Śniadanie (424 IU witaminy D)
Łosoś z jajkami i cebulą
1 porcja łososia (przepis znajdziesz tutaj) z jajkami i cebulą razem z 1 tostem z pełnoziarnistego pieczywa, kawałkiem melona, 120 ml soku pomarańczowego i zieloną herbatą.
Dowiedz się także, jakie właściwości ma witamina D oraz jakie są skutki jej niedoboru.
Przekąska (80 IU witaminy D)
1 jajko na twardo oraz zielona herbata.
Obiad (267 IU witaminy D)
Quesadilla z grzybami, cebulą i awokado
Podsmaż 50 g posiekanych pieczarek i ćwierć szklanki cebuli na 1 łyżce oliwy. Na placku tortilli rozsmaruj 1/4 awokado zmieszane z 1 łyżeczką drobno posiekanej kolendry, posyp parmezanem (bez szaleństw) i dodaj farsz grzybowo-cebulowy. Zawiń.
Podgrzej lekko na teflonowej patelni quesadillę, po 3-4 minuty na stronę – aż lekko ściemnieje. Podawaj z sałatką (ulubiona sałata, pomidor, ogórek, 1 łyżeczka prażonych pestek dyni, 1 łyżeczka oliwy, sok z cytyryny, sól i pieprz).
Przekąska (0 IU witaminy D)
Serek wiejski
Pół serka z cynamonem i jabłko. Zielona herbata.
Kolacja (270 IU witaminy D)
Penne z grzybami i karczochami, sałatka
Przepis jak kolacja w dniu 1.
Zobacz również, jak wygląda jadłospis na dzień 2 oraz dzień 3.