[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.8

Najlepsze produkty z supermarketu 2018

Naukowcy porachowali już, ile średnio śpimy podczas życia, czy ile czasu pracujemy. Ciekawe, czy ktoś sprawdził, ile godzin spędzamy w sklepach. Obojętnie, jaki byłby wynik, naszym zdaniem to i tak za dużo.Poniżej znajdziesz listę, która pomoże Ci zredukować czas marnowany na zakupy. Przeznacz go na coś przyjemniejszego.

produkty z supermarketu

Jak o roku prezentujemy Ci listę zakupów WH, ale tym razem w nieco zmienionej formule. Do współpracy przy jej stworzeniu zaprosiliśmy 5 kobiet, których wykształcenie i doświadczenie życiowe pozwalają mądrze radzić innym: dietetyczkę, specjalizującą się w problemach z jelitami, dietetyczkę wegetariankę, dietetyczkę sportową, a także sportsmenkę i modelkę z absolutnego topu. Każda z nich zajrzała do swojej kuchni, spiżarni, lodówki i wybrała ulubione produkty, których sama używa na co dzień. Każdy z nich jest gruntownie przetestowany i możesz być pewna, że wkładając go do koszyka, dobrze inwestujesz pieniądze. I oszczędzasz czas na czytaniu etykiet – w przypadku tych produktów jest to zupełnie niepotrzebne. 

Ekspertka: Zuzanna Łukaszewicz

Dietetyk i psychodietetyk z poznańskiego Instytutu Mikroekologii, specjalistka od zdrowych jelit.

1. Ryż basmati

Kupiec

Ugotuj ryż i odstaw go na 12 h do lodówki. Pod wpływem zimna część zawartej w nim skrobi zmieni strukturę na nieprzyswajalną, stając się skrobią oporną. Ryż będzie miał mniej kalorii i stanie się świetną pożywką dla bakterii jelitowych.

2. Jogurt bio

Mlekovita

Jogurty naturalne zawierają bakterie kwasu mlekowego i laktozę, które wspierają rozwój prozdrowotnej mikrobioty.

3. Kasza

Dania Babci Zosi

Gotowe jedzenie wcale nie oznacza czegoś niezdrowego. Kasza gryczana jest świetnym źródłem nierozpuszczalnego błonnika, a dodatek szpinaku, dyni i słonecznika stanowi świetną kompozycję węglowodanów, błonnika i tłuszczu. Efekt? Koniec z głodem i zadowolone bakterie.

4. Kefir

Robico

Dzięki bakteriom kwasu mlekowego i produkowanym przez nie bakteriocynom działa przeciwbakteryjnie, obniża cholesterol i wspiera układ odpornościowy.

5. Cieciorka

Bio Planet

Kolejne obok fasoli dobre źródło białka roślinnego. Świetnie nadaje się do sałatek czy jako dodatek do kaszy, pozwalający szybko przygotować zbilansowany posiłek wspierający nasze bakterie jelitowe.

6. Mleko wielbłądzie

Camelicious

Różni się od innych rodzajów mleka unikatowym zestawem substancji bioaktywnych, dzięki czemu wspomaga prozdrowotne bakterie w jelitach. Wspiera trawienie i zmniejsza wzdęcia oraz inne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Zawiera laktoferynę, działającą przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie, a więc wspierającą odporność.

7. Zupa Pan Brokuł

Pan Pomidor

Pomysł na błyskawiczny posiłek, dzięki któremu nie sięgniesz po przetworzone jedzenie, niekorzystnie wpływające na stan mikroflory jelitowej.

8. Śledź atlantycki

Lisner

Jest świetnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które nie tylko odżywiają nasz mózg, ale także wpływają pozytywnie na mikrobiotę jelitową.

9. Nasiona chia

Oleofarm

Nienasycone kwasy tłuszczowe poprawiają skład mikrobioty przez zmniejszanie stanów zapalnych w organizmie. Poza tym nasiona chia zawierają niestrawialne węglowodany.

10. Kapusta kiszona

BioFood

Jest źródłem kwasu mlekowego, który oczyszcza organizm i wspomaga system immunologiczny, chroniąc nas w ten sposób przed infekcjami. Ponadto kwas mlekowy wspomaga trawienie i przemianę materii, regulując mikrobiotę jelitową.

11. Fasola na parze

Bonduelle

Jest świetnym źródłem białka roślinnego, które wpływa na wzrost bakterii Bifi dobacterium, Lactobacillus i zmniejsza populację bakterii Clostridium perfringens oraz Bacteroides, co ma korzystny wpływ na zwiększenie produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych i poprawia stan bariery jelitowej.

