Napoje roślinne – rodzaje, do czego użyć, przepis

Napoje roślinne przeszły długą drogę: od dziwactw nie z tej ziemi do produktów codziennego użytku. Jeśli nie dotarły jeszcze do Twojej kuchni, najwyższy czas dać im szansę.

napój roślinny fot. Getty Images

Napoje roślinne cieszą się coraz większą popularnością. Portal RoślinnieJemy opublikował wyniki badania, z którego wynika, że aż 38% Polaków sięga po roślinne alternatywy mleka. Ten wynik czyni napoje roślinne najchętniej wybieranymi produktami spośród wegańskich zamienników. Chciałabyś dołączyć do tej ekipy, ale nie wiesz, co wybrać? Zajrzyj do naszego miniprzewodnika, który pomoże Ci wsiąknąć w wegański świat.

ZOBACZ: Nabiał - jeść czy nie?

Napoje roślinne – rodzaje i do czego ich użyć

Napój owsiany

Napój owsiany wyróżnia się wyjątkowo kremową konsystencją, zbliżoną do mleka krowiego. Wyczuwalny jest delikatny owsiany posmak (plus dla fanek owsianek). Ostatnio na rynku pojawił się nowy produkt marki Alpro o nazwie PSST!... To Nie Mlek*, który jeszcze lepiej imituje mleczny smak. Jest nieco droższe od zwykłego napoju owsianego, ale za to bardziej kremowe, mniej wodniste i świetnie się pieni.

Użyj do To najlepszy wybór dla fanów wegańskiego latte. Żaden inny napój roślinny nie stworzy równie imponującej pianki. Świetnie sprawdzi się również do zalewania płatków śniadaniowych.

Napój sojowy

Napój sojowy wytwarza się z ziaren soi. Jest on jednym z najłaskawszych dla planety zamienników mleka, gdyż jego produkcja wymaga najmniejszej ilości wody. W smaku jest wyjątkowo delikatne i neutralne, dlatego będzie świetnym wyborem dla osób, którym zależy na tym, by napój roślinny nie posiadał mocno wyczuwalnego posmaku.

Użyj do Nada się do przygotowywania wypieków, naleśników, gofrów i różnego rodzaju wegańskich ciast. Śmiało sięgać mogą po niego osoby uczulone na orzechy.

Napój migdałowy

Ma przyjemny, orzechowy posmak i dość kremową konsystencję. Niestety, dużym minusem jest fakt, że wymaga ogromnych ilości wody do produkcji. Jeśli losy naszej planety leżą Ci na sercu, lepiej pij oszczędnie lub sięgnij po inną opcję – na przykład napój owsiany lub sojowy.

Użyj do To dobry wybór dla osób, które borykają się z cukrzycą. Napój migdałowy zawiera dużo mniej węglowodanów niż inne roślinne opcje. Jego przyjemny, orzechowy smak nada się do przygotowania szejków i owsianek, a także solo.

Napój z grochu

Ten mało popularny napój roślinny jest świetnym wyborem, jeśli zależy Ci na tym, by produkty, które wkładasz do koszyka, były możliwie jak najmniejszym obciążeniem dla klimatu. Groch wymaga niewielkiej ilości nawozów, co znacząco zmniejsza jego ślad węglowy. Napój z grochu znajdziesz w sklepach wegańską lub zdrową żywnością.

Użyj do Świetnie wkomponuje się w mieszankę potrzebną do przygotowania potreningowych szejków owocowych. Jego smak jest dość specyficzny, ale rekompensuje to spora zawartość białka (8 g w 250 ml) oraz solidna porcja wapnia.

SPRAWDŹ: Mleko migdałowe czy owsiane – po które lepiej sięgać?

Napój roślinny – przepis

By przygotować napój roślinny nie potrzebujesz wymyślnych sprzętów ani trudno dostępnych składników. Wystarczy zwykły blender ręczny lub kielichowy, woda i nasiona, orzechy, kasza lub pestki, z których chcesz wyciągnąć to, co najlepsze.

Składniki:

  • 1 szklanka nasion, orzechów, kaszy lub pestek, z których chcesz przygotować napój roślinny, np. płatków owsianych, nasion soi, wiórków kokosowych, ryżu, orzechów laskowych, nerkowca, migdałów, kaszy jaglanej, orkiszowej lub jęczmiennej 
  • zimna woda do zalania
  • 3 szklanki wody do blendowania
  • gaza

Sposób przygotowania:

  1. Ziarna, których chcesz użyć, przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie zalej sporą ilością zimnej wody i odstaw na całą noc.
  2. Następnego dnia odcedź ziarna na durszlaku, porządnie przepłucz, wrzuć do misy lub kielicha blendera.
  3. Całość blenduj na najwyższych obrotach przez kilka minut (im wyższa moc blendera, tym lepiej).
  4. Powstały napój przecedź przez gazę, tak by oddzielić resztki blendowanych nasion od produktu końcowego.
  5. Gotowy napój roślinny przelej do butelki i przechowuj w lodówce.

ZOBACZ TEŻ: 5 przepisów na wegańskie dania z całego świata

Zobacz również:
REKLAMA