Mleko migdałowe
Plus: doskonały zamiennik mleka krowiego dla osób z nietolerancją laktozy. Nie zawiera też kazeiny, czyli ciężkostrawnego białka. Za to jest bogate w mikroelementy, witaminę E – wymiatacza wolnych rodników i kwasy omega-3. Ma działanie alkalizujące, czyli odkwasza organizm.
Minus: jeżeli jesteś uczulona na orzechy, lepiej go unikaj. Minusem jest też bandycka cena. Zrób je lepiej sama – zmiel 2 szklanki migdałów i zalej 3 szklankami wrzątku. Po kwadransie odcedź.
Mleko migdałowe to nie jedyny zamiennik. Sprawdź inne napoje roślinne, które mogą zastąpić mleko od krowy.
Spirulina
Plus: chętnie wykorzystują ją w diecie weganie, ze względu na ogromną ilość białka. „Dodatkowo – jak przyznaje dietetyczka Katarzyna Biłous – badania sugerują, że spirulina hamuje wydzielanie histaminy, odpowiedzialnej za wszystkie objawy alergiczne”.
Minus: może wchodzić w interakcję z lekami, dlatego lepiej skonsultować się z farmaceutą. Nie mogą jej stosować chorzy na fenyloketonurię, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów i toczeń.
Jagody goji
Plus: „Ten azjatycki owoc uważany jest za jeden z najbardziej odżywczych” – podkreśla Katarzyna Biłous. Ma duże stężenie flawonoidów, dlatego słynie z właściwości przeciwnowotworowych i uważany jest za pigułkę młodości. Badania mówią o tym, że może spowalniać osłabianie wzroku.
Minus: niełatwo jest kupić świeże jagody, a niektórzy producenci przyznają na etykietach, że owoc może być siarkowany. Czytaj etykiety!
Nasiona szałwii hiszpańskiej, czyli nasiona chia
Plus: jedna łyżka tych nasion ma tyle błonnika, co miska płatków owsianych! To bogactwo żelaza potrzebnego kobietom szczególnie, gdyż w czasie miesiączki tracą ten pierwiastek. Nasiona mają też sporo wapnia i kwasów omega-3.
Minus: nie powinny ich jeść osoby, które wiedzą, że mają alergię na sezam lub gorczycę (występującą np. w musztardzie). W szałwii są podobne białka uczulające.