Śniadanie (424 IU witaminy D)
Łosoś z jajkami i cebulą
1 porcja łososia (przepis na kolejnym slajdzie) z jajkami i cebulą razem z 1 tostem z pełnoziarnistego pieczywa, kawałkiem melona, 120 ml soku pomarańczowego i zieloną herbatą.
Przekąska (0 IU witaminy D)
Banan, pół jogurtu naturalnego, zielona herbata.
Obiad (267 IU witaminy D)
Quesadilla z grzybami, cebulą i awokado
Podsmaż 50 g pieczarek i ćwierć szklanki cebuli na 1 łyżce oliwy. Na placku tortilli rozsmaruj 1/4 awokado zmieszane z 1 łyżeczką posiekanej kolendry, posyp parmezanem (ale bez szaleństw) i dodaj farsz grzybowo-cebulowy. Zawiń. Podgrzej lekko na teflonowej patelni quesadillę, po 3-4 minuty na stronę – aż lekko ściemnieje. Podawaj z sałatką (ulubiona sałata, pomidor, ogórek, 1 łyżeczka prażonych pestek dyni, 1 łyżeczka oliwy, sok z cytyryny, sól i pieprz).
Przekąska (80 IU witaminy D)
1 jajo na twardo i zielona herbata.
Wypróbuj również 5 pomysłów na dania z jajek.
Kolacja (279 IU witaminy D)
Tilapia z brukselką i ziemniakami
Podgrzej piekarnik do 175 °C. Porcję ryby (170 g) dopraw solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i pietruszką. Posyp parmezanem i lekko skrop oliwą. Piecz 8-10 minut. Podawaj z brukselką i czerwonym ziemniakiem (upieczesz je razem z rybą).
Zobacz także, jak wygląda jadłospis na dzień 1.
Komentarze