[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
5.0

Najlepsze podstawowe produkty spożywcze z supermarketu [plebiscyt WH]

Wystarczy kilka dobrej jakości produktów, a wyczarujesz z nich zdrowe dania.

najlepsze produkty z supermarketu

1. Jogurt kokosowy - Planton

Zamiennik tradycyjnego jogurtu z mleka krowiego. Zrobiony z mleczka kokosowego, kultur bakterii i dodatku białka z bobu. Bez cukru i glutenu. Można go stosować jako składnik lub dodatek do placuszków oraz owsianek z owocami.

2. Krem warszawski - Baton Warszawski

Bazą kremu jest manna kokosowa i orzech laskowy. Jest pysznym i zdrowym zamiennikiem tradycyjnych kremów orzechowych – bez dodatku cukru, oleju palmowego i glutenu.

3. Sok z imbiru - Symbio

Tłoczony bezpośrednio z owoców. Można dodawać go do wody, herbaty i koktajli. Imbir podnosi odporność organizmu. Sprawdza się zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

4. Kakao - Symbio

Zawartość tłuszczu kakaowego w tym produkcie to tylko 10-12%. Jedynym jego składnikiem jest kakao. Bez dodatku cukru, konserwantów i aromatów. Źródło przeciwutleniaczy.

5. Mąka z ciecierzycy - Melvit

Otrzymana ze zmielonych ziaren ciecierzycy, o wysokiej zawartości białka. Doskonały zamiennik bułki tartej, mąki pszennej, a dzięki właściwościom zagęszczającym – alternatywa śmietany. Można z niej przygotować naleśniki, panierkę do kotletów, dodawać do pasztetów mięsnych i warzywnych.

6. Makaron - Bonduelle

Makaron, który składa się w 95% z mąki z soczewicy koralowej i w 5% z marchwi. Cechuje się wysoką zawartością błonnika i białka. Doskonale sprawdza się w daniach bezmięsnych – wyrównując zawartość białka – oraz w jadłospisie osób z insulinoopornością.

7. Oliwa - Monini

Obniża ryzyko zachorowania na raka piersi, stężenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL. Regularne spożywanie podwyższa stężenie dobrego cholesterolu HDL oraz antyoksydantów. Możesz na niej także smażyć.

8. Super foods - Dobra Kaloria

Połączenie siemienia lnianego, słonecznika, zarodków pszennych, pestek dyni, migdałów, orzechów brazylijskich, laskowych, nerkowców oraz nasion szałwii hiszpańskiej. Taki mix dostarcza całkiem sporą dawkę magnezu, tiaminy, selenu i kwasów tłuszczowych omega-3. Dwie łyżki śmiało dodawaj do owsianek i sałatek.

9. Erytrytol - Ekologiko

Bezsmakowy i naturalny słodzik, który nie powoduje dolegliwości gastrycznych. Jest znacznie mniej kaloryczny od zwykłego cukru, nie wywołuje wzrostu stężenia glukozy we krwi. Uznany przez WHO za bezpieczny dodatek do żywności.

10. Chleb żytni - lokalna piekarnia

Jest o wiele zdrowszy niż jasne pieczywo pszenne. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego syci nas na dłużej. Zawiera też błonnik, który jest niezbędny do prawidłowej pracy układu pokarmowego.

Zrób to sama

Chleb na zakwasie

Przepis na zakwas W słoiku wymieszaj 100 g mąki żytniej razowej (typ 2000) oraz 100 ml ciepłej wody. Odstaw na dobę. Przez kolejne 5 dni, co 24 godz., dodawaj do słoika kolejne 50 g mąki i 50 ml ciepłej wody.

Przepis na chleb Wymieszaj: 150 g zakwasu, 550 g mąki żytniej (typ 720), 400 ml ciepłej wody i 5 g soli. Przełóż do formy keksowej i odstaw na ok. 10 godzin do wyrośnięcia. Następnie piecz w piekarniku (przez pierwsze 20 minut w temperaturze 220 st. C, a kolejne 25 minut w temperaturze 200 st. C). Wyjmij z piekarnika i ciesz się smakiem świeżego, pysznego chleba. Smacznego!

Masło

1000 ml zimnej, 36-% śmietany ubijaj ok. 7 minut na najwyższych obrotach. Następnie zmniejsz obroty i miksuj jeszcze przez 2-3 minuty. Do powstałej gęstej masy wlej litr bardzo zimnej wody, dodaj szczyptę soli i miksuj ok. 30 sekund na średnich obrotach. Wylej wodę i uformuj z masła pożądaną formę. Włóż do lodówki. Gotowe!

SPRAWDŹ TEŻ: 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij