Mało w której dziedzinie panuje takie zamieszanie, jak w dietetyce. Oczywiście mamy na myśli tę popularną, internetową, w której tylu specjalistów, ilu blogujących/instagramujących/jutubujących. A może nawet tylu, ile Polek i Polaków. I, niestety, ich głos jest coraz lepiej słyszalny niż poglądy prawdziwych specjalistów. Dlatego bardzo dobrze, że pojawia się książka dr n. o zdr. Hanny Stolińskiej „Zakłamane jedzenie”, która wprowadza do tego chaosu ład i porządek. Na podstawie zawartej w niej informacji przygotowaliśmy charakterystykę modnych obecnie systemów dietetycznych. Wiemy, wielka szkoda, ale nie jest tak, że co pół roku pojawia się nowa, cudowna dieta, która gwarantuje zdrowie, urodę i szczupłą sylwetkę.
Dieta zgodna z grupą krwi
ZASADY
Według autora tej koncepcji, Petera D'Adamo, naszą dietę powinniśmy dopasować do grupy krwi. Skąd pomysł, aby uzależniać od niej skład menu? Ano stąd, że – według twórcy – grupy krwi powstawały w różnej kolejności w efekcie migracji ludzkości (myśliwi, koczownicy, rolnicy). I stąd ma wynikać fakt, że ich posiadacze są lepiej przystosowani do trawienia jednych pokarmów, a gorzej innych. I jeśli się na nie zdecydują, będą szczupli bez żadnego liczenia kalorii oraz – oczywiście – zdrowi.
ODCHUDZANIE
Nie ma żadnych podstaw naukowych, by uważać, że dopasowanie jadłospisu do grupy krwi według zasad wyznaczonych przez D'Adamo może mieć wpływ na redukcję masy ciała. O tym decyduje wyłącznie ilość energii zawartej w pożywieniu. Jasne, odpowiednie menu może pomóc w odchudzaniu (np. bogate w błonnik i białko), ale nie ma to absolutnie żadnego związku z grupą krwi.
ZDROWIE
Na dobrą sprawę istnieje tylko jedno badanie, które mogłoby sugerować związek między dietą zgodną z grupą krwi a poprawą zdrowia. Według niego może ona zmniejszać ryzyko chorób układu krwionośnego u osób z nadwagą. W ramach tego eksperymentu zmieniono jednak dietę biorących w nim udział osób na nieprzetworzoną, więc pozytywny efekt może być po prostu zasługą wykluczenia jedzenia typu fast food.
ZOBACZ TEŻ: Składniki krwi - po co Ci w ogóle krew?
Dieta kopenhaska
ZASADY
Zwana jest również dietą trzy- nastodniową, więc jasne jest, ile trwa. W tym czasie należy stosować przewidziany przez nią jadłospis (bez żadnych odstępstw), jedząc posiłki o ściśle określonych porach. Co w zamian? Piorunujące efekty. Dietę można stosować jedynie raz na 2 lata. Z ciekawostek: zabroniona jest np. guma do żucia.
ODCHUDZANIE
Rzeczywiście, może przynieść wyraźne efekty, ponieważ jest bardzo niskoenergetyczna – w ciągu dnia zjada się znacznie poniżej tysiąca kalorii. Takie uderzeniowe podejście nie jest jednak dobrym wyjściem, ponieważ nie daje trwałych efektów. Powinniśmy dążyć do stałej zmiany nawyków żywieniowych, a nie narzucać sobie na krótki okres bardzo restrykcyjne ograniczenia. Kończą się one bowiem przeważnie odbiciem i powrotem do starych nawyków, czyli w konsekwencji efektem jo-jo.
ZDROWIE
Dieta wyklucza niektóre składniki, a więc jest potencjalnie niedoborowa, co może zaskutkować gorszym samopoczuciem, osłabieniem, pogorszeniem stanu włosów i paznokci. Bardzo mocne ograniczenie kaloryczności menu prowadzi również do szeregu niekorzystnych zmian hormonalnych, które mogę spowodować zaburzenia odczucia głodu i sytości. Nie buduje także prawidłowych relacji z jedzeniem i zwiększa ryzyko zaburzeń odżywiania, takich jak na przykład bulimia.
Dieta dr Dąbrowskiej
ZASADY
Jej autorka obiecuje, że w czasie zalecanego przez nią postu dochodzi do uruchomienia procesu autofagii, w czasie którego komórki – nie mając pożywienia – rozkładają własne zużyte elementy, w ten sposób same się oczyszczając. W czasie takiego postu można spożywać warzywa o niskiej zawartości skrobi, owoce o niskiej zawartości cukru, pić herbaty ziołowe, wywary z warzyw czy pochodzące z nich (oraz z niektórych owoców) soki.
ODCHUDZANIE
Tak samo jak dieta kopenhaska, ten sposób żywienia po- może w redukcji masy ciała, ponieważ zakłada jadłospisy o bardzo niskiej kaloryczności. I – ponownie – to nie jest najlepszy sposób na odchudzanie.
ZOBACZ TEŻ: Najlepsze suplementy na odchudzanie - analizujemy składy
ZDROWIE
Nie wiemy jeszcze zbyt wiele o procesie autofagii – o tym, w jakich warunkach i po jakim czasie się rozpoczyna, a także jakie daje zdrowotne efekty. Dlatego na tym etapie nie można mu przypisywać żadnych cudownych właściwości. Dieta ma „odkwaszać” organizm, ale cała teoria, mówiąca o jego zakwaszeniu na skutek diety bogatej w niektóre produkty, np. mięso, jest chybiona. Nie ma czegoś takiego, jak pH całego organizmu, tylko pH moczu, krwi, skóry etc. Każde z nich regulują silne bufory, dlatego jedzenie ma na nie niewielki wpływ. Ta dieta nie zawiera wielu istotnych elementów, np. nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego grozi niedoborami.
Komentarze
~Wanda, 2020-10-28 12:01:10
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?