Ksylitol
Czyli alkohol cukrowy otrzymywany z kory brzozy. Jest metabolizowany inaczej niż cukier i w niewielkim stopniu wpływa na wydzielanie insuliny. Dostarcza 40% mniej kalorii niż biały cukier (2,4 kcal/g).
Musisz wiedzieć:
- Pomaga przeciwdziałać próchnicy.
- W dużych ilościach może wywoływać biegunkę.
Stewia
Kiedyś uznawano ją za substancję rakotwórczą, ale kolejne badania pozwoliły odrzucić te oskarżenia (w UE dozwolona od 2011 r.).
Musisz wiedzieć:
- W przeciwieństwie do ksylitolu świetnie nadaje się do wypieków.
- Zostawia na języku charakterystyczny, gorzkawy posmak.
Erytrytol
To – podobnie jak ksylitol – alkohol z grupy polioli, mający zerowy indeks glikemiczny. Dostarcza 0,2-0,4 kcal na 1 g.
Musisz wiedzieć:
- Nadaje się do stosowania przez osoby chore na cukrzycę.
- WHO stoi na stanowisku, że erytrytol nie jest szkodliwy nawet w dużych ilościach.
Jeśli temat niskokalorycznych zamienników cukru jest Ci bliski, koniecznie zajrzyj do naszego artykułu, w którym razem z Arkadiuszem Matrasem rozprawiamy się z najczęstszymi mitami dotyczącymi "sztucznych" słodzików, jak aspartam, sukraloza i sacharyna. Wiedziałaś, że aż 600 badań potwierdza, że aspartam jest bezpieczny, a tylko 10 dowodzi, że jest inaczej? Nie? To koniecznie zajrzyj tutaj.
ZOBACZ TEŻ: Koledzy z Men's Health testują słodziki
Komentarze