Śniadanie (257 IU witaminy D)
Jogurt naturalny i jajecznica
Jogurt naturalny (170 g) z owocami leśnymi (pół szklanki) i kiełkami pszenicy (1 łyżka) oraz jajecznica (1 jajko całe + białka 2 jaj). Do tego kromka chleba pełnoziarnistego.
Sprawdź, jakie właściwości ma witamina D oraz czym może skutkować jej niedobór.
Przekąska (0 IU witaminy D)
Banan, pół jogurtu naturalnego, zielona herbata.
Obiad (660 IU witaminy D )
Łosoś z warzywami
140 g łososia, 8 pomidorków koktajlowych, pół ogórka w plastrach, 2 łyżki ciecierzycy, 1 łyżka sera feta, 1 łyżeczka oliwy z oliwek i ocet balsamiczny. Wymieszaj składniki, dopraw pieprzem i solą. Filiżanka zielonej herbaty.
Przekąska (80 IU witaminy D)
1 jajko na twardo oraz zielona herbata.
Kolacja (279 IU witaminy D)
Tilapia z brukselką i ziemniakami
Podgrzej piekarnik do 175 °C. Porcję ryby o wadze 170 g dopraw solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i pietruszką. Posyp parmezanem i lekko skrop oliwą. Piecz przez 8-10 minut. Podawaj z brukselką i czerwonym ziemniakiem (upieczesz je razem z rybą).
Zobacz także, jak wygląda jadłospis na dzień 1, dzień 2, dzień 3 oraz dzień 4.