Kryteria wyboru były proste i czytelne. W szranki stanęły tylko te warzywa, których właściwości hamujące choroby lub wspomagające leczenie zostały wcześniej naukowo zweryfikowane.
Kluczem była lista 17 składników odżywczych i witamin, uznanych przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) za fundamentalne i mające największy wpływ na spowalnianie rozwoju nowotworów, zmniejszanie ryzyka chorób serca i zbijanie nadciśnienia. Znalazły się na niej: witaminy: A, B6, B12, C, D, E i K, białka pokarmowe, kwas foliowy, ryboflawina, niacyna, tiamina, żelazo, wapń, cynk i potas.
Nie wzięto natomiast pod uwagę trudno weryfikowalnych i porównywalnych substancji czynnych, jak na przykład polifenoli czy flawonidów. Ustalenie bowiem, które z nich są lepsze dla naszego zdrowia, wychodziło poza ramy naukowego podejścia, dlatego też niektóre warzywne gwiazdy nie załapały się do finału. Stworzono też – na potrzeby rankingu – specjalny parametr nazwany „gęstością składników odżywczych” w skali od 1 do 100.
Ponieważ rozmieszczenie tych substancji w warzywach oraz ich przyswajalność przez organizm jest różna, ten parametr pozwala określać zdrowotną moc badanej rośliny. Inaczej mówiąc, im wyższy wskaźnik gęstości, tym warzywo zdrowsze. Witajcie więc na gali wręczenia zdrowotnych Oscarów, a zaraz po niej biegnijcie z koszykiem na targ.
20. Dynia (gotowana, pieczona, smażona)
Zdrowotna moc: 33,89
Najwięcej wszystkiego dobrego ma ta silnie pomarańczowa. Beta- -karoten opóźni starzenie, a inne witaminy i minerały w dużych ilościach zadbają o całą resztę Ciebie.
19. Brokuł (surowy, gotowany, pieczony)
Zdrowotna moc: 34,89
Kolejny reprezentant kapustowatych. Potęga zdrowotna broniąca przed rakiem, chroniąca oczy i system nerwowy. Nie wolno go przegotowywać: blanszuj krótko w temp. 76 st. C.
18. Rukola (surowa)
Zdrowotna moc: 37,65
Porcja pokrywa zapotrzebowanie na wit. K, niezbędną dla naszych kości. Ma także dużo wit. C i z grupy B, minerałów, błonnika i tylko 25 kcal. Wyjmuj ją od razu w domu z plastikowego worka.
17. Papryka meksykańska (surowa, gotowana, smażona)
Zdrowotna moc: 41,26
Bronią jest zawarta w niej kapsaicyna. Ma działanie antynowotworowe, obniża ciśnienie i pomaga schudnąć. Jej ostrość zmusza organizm do produkcji ciepła, a to wymaga energii z tłuszczu.
16. Liście mleczu (surowe, gotowane)
Zdrowotna moc: 46,34
Mniszek lekarski oczyszcza z toksyn, uspokaja dużą ilością magnezu, wspomaga odchudzanie i walczy z anemią. Nadaje się też świetnie do naparów i nalewek.
15. Jarmuż (surowy, gotowany, smażony)
Zdrowotna moc: 49,07
Kuzyn kapusty. Podobnie jak ona działa przeciwnowotworowo i antybakteryjnie. Sulforafan w jarmużu zapobiega guzom piersi, chroni przed promieniami UV i wrzodami żołądka. A czy wiesz, że odpowiednio przyrządzony jarmuż, może zastąpić nawet chipsy! Poznaj 6 patentów na to, jak schudnąć, nie rezygnując z przekąsek.