Czytaj też: Probiotyki na zdrowie, ale i na urodę.

Ekspertka: Iwona Kibil

Dietetyk i specjalista z zakresu diet roślinnych (wegecentrum.pl). Autorka artykułów, warsztatów i wykładów, a także książki „Wege. Dieta roślinna w praktyce”.

12. Masło orzechowe

Primavika

Świetne źródło białka oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które sprzyjają zdrowemu sercu. Jest wybornym dodatkiem do koktajli, którym dodaje gęstości, i sprawia, że sycą o wiele mocniej. Tylko pamiętaj: ostrożnie z ilością, bo naprawdę uzależnia, a jest niezwykle kaloryczne i łatwo przesadzić.

13. Tahini

Bakra

Ta sezamowa pasta jest podstawą hummusu – fantastycznej potrawy kuchni bliskowschodniej, pełnej białka i wapnia. Można kupić gotowy hummus albo przyrządzić go w domu – wtedy będzie pozbawiony dodatku substancji konserwujących.

14. Sok pomidorowy

Vital Fresh

Sok pomidorowy wytworzony bez udziału soku zagęszczonego. Podręczny ładunek likopenu i potasu. Taki sok spokojnie możemy uznać za jedną z pięciu porcji warzyw czy owoców, które powinniśmy zjadać w ciągu dnia.

15. Tofu

Polsoja

Dostawca białka o najlepszym wśród roślin zestawie aminokwasów, z którym można zrobić właściwie wszystko: od smażenia, przez twarożki na słono lub słodko, aż po kotlety.

Tutaj znajdziesz więcej produktów roślinnych, które dostarczą Ci sporą dawkę białka.

16. Pestko

Mleczni bracia

Polska wariacja na temat opartego na bazylii włoskiego pesto, w której zastępują je pestki dyni, słonecznika oraz zielona pietruszka. Wystarczy wymieszać z makaronem, dodać pomidorki koktajlowe i obiad gotowy.

17. Makaron białkowy

Natura food veggie

W Biedronce znajdziesz kilka rodzajów makaronów z roślin strączkowych o wysokiej zawartości białka. Do wyboru masz wersje: fussili, spaghetti i penne, zrobione z ciecierzycy, grochu, czarnej fasoli oraz soczewicy.

18. Płatki drożdżowe

Targroch

Nieaktywne płatki drożdżowe to świetna przyprawa dla wegan, ponieważ nadają daniom ciekawy, „serowy” zapach i posmak.

19. Napój sojowy

Alinor

O ile inne napoje roślinne trudno uznać za zastępniki mleka, bo nie zawierają białka, o tyle wersja sojowa już spokojnie na to miano zasługuje. Wybieraj tę bez dodatku cukru, wzbogaconą wapniem.

20. Komosa ryżowa

Sante

Quinoa spowszedniała i straciła już nieco nimb nowości, ale wcale nie jest przez to mniej wartościowa. Idealna na gulasze, kotlety i kaszotta.

21. Woda

Cechini Muszyna

Im więcej się ruszasz, tym bardziej potrzebujesz składników mineralnych, które tracisz wraz z potem. Wysokozmineralizowana woda Cechini Muszyna to dobry wybór po treningu.

22. Musli

Vivi

W ofercie tej firmy znajdziesz kilka rodzajów musli: orkiszowe, jaglane czy owsiane. Wszystkie łączy jedno: brak kiepskich dodatków. Tylko płatki, suszone owoce, siemię lniane i orzechy.

Ekspertka: Maja Włoszczowska

Kolarka górska, dwukrotna wicemistrzyni olimpijska, zdobywczyni wielu medali na mistrzostwach świata, Europy i Polski. Zawodniczka Kross Racing Team.

23. Kawa

Illy

Bez niej nie jestem w stanie rozpocząć dnia. Piję tylko czarną, którą najczęściej przywożę z Włoch. Zawarta w niej kofeina pomaga mi trenować na najwyższych obrotach.

24. Twaróg półtłusty

Klimeko

Wytwarzany według naturalnych procedur, najbardziej przypada mi do smaku. To świetne źródło białka, którego – jako sportsmenka – potrzebuję więcej od przeciętnej kobiety. Podobnie jak kalorii, dlatego nie muszę wybierać chudego twarogu.

25. Szpinak

Fit & Easy

Kupuję świeży i mrożę na później, podobnie jak zieloną pietruszkę. Najczęściej trafiają do porannego smoothie, obok różnego rodzaju owoców.

