[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
5.0

Najlepsze wegańskie produkty z supermarketu [plebiscyt WH]

Dieta roślinna wcale nie musi być nudna i monotonna. Wystarczy wiedzieć, po co sięgnąć.

produkty z supermarketu wege

1. Hummus - Primavika

Większość gotowych hummusów zawiera beznzoensan sodu lub sorbinian potasu. Dlatego najlepiej kupować te w słoiku, pasteryzowane, bez dodatków lub z krótką datą przydatności. Hummus to doskonałe źródło białka, błonnika, żelaza, witamin z grupy B, cynku, magnezu, wapnia oraz zdrowych tłuszczów roślinnych.

2. Baton orzechowy - Zmiany Zmiany

Zdrowe słodycze istnieją – powinny zawierać owoce suszone, orzechy i pestki. To produkty o wysokiej wartości energetycznej, więc to, że zdrowe, nie oznacza, że możemy spożywać je w dużej ilości. Dostarczają nam jednak błonnika i zdrowych tłuszczów roślinnych. Polecany zwłaszcza po aktywności fizycznej.

3. Tofu - Solida Food

To doskonałe źródło białka, idealny zamiennik mięsa, jaj i ryb. Jest też źródłem kwasów omega, witamin z grupy B, żelaza oraz – w przypadku produktów wzbogacanych – również wapnia. W przeciwieństwie do całych nasion roślin strączkowych tofu jest bardzo lekkostrawne. Dobre tofu to tylko nasiona soi, woda i ewentualne dodatki smakowe.

4. Gołąbki wegetariańskie - Primavika

Dania garmażeryjne kojarzą nam się z domową kuchnią mamy czy babci. Rezygnujemy z mięsa, ale tęsknimy za tradycyjnymi smakami. Producenci zastąpili mięso wartościową kaszą i warzywami. Wege gołąbki dostarczą nam dużo błonnika, witamin i dobrych tłuszczów.

5. Pasztet z ciecierzycą - Sante

Pasztet z ciecierzycy jest bardzo podobny do hummusu, ale dzięki częściowej zawartości warzyw oraz braku pasty tahini jest lżejszy i mniej energetyczny. Może być stosowany nawet w problemach żołądkowo-jelitowych, u małych dzieci i osób starszych.

6. Kotlety sojowe - Pro Natura

Odstraszają wyglądem, ale śmiało można uznać, że to żywność idealna, czyli jednoskładnikowa. W swoim składzie zawierają jedynie mąkę sojową. Sprawdzą się jako tradycyjne kotlety, ale też w gulaszu, a nawet w sałatce. Stanowią źródło białka i witamin z grupy B.

7. Napój ryżowy - Valsoia

Przede wszystkim należy wybierać te napoje, które zawierają najwięcej surowca, nie mają dodatku tłuszczu ani cukru i są wzbogacane w witaminy oraz składniki mineralne. Wtedy dostarczają nam witamin z grupy B (zwłaszcza B12), witaminy D, wapń czy kwasy omega-3.

8. Ser z nerkowców - Wege Siostry

To propozycja dla osób, które poszukują wegańskich odpowiedników klasycznych produktów. Należy pamiętać, że ze względu na dużą ilości tłuszczu ser jest wysokoenergetyczny. Ale wszystko jest dla ludzi – dodatek takiego sera wzbogaci smak i wartość potraw wegańskich.

9. Pasztet warzywny - Z Gruntu Dobre

Pasztet roślinny to doskonałe źródło błonnika, węglowodanów złożonych i nasion dobrych tłuszczów. Taki skład czyni pasztet roślinny bardzo sycącym i daje uczucie sytości na długo. Nadaje się do kanapki, ale również jako dodatek do sałatki, a nawet na ciepło. Szukajmy tych z krótkim terminem przydatności, bez konserwantów i z dużą ilością przypraw.

SPRAWDŹ TEŻ: 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij