Przez wiele lat wpajano nam, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych. Prawda jest inna. Okazuje się, że grzyby wspomagają układ odpornościowy, poprawiają cerę, a nawet działają przeciwnowotworowo. Zobacz, które najbardziej korzystnie wpływają na nasze zdrowie.
Paulina Chomczyk2015-10-12
fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com
Boczniaki królewskie
Choć występują w polskich lasach liściastych, równie popularne są w Azji. Mają wyrazisty, ostry smak. Azjatki wierzą, że posiadają właściwości wybielające skórę. Mają sporo antyoksydantów, dlatego przeciwdziałają zmarszczkom.
Właściwości: boczniaki są bogatym źródłem ergotioneiny – związku, który pomaga w walce z przedwczesnym starzeniem się skóry.
Co z tym zrobić: te aromatyczne grzyby sprawdzą się świetnie jako składnik sosów. Doskonale nadają się również na grilla.
Ważny składnik kuchni azjatyckiej. Można je kupić w postaci suszonej: po namoczeniu zwiększają kilkakrotnie swoją objętość. Chińczycy polecają je na problemy z krążeniem. Ponoć przeciwdziałają zakrzepom krwi jak aspiryna.
Właściwości: regularne spożywanie grzybów mun poprawia krążenie oraz spowalnia procesy starzenia się skóry. To źródło potasu, który pomaga poprawić koncentrację i pracę mózgu.
Co z tym zrobić: dzięki swojemu delikatnemu smakowi potrafią dopasować się do wielu potraw. To idealny składnik do sajgonek.
Chrupkie, długie o lekko słodkawym smaku. W Japonii są uważane za najzdrowsze grzyby, które oczyszczają organizm i poprawiają odporność.
Właściwości: dostarczają organizmowi duże ilości białka, które pomaga wzmocnić układ odpornościowy i wpływa pozytywnie na wygląd naszej skóry.
Co z tym zrobić: można jeść je na surowo, jednak lepszym rozwiązaniem będzie je podgotować, co sprawi, że staną się lekkostrawne.
REKLAMA
REKLAMA
fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com
Grzyby słomkowe
Delikatne grzyby o lekko słodkawym smaku. W Polsce dostępne w puszkach lub suszone. Rosną na słomie ryżowej, stąd ich nazwa. Wzmagają odporność organizmu. Pozazdrościli ich Amerykanie, ale ich uprawa w USA się nie powiodła.
Właściwości: grzyby te są źródłem aminokwasów egzogennych, które wspierają mechanizmy obronne organizmu. Człowiek nie potrafi wytwarzać ich samodzielnie, dlatego tak istotne jest, by w naszym menu znalazły się produkty bogate w te związki.
Co z tym zrobić: częsty składnik tajskiej zupy kokosowej.
Brązowe grzyby o wyrazistym smaku. Ich przeciwnowotworowe działanie potwierdzili Amerykanie już w latach 60. Mają też rekordową ilość niacyny i potasu.
Właściwości: zawierają związek o nazwie lentinan, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Potas i niacyna w nich zawarte koją nerwy.
Co z tym zrobić: są idealnym składnikiem do wielu zup i sosów.
Sprawa niby oczywista, ale nie do końca. Prześwietlamy więc badania i sprawdzamy, czy omega-3 pom...
REKLAMA
Ups... widzimy, że masz AdBlocka.
Nasz serwis jest dostępny całkowicie bezpłatnie, ale żeby taki mógł pozostać, musimy wyświetlać na nim reklamy. Jeśli cenisz naszą pracę, dodaj tę stronę do wyjątków. Nie musisz wchodzić w ustawienia przeglądarki. Wystarczy kliknąć poniżej.
Komentarze