Śniadanie (257 IU witaminy D)
Jogurt naturalny i jajecznica
Jogurt naturalny (170 g) z owocami leśnymi (pół szklanki) i kiełkami pszenicy (1 łyżka) oraz jajecznica (1 jajko całe + białka 2 jaj). Do tego kromka chleba pełnoziarnistego.
Przekąska (80 IU witaminy D)
1 jajko na twardo oraz zielona herbata.
Obiad (660 IU witaminy D)
Łosoś z warzywami
140 g łososia, 8 pomidorków koktajlowych, pół ogórka w plastrach, 2 łyżki ciecierzycy, 1 łyżka sera feta, 1 łyżeczka oliwy z oliwek i ocet balsamiczny. Wymieszaj składniki, dopraw pieprzem i solą. Filiżanka zielonej herbaty.
Przekąska (0 IU witaminy D)
Serek wiejski
Pół serka z cynamonem i jabłko. Zielona herbata.
Kolacja (270 IU witaminy D)
Penne z grzybami i karczochami, sałatka
1 porcja penne (przepis znajdziesz tutaj) z sałatką z ulubionej sałaty, pomidorów, ogórka, 1 łyżki siekanych orzechów włoskich, 1 łyżki oliwy z oliwek i octu balsamicznego.
Sprawdź także, czym może skutkować niedobór witaminy D i zobacz, jak wygląda jadłospis na dzień 1, dzień 2, dzień 3, dzień 4 oraz dzień 5.
Komentarze