Najlepsze przekąski na plażę

Nasycą Cię, orzeźwią i nie zaszkodzą plażowej sylwetce.

przekąski na plażę fot. Shutterstock.com

Uwielbiasz przesiadywać na plaży, ale nigdy nie wiesz, co zabrać ze sobą do jedzenia, żeby nie dać się skusić przesłodzonym przekąskom, sprzedawanym na deptaku? Faktycznie w nadmorskich kurortach trudno kupić zbilansowany, nietuczący posiłek. Ale nic straconego. Mamy pomysły na kilka zdrowych i pysznych przekąsek, które możesz wrzucić do lodówki turystycznej, żeby spokojnie piknikować nad wodą przez cały dzień. Do picia, tradycyjnie, polecamy wodę, ale po zachodzie słońca przymkniemy oko na lampkę prosecco.

ZOBACZ: Miss plaży - 15 wakacyjnych trików urodowych

1.Warzywne wrapy

Kanapki są co prawda plażowym klasykiem, ale pieczywo często powoduje wzdęcia, a zawartość sandwicha lubi wypaść spomiędzy kromek, powodując masę bałaganu. Proponujemy lepszą opcję: łyżkę humusu wyłóż na liść (albo dwa) sałaty, następnie dorzuć plasterki ogórka, pomidorków cherry, grillowanego kurczaka i listki szpinaku. Zwiń ciasno na kształt mini gołąbków albo spring rollsów. Wrzuć do turystycznej lodówki, a na plaży zabłyśniesz lekką orzeźwiającą przekąską z chrupiącymi warzywami.

2.Mrożone owoce

Zamroź pokrojone na kawałki i wrzucone do pojemnika soczyste owoce – melona, arbuza, ananasa – co tylko lubisz. Kiedy będą twarde jak lód, wrzuć je do lodówki turystycznej. Zanim sięgniesz po nie na plaży, odmarzną na tyle, by móc je jeść. Pozostały na dnie pudełka sok przelej do butelki z wodą i pij zamiast sztucznie dosładzanych wód smakowych.

3.Warzywa na patyku

Trudno kontrolować ilość pochłoniętego jedzenia podczas całodziennego chillowania na plaży. Ale jest na to prosty sposób – szaszłyki. Nadziej na patyki zamarynowane wcześniej w oliwie z przyprawami warzywa: cukinię, paprykę, dymkę, pieczarki. Zgrilluj i włóż do pudełka. Pod koniec wieczoru wystarczy policzyć patyczki, żeby dowiedzieć się, ile zjadłaś. No i nie musisz myć sztućców.

4.Owoce w zbroi

Chłodne owoce na plaży smakują najlepiej. Do tego, dzięki zawartości antyoksydantów, pomagają walczyć ze skutkami promieniowania słonecznego. Wybierz takie, które łatwo obrać ze skórki (jak banany albo śliwki) – dzięki temu nie będziesz zmuszona chrupać piasku.

5.Czyste orzechy

Bogate w białko oraz zdrowe tłuszcze, przegryzane między posiłkami pomogą Ci powstrzymać się przed zjadaniem pustych kalorii (w rodzaju piekielnie pociągających frytek). Wybierz jednak te niesolone, żeby uniknąć zatrzymywania wody w postaci opuchlizny.

6.Sprytne batony

Weź 140 g płatków owsianych, 115 g masła migdałowego, 8 daktyli, 2 łyżki nasion chia, 2 łyżki mąki lnianej i 60 ml wody. Zblenduj płatki owsiane. Dodaj resztę składników i zblenduj raz jeszcze. Przełóż ciasto do foremki, mocno dociśnij i wstaw na godzinę do lodówki. Wyniki badań opublikowane w „European Journal of Nutrition” potwierdziły, że migdały zapewniają na bardzo długo uczucie sytości. W dodatku ich amatorzy dokonują zdrowszych wyborów żywieniowych niż ci, którzy ich nie jadają. Wrzuć kilka batonów do plażowej torby i trzymaj się z dala od serwowanych na deptaku gofrów.

ZOBACZ TEŻ: 4 przepisy na zdrowe przekąski oraz Co się dzieje, gdy... opalasz się na plaży

REKLAMA