26. Wafle ryżowe

Sonko

Nie mam ulubionego rodzaju: sięgam po różne, jakie akurat są pod ręką. Często zastępują mi pieczywo – świetnie smakują na przykład z hummusem.

27. Spaghetti

Barilla

Po ciężkich treningach potrzebuję węglowodanów, żeby odbudować zapasy glikogenu. Dostarczają mi ich przeważnie makaron (wybieram włoskich producentów) albo kasze i ryż (w tym wypadku stawiam na polskich – Risanę i Sonko).

28. Olej lniany

Oleofarm

To zdrowe tłuszcze oraz źródło witaminy E, która jest potężnym antyoksydantem, pomagającym szybciej zregenerować się po treningu. Zawsze wybieram ten tłoczony na zimno, w ciemnej butelce, i trzymam go w lodówce. Dodaję najczęściej do sałatek.

29. Mleko roślinne

Alpro

Nie stronię od mleka krowiego, ale często piję też jego różne roślinne zastępniki – bardziej mi smakują. Napój ryżowy służy mi jako baza do owsianki.

30. Płatki owsiane

Melvit

Podstawa śniadania, która daje energię na pierwszy trening. Najczęściej w zestawie z orzechami, owocami suszonymi, cynamonem oraz kurkumą. Przeważnie wybieram pełnoziarniste, a nie błyskawiczne czy górskie, bo są mniej przetworzone.

31. Herbata

Yogi Tea

Jestem wielką fanką lukrecji. Herbaty na jej bazie nie dość, że są smaczne, to jeszcze koją problemy żołądkowe i trawienne.

32. Tuńczyk

Tonnino

Jeśli tylko mam okazję, zawsze wybieram świeże ryby, ale na wyjazdach nie zawsze jest taka możliwość. Dlatego zabieram ze sobą tuńczyka (białko!) w słoikach.

33. Sok z buraków

Biofood

Kiszonki to naturalne źródło bakterii probiotycznych, wpływających na układ trawienny i odporność. Rzadko bywam w domu i nie jestem w stanie sama ich przygotowywać, więc przeważnie wspieram się gotowymi sokami. Ten z buraków ma dodatkową właściwość: dzięki zawartości azotanów zwiększa wydolność organizmu.

Ekspertka: Kamila Szczawińska

Polska modelka, aktualnie mieszkająca w Hiszpanii. Ma dwójkę dzieci: syna Julka i córkę Kalinę. Jej inspiracje kulinarne i treningowe znajdziesz na kamilaszczawinska.pl.

34. Jogurt proteinowy

Arla

To dla mnie świetna przekąska potreningowa, bo zawiera aż 20 g białka, a do tego dawkę węglowodanów. Jest też bardzo wygodny, bo taką małą saszetkę zawsze da się gdzieś zmieścić. No i smak mango to naprawdę mango!

35. Ocet winny

Mazzetti

Jem na co dzień dużo wszelkiego rodzaju sałatek, do których sosy przyrządzam przeważnie na bazie białego octu winnego oraz oliwy. Tę ostatnią stosuję praktycznie w każdym celu: od smażenia, przez sosy, po zwyczajne moczenie chleba.

36. Kasza gryczana

Vita Natura

Kaszę gryczaną uwielbiam praktycznie w każdej postaci, ale jeśli mam możliwość, przeważnie wybieram wersję białą, niepaloną. Na moim stole często ląduje w wersji z białym serem i pietruszką albo w formie kotlecików. Kasza to mnóstwo roślinnego białka i cennych składników odżywczych.

Przeczytaj: Kasze - rodzaje i właściwości.

37 & 38. Koper i pietruszka

Kotanyi

Koperek i pietruszka należą do moich ulubionych przypraw. W Hiszpanii, gdzie mieszkam, nie można ich dostać na co dzień, więc za każdym razem, gdy jestem w Polsce, zabieram ze sobą spory ich ładunek.

39. Rumianek

Herbapol

Wieczorny napar z rumianku z dodatkiem miodu należy do moich codziennych rytuałów. Jego kojące, uspokajające działanie ceni cała moja rodzina.

40. Miód lipowy

Mazurskie Miody

Nie przepadam za cukrem, ale w mojej kuchni zawsze jest miejsce dla miodu. Dzięki niemu możemy zaspokoić potrzebę jedzenia słodkiego i nie sięgamy po przetworzone słodycze.

