Najzdrowsze oleje roślinne do codziennego użytku

Oliwa jest świetna i na zimno, i do smażenia, ale to w żadnym razie nie jest jedyny olej, który warto mieć pod ręką. Sprawdź kilka bardziej egzotycznych propozycji.

oleje GettyImages
Poniższe oleje będą wartościowym uzupełnieniem Twojej codziennej diety.

Zawsze lepiej zjeść zwyczajne awokado czy pestki z dyni niż wytłoczone z nich oleje, ponieważ te pierwsze są o wiele bogatsze w składniki odżywcze. To oczywiście nie znaczy, że z olejów masz rezygnować: w ograniczonej ilości będą wartościowym uzupełnieniem menu.

Pamiętaj, że oleje najlepiej kupować w ciemnych butelkach, które ograniczają utlenianie.

Olej z awokado

Jest bardzo podobny do najlepiej przebadanego oleju, czyli do oliwy, ponieważ w około 70% składa się z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9. Powinien więc przynosić podobne korzyści, chroniąc przed chorobami serca. Jeśli nie przepadasz za smakiem oliwy, olej z awokado świetnie zastąpi ją jako dodatek do różnego rodzaju sałatek, surówek, sosów czy past.

Olej z dyni

W tym oleju nad kwasami omega-9 nieznacznie przeważają wielonienasycone kwasy omega-6. Należą do niezbędnych elementów diety, ale ich nadmiar jest wiązany z negatywnymi konsekwencjami zdrowotnymi, dlatego tego oleju nie stosuj lepiej na co dzień. Żeby była jasność: to absolutnie nie znaczy, że masz go całkowicie unikać. Jego głęboka, ciemnozielona barwa oraz unikatowy, wyrazisty smak sprawiają, że jesienna zupa dyniowa nabiera głębszego wymiaru. Wybornie komponuje się też z hummusem czy pastami ze strączków. My używamy!

Zobacz też: Fakty i mity o tłuszczach

Olej konopny

Z jednej strony stosunek zawartych w nim kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 jest bliski zalecanej wartości 1:3-1:4, ale pamiętaj, że sam olej nie załatwia sprawy, bo powinien on taki być w całej diecie, a nie tylko w aktualnie zjadanym oleju. Trzeba też wspomnieć, że olej konopny jest źródłem omega-3 w formie ALA, a nie najkorzystniejszych kwasów EPA i DHA, które pochodzą z ryb. Dlatego całkiem ich nie zastąpi. Będzie za to dodatkiem o ciekawym smaku, który świetnie wzbogaci smak sałatek.

Olej z ostropestu

W około połowie składa się z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 (które uzupełnia mniej więcej 30% omega-9), dlatego jego użycie w kuchni (np. jako dodatek do sałatek czy różnego rodzaju kasz, które wzbogaca o lekko orzechowy posmak) warto zrównoważyć co jakiś czas porcją tłustych ryb morskich, które dostarczą kwasów omega-3. Podobnie jak pozostałe oleje z tego zestawienia jest dobrym źródłem witaminy E, będącej silnym przeciwutleniaczem.

Olej z orzecha laskowego

Najczęściej spotykany olej orzechowy pochodzi z orzechów włoskich, ale jego kuzyn wytwarzany z laskowych zupełnie nie ma się czego wstydzić. Plasuje się wysoko w naszym rankingu, ze względu na bardzo wysoką zawartość kwasów omega-9 (ponad 75%) oraz fantastyczny, lekko słodki smak. Dzięki niemu można używać go nie tylko do wszelkiego rodzaju sałatek, ale również jako dodatek do deserów owocowych i czekoladowych.

Zobacz też: Oliwa z oliwek vs. olej kokosowy - co wybrać?

REKLAMA