1. Hummus - Primavika
Większość gotowych hummusów zawiera beznzoensan sodu lub sorbinian potasu. Dlatego najlepiej kupować te w słoiku, pasteryzowane, bez dodatków lub z krótką datą przydatności. Hummus to doskonałe źródło białka, błonnika, żelaza, witamin z grupy B, cynku, magnezu, wapnia oraz zdrowych tłuszczów roślinnych.
2. Baton orzechowy - Zmiany Zmiany
Zdrowe słodycze istnieją – powinny zawierać owoce suszone, orzechy i pestki. To produkty o wysokiej wartości energetycznej, więc to, że zdrowe, nie oznacza, że możemy spożywać je w dużej ilości. Dostarczają nam jednak błonnika i zdrowych tłuszczów roślinnych. Polecany zwłaszcza po aktywności fizycznej.
3. Tofu - Solida Food
To doskonałe źródło białka, idealny zamiennik mięsa, jaj i ryb. Jest też źródłem kwasów omega, witamin z grupy B, żelaza oraz – w przypadku produktów wzbogacanych – również wapnia. W przeciwieństwie do całych nasion roślin strączkowych tofu jest bardzo lekkostrawne. Dobre tofu to tylko nasiona soi, woda i ewentualne dodatki smakowe.
4. Gołąbki wegetariańskie - Primavika
Dania garmażeryjne kojarzą nam się z domową kuchnią mamy czy babci. Rezygnujemy z mięsa, ale tęsknimy za tradycyjnymi smakami. Producenci zastąpili mięso wartościową kaszą i warzywami. Wege gołąbki dostarczą nam dużo błonnika, witamin i dobrych tłuszczów.
5. Pasztet z ciecierzycą - Sante
Pasztet z ciecierzycy jest bardzo podobny do hummusu, ale dzięki częściowej zawartości warzyw oraz braku pasty tahini jest lżejszy i mniej energetyczny. Może być stosowany nawet w problemach żołądkowo-jelitowych, u małych dzieci i osób starszych.
6. Kotlety sojowe - Pro Natura
Odstraszają wyglądem, ale śmiało można uznać, że to żywność idealna, czyli jednoskładnikowa. W swoim składzie zawierają jedynie mąkę sojową. Sprawdzą się jako tradycyjne kotlety, ale też w gulaszu, a nawet w sałatce. Stanowią źródło białka i witamin z grupy B.
7. Napój ryżowy - Valsoia
Przede wszystkim należy wybierać te napoje, które zawierają najwięcej surowca, nie mają dodatku tłuszczu ani cukru i są wzbogacane w witaminy oraz składniki mineralne. Wtedy dostarczają nam witamin z grupy B (zwłaszcza B12), witaminy D, wapń czy kwasy omega-3.
8. Ser z nerkowców - Wege Siostry
To propozycja dla osób, które poszukują wegańskich odpowiedników klasycznych produktów. Należy pamiętać, że ze względu na dużą ilości tłuszczu ser jest wysokoenergetyczny. Ale wszystko jest dla ludzi – dodatek takiego sera wzbogaci smak i wartość potraw wegańskich.
9. Pasztet warzywny - Z Gruntu Dobre
Pasztet roślinny to doskonałe źródło błonnika, węglowodanów złożonych i nasion dobrych tłuszczów. Taki skład czyni pasztet roślinny bardzo sycącym i daje uczucie sytości na długo. Nadaje się do kanapki, ale również jako dodatek do sałatki, a nawet na ciepło. Szukajmy tych z krótkim terminem przydatności, bez konserwantów i z dużą ilością przypraw.
SPRAWDŹ TEŻ:
Komentarze