No butter, no chicken - wegańska wersja butter chicken [przepis]

I wcale nie no good. To propozycja, po której już nigdy nie będziesz chciała wrócić do klasycznej wersji z masłem i kurczakiem.

No butter, no chicken fot. Wojciech Małkowicz/MPP

Nazwa brzmi jak żart, za to samo danie z żartami nie ma nic wspólnego. Smakuje wybornie: niemal jak klasyczny butter chicken. Jest gęsty, sycący i intensywnie korzenny. Mimo że pozbawiłyśmy go dodatku masła i śmietany, ma przyjemnie kremowy smak, nieróżniący się wiele od oryginału. To przepis, który koniecznie powinien zagościć w Twoim roślinnym, jesiennym menu: rozgrzeje w chłodny, szary wieczór i zabierze w kulinarną podróż po Indiach.

REKLAMA

Wegański butter chicken 

Kcal: 559

Tradycyjne produkty

Wersja wegańska

Kurczak

Tofu

Śmietana

Śmietanka kokosowa

Masło

Olej roślinny

Składniki:

  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 150 ml gęstego mleczka kokosowego lub śmietanki kokosowej
  • garść orzechów nerkowca
  • 1 duża czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek (3 cm) świeżego imbiru
  • 1 kostka (ok. 200 g) tofu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub muscovado
  • szczypta chili w proszku
  • sól i pieprz
  • olej roślinny, np. kokosowy
  • liście świeżej kolendry, porwane, do podania

Sposób przygotowania: 

  1. Tofu pokrój w kostkę, a imbir zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  2. Do garnka o grubym dnie wlej olej i ustaw go na sporym ogniu. Wrzuć imbir oraz tofu i smaż przez kilka minut. Pod koniec wsyp 1 łyżeczkę garam masala, wymieszaj i całość przełóż do miseczki.
  3. Do tego samego garnka wrzuć cebulę pokrojoną na mniejsze kawałki oraz obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek. Podsmażaj chwilę, a gdy cebula lekko się zeszkli, dodaj cukier oraz resztę przyprawy garam masala. Na koniec wlej około 50 ml wody i zeskrob wszystko, co przykleiło się do dna.
  4. Do podsmażonej cebuli wlej passatę pomidorową i wrzuć orzechy nerkowca. Przykryj i gotuj około 10-15 minut. Co jakiś czas przemieszaj zawartość garnka, by nie przywarła do dna.
  5. Całą zawartość garnka dokładnie zblenduj. Powinnaś uzyskać gładki, gęsty sos.
  6. Na koniec do sosu dodaj mleczko kokosowe, podsmażone wcześniej tofu oraz chili w proszku i sól.
  7. Danie serwuj z ryżem oraz świeżą kolendrą.

ZOBACZ TEŻ: Wegański bajgiel z serkiem z nerkowców i wędzoną papryką [odstawiamy mięso]

Zobacz również:
Nie brakuje Ci żadnych supermocy, tylko treningu mocy. Zobacz, jak ćwiczyć, żeby mieć power.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA