Albo boimy się grzybów, albo uważamy, ze poza walorami smakowymi nic nam nie dają. Jednak w WH nie dajemy się łatwo zwieść pozorom. Z pomocą dr Marty Wrzosek z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego, współautorki książki „Grzyby, jakich nie znamy”, przebijamy się przez mity i pomówienia, na przykład te o szkodliwości zawartej w ich ścianach komórkowych chityny.
W grzybach znajdziesz białko o pełnym zestawie aminokwasów, składniki mineralne i witaminy, a także całą masę innych związków, które opisujemy poniżej. Umieściliśmy tam pięć propozycji grzybów dobrze przebadanych, o potwierdzonym przez naukowców pozytywnym wpływie na zdrowie. Możesz spokojnie włączyć je do menu i cieszyć się ich smakiem.

1. Kordyceps
Obietnica: lepsza odporność
Znany też jako: Ophiocordyceps sinensis lub maczużnik chiński.
Działanie: „Kordyceps stymuluje w organizmie wydzielanie interferonu – białka poprawiającego skuteczność działania systemu immunologicznego” - opisuje dr Marta Wrzosek. Dodaje, że pobudza też produkcję interleukin, wydzielanych przez białe krwinki w czasie infekcji.
Przez mieszkańców krajów azjatyckich bywa często używany w przypadku schorzeń układu oddechowego oraz problemów z nerkami. Aha - Cordyceps to grzyb specyficzny: nie rośnie sobie spokojnie pod drzewem, tylko pasożytuje na larwach ciem, które zabija i mumufikuje, a potem wytwarza owocnik.
Wypróbuj go: Dostępny jest wyłącznie w formie suplementów, a do nich – niestety – nie zawsze można mieć zaufanie. Dlatego nie oszczędzaj, tylko kupuj wyroby renomowanych producentów.