadania oczyszczające organizm.