Cold brew coffee to mniej kaloryczna, bardziej pobudzająca i, dla wielu, smaczniejsza alternatywa dla słodkiej i mlecznej kawy mrożonej. Przygotowuje się ją zalewając grubo zmielone ziarna kawy zimną wodą i macerując je przez 8-12 godzin. Jej smak jest mniej intensywny i gorzki od klasycznej kawy, za to może wydawać się bardziej kwaśna. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak ją przygotować oraz poznać przepisy na napoje na bazie kawy parzonej na zimno, zajrzyj tutaj.
Na zimno możesz parzyć również herbatę. Jeśli interesuje Cię, jak smakuje cold brew tea oraz jak ją przygotować rzuć okiem na nasz artykuł.
Sprzęt do parzenia cold brew coffee
HARIO Cold Brew Coffee Jug, cena: 239 zł
Japoński dzbanek o pojemności 1 litra. Proste, eleganckie wzornictwo idzie w parze z funkcjonalnością i łatwością czyszczenia.
FELLOW Duo Coffee Steeper Cool, cena: 439 zł
Jednorazowo można przygotować w zaparzaczu około 620 ml kawy. Co ciekawe, w zależności od techniki albo zwykłą, gorącą, albo zimną.
ASOBU Cold Brew Insulated Portable Brewer, cena: 257 zł
Pozwala przygotować ok. 900 ml 3 kawy – również gorącą lub zimną. Ma też zakręcany termos, pozwalający długo utrzymywać temperaturę.
TODDY Home Cold Brew System, cena: 189 zł
Ten domowy zestaw pozwoli zrobić aż 1,1 litra zimnej 5 kawy. Prosty, choć wyposażony we wszystkie niezbędne elementy.
TIMEMORE Cold Brewer 600 ml, cena: 170 zł
Tyle właśnie zimnej kawy możesz zrobić za jednym podejściem. Posiada sprytny kranik z regulowanym przepływem, przez który woda skapuje na kawę.
ZOBACZ TEŻ: Kawa a zdrowie - ile kaw dziennie pić? Kiedy kofeina szkodzi?
Komentarze