REKLAMA

Obiad, który leczy: 5 przepisów na zupy na bulionie

Izraelscy uczeni wystąpili z wnioskiem do Światowej Organizacji Zdrowia o zaliczenie rosołu do grupy podstawowych substancji leczniczych. Wygląda na to, że nasze babcie i mamy miały świętą rację – rosół leczy!

zupy fot. Christopher Testani

W każdym domu gotuje się go na swój sposób, ale baza jest zawsze taka: kura, marchew, por, seler, cebula, pietruszka i natka. Do tego liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i długie, wolne gotowanie - trzeba liczyć 2-3 godziny. Jeżeli nie jadasz mięsa, ugotuj bulion warzywny bez kury - też będzie miał swoje zalety zdrowotne i smakowe, bo powolny wzrost temperatury w garnku wyciągnie do wywaru całe dobro z warzyw.

Zacznij od...

W garnku wymieszaj 6 szklanek gorącego rosołu i 2 szklanki ugotowanego i poszarpanego mięsa kurczaka. A teraz s skorzystaj ze światowego dziedzictwa rosołowego, wybierz jeden z pięciu wariantów, dorzuć wskazane składniki i gotuj, aż będą dobre. Każdy przepis wystarczy na 4 porcje.  

Chicken Noodle

W USA dodają...

  • 2 szklanki ugotowanego makaronu
  • 2 posiekane łodygi selera naciowego
  • 1 pokrojoną marchewkę
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Tex-Mex

W Meksyku dodają...

  • 1 puszkę czarnej fasoli (400 g), opłukanej i odsączonej
  • 1 szklankę pokruszonej tortilli
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczkę mielonego kuminu i posiekanej kolendry

Brodo di pollo

We Włoszech dodają...

  • 1 opakowanie (250 g) świeżych tortellini, ugotowanych
  • 4 szklanki szpinaku baby
  • 2 łyżki startego parmezanu

Tom yum khai

W Tajlandii dodają...

  • 1 puszkę mleka kokosowego
  • 225 g pieczarek pokojonych w plasterki
  • 1⁄4 szklanki posiekanej kolendry
  • 1⁄4 szklanki sosu rybnego
  • 1⁄4 szklanki soku z limonki

Avgolemono

W Grecji dodają...

  • 120 g ugotowanego makaronu orzo
  • 1⁄4 szklanki soku z cytryny
  • 2 rozkłócone jajka
  • 1 dymkę (tylko zielone części, posiekane)

Wielka moc rosołu

Jego obecność we wszystkich w zasadzie kuchniach świata zawsze budziła ciekawość naukowców. I tak np. lekarze z Mount Sinai w Miami uznali, że rosół najlepiej stymuluje system śluzowo-rzęskowy, który walczy z infekcjami oddechowymi. Do tego zawiera potas, magnez, cynk, wapń, krzem, fosfor, siarkę, kolagen, witaminy (zwłaszcza A) i całą masę aminokwasów działających bakteriobójczo i antywirusowo. Chcesz smacznie powalczyć o odporność? Jedz rosół!

ZOBACZ TEŻ: Dania jednogarnkowe - 7 przepisów, które poprawią Ci humor

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE

REKLAMA

REKLAMA