Publikacji naukowych o witaminie D jest bez liku. Wynika z nich, że pomaga praktycznie na wszystko: od nowotworów, przez depresję, po walkę z nadwagą. Problem w tym, że jej głównym źródłem jest produkcja własna – organizm wytwarza ją pod wpływem słońca. I choć długie lata dobrze dawał sobie z tym radę, ostatnio nie idzie mu najlepiej.
Nie dajemy mu szansy, siedząc całe dni pod dachem, a na zewnątrz stosując kremy z filtrem. Naukowcy alarmują, że na deficyt witaminy D cierpią ludzie nawet w słonecznych krajach, do których Polski w zimie nie można zaliczyć mimo najlepszych chęci. Przygotowaliśmy więc menu bogate w witaminę D. Pomoże wyszczuplić talię i zachować pogodę ducha nawet w najkrótszy dzień roku.
Zobacz, jakie są objawy niedoboru witaminy D.
Śniadanie (257 IU witaminy D)
Jogurt naturalny i jajecznica
Jogurt naturalny (170 g) z owocami leśnymi (pół szklanki) i kiełkami pszenicy (1 łyżka) i jajecznica (1 jajko całe + białka 2 jaj). Do tego kromka chleba pełnoziarnistego.
Sprawdź, ile gramów jogurtu naturalnego powinnaś jeść dziennie.
Przekąska (80 IU witaminy D)
1 jajko na twardo i zielona herbata.
Lunch (660 IU witaminy D)
Łosoś z warzywami
140 g łososia, 8 pomidorków koktajlowych, pół ogórka (plastry), 2 łyżki ciecierzycy, 1 łyżka sera feta, 1 łyżeczka oliwy z oliwek i ocet balsamiczny. Wymieszaj składniki, dopraw pieprzem i solą. Filiżanka zielonej herbaty.
Przekąska (0 IU witaminy D)
Pół serka z cynamonem i jabłko. Zielona herbata.
Kolacja (270 IU witaminy D)
Penne z grzybami i karczochami, sałatka
1 porcja penne (przepis znajdziesz na następnym slajdzie) z sałatką z ulubionej sałaty, pomidorów, ogórka, 1 łyżki siekanych orzechów włoskich, 1 łyżka oliwy z oliwek i octu balsamicznego.