41. Dżem truskawkowy

Bonne Maman

Podobną rolę odgrywa też dżem. Jego smak sprawia, że omlety i naleśniki stają się jeszcze pyszniejsze. W odpowiedniej ilości w diecie jest miejsce na wszystko. Jestem żywym dowodem na to, że szczupłą sylwetkę można zachować bez dietetycznego fanatyzmu.

42. Mrożony bób

Hortex

Uwielbiam to roślinne źródło białka za jego smak, ale minusem jest dostępność tylko w sezonie. Na szczęście mamy mrożonki, dzięki którym możemy cieszyć się jego wartościami przez cały rok.

43. Makaron

Lubella

Staram się gotować dla całej rodziny prawie codziennie, ale doba nie jest przecież z gumy, dlatego lubię dania, które da się szybko przygotować. Zawsze mam w szafce pełnoziarnisty makaron, dzięki któremu w 15 minut mogę wyczarować sobie oraz dzieciom smaczny i pożywny posiłek.

Ekspertka: Katarzyna Biłous

Dietetyk i trener żywienia w dyscyplinach wytrzymałościowych. Autorka książki „Dieta i trening”. Znajdziesz ją na stronie zabieganydietetyk.pl.

44. Piramidki gryczane

Popcrop

To świetna przekąska dla znudzonych ryżowymi krążkami. Piramidki gryczane mają od nich zupełnie inny smak oraz strukturę, która zadowoli wszystkich fanów chrupania. Do tego popcropy mają w sobie cenną dla zdrowia kaszę gryczaną.

45. Sok kiszony

Tłocznia Maurera

Sok z kiszonej kapusty działa wzmacniająco na organizm, wspomaga trawienie, a dzięki wsparciu wątroby i pęcherzyka żółciowego pomaga w walce z toksynami. No i zawiera bakterie wspierające pracę jelit.

46. Dżem rokitnikowy

Pole Natury

Nie za słodki, nie za kwaśny – taki w sam raz. A do tego potężny, bo to źródło karotenoidów, które wspierają układ immunologiczny.

47. Pasta

Wawrzyniec

Jeśli nie idzie Ci namaczanie, gotowanie i miksowanie ciecierzycy, wybierz gotową i naturalną pastę. Alternatywa dla masła na kanapkach albo w wersji solo na pieczywie.

48. Zupa z soczewicy

Dania Babci Zosi

Świetny pomysł na domowy obiad dla zapracowanych. Zupa składa się z suszonych warzyw i soczewicy oraz torebki z mieszanką przypraw. Soczewica jest dobrym źródłem roślinnego białka i sprawia, że wcale nie potrzeba tradycyjnej „wkładki mięsnej”.

49. Owoce

Czary Mary

Owsianka, koktajl czy sałatka posypana tym czarodziejskim pyłem z liofilizowanych owoców oraz warzyw zyska właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe. Wszystko to dzięki potężnej dawce przeciwutleniaczy, między innymi kwasu elagowego z jeżyn.

50. Kiełki lucerny

Uniflora

Mały dodatek o wielkim znaczeniu. Kiełki lucerny to źródło witaminy K, wpływającej na krzepliwość krwi – szczególnie ważnej przy obfitych krwawieniach podczas menstruacji. Jedz zawsze z dodatkiem tłuszczu (masła, pestek, oleju czy oliwy), aby witamina lepiej się przyswoiła.

51. Magnesium Sport

Enervit

Kolorowe buteleczki z izotonikami stały się atrybutem wielu ćwiczących, ale w najczęściej spotykanej wersji dostarczają głównie cukru. Jeśli trenujesz, potrzebujesz dobrego suplementu i konkretnej dawki minerałów.

52. Danie gotowe

Risana

Brak czasu na przygotowanie obiadu? Ta wymówka już nie przejdzie. W 2 minuty możesz przygotować konkretne danie, które poza węglowodanami ma w sobie sporo protein. Jedz solo albo podkręć wartość warzywami i dodatkowym białkiem.

53. Mix warzyw

Fit & easy

Kilka napoczętych opakowań, a w efekcie zwiędłe i oślizgłe liście? Z taką mieszanką to się już nie zdarzy. Bierzesz garść zielonych warzyw z jednej torebki, wrzucasz do blendera i masz odżywczy zestaw.

54. Kulki proteinowe

Fit Bites

Ta przekąska potreningowa zmieści się do każdej torebki na tzw. czarną fitnessową godzinę. Połączenie węglowodanów z daktyli i białka z grochu zregeneruje Cię po ćwiczeniach.

ZOBACZ TEŻ: Odchudzanie - zakupy pod kontrolą.

Komentarze

 (2)
ZOBACZ KOMENTARZE

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij