Fasola, feta i krewetki saganaki
Saganaki to grecka nazwa dań robionych na patelni z dwoma uszkami. Nie masz takiej? Weź zwykłą. W końcu tu jest Grecja, tu można więcej i swobodniej.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 125 ml białego wina
- 400 g pomidorów z puszki
- 400 g białej fasoli z puszki
- szczypta płatków chili
- szczypta cukru
- sól i pieprz
- 300 g surowych krewetek
- 100 g fety
- mały pęczek koperku, posiekany
- chrupiący chleb (opcjonalnie do podania)
Sposób:
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu i podsmażaj cebulę ok. 5 minut, aż zmięknie.
- Dorzuć czosnek i smaż jeszcze minutę. Zwiększ ogień i dodaj wino, odsączoną i opłukaną fasolę, pomidory, chili i cukier. Dopraw i gotuj ok. 5 minut.
- Włóż obrane krewetki i wsyp pokruszoną fetę. Gotuj ok. 5 minut, aż krewetki staną się różowe. Posyp posiekanym koperkiem i na stół z chrupiącym chlebem obok.
Pizzerki z groszkowym pesto
Pizza, nawet w tym miniwydaniu, kojarzy się nam z Włochami, a jak Włochy, to i karczochy, i pesto, i ricotta. Zapraszamy do podróży sentymentalnej.
Składniki:
- 100 g zielonych szparagów
- 2½ łyżki oliwy
- 2 podpłomyki
- 150 g groszku
- 2 ząbki czosnku
- 25 g bazylii
- 40 g orzeszków pini, uprażonych
- starta skórka z 1 cytryny plus sok z 1-2 cytryn
- sól i pieprz
- 100 g karczochów z puszki, odsączonych i zgrillowanych
- 100 g miękkiego koziego sera lub ricotta
Sposób:
- Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Do rynki do pieczenia włóż szparagi i wymieszaj z 1½ łyżki oliwy. Podpłomyki natrzyj 1 ząbkiem czosnku i połóż je obok rynki w piekarniku. Piecz 8-10 minut.
- Wrzuć groszek do wrzącej wody i gotuj 3 minuty. Odcedź i przelej zimną wodą. Zblenduj go razem z czosnkiem, łodyżkami bazylii, skórką i sokiem z cytryny, orzeszkami i resztą oliwy na grube pesto. Dopraw.
- Opróżnij piekarnik. Wysmaruj podpłomyki groszkowym pesto, połóż na wierzch szparagi, karczochy, kawałki sera i posyp orzeszkami.