Najlepsze pikantne sosy i przyprawy – przegląd

Jedno jest pewne: kiedy już zaczniesz jadać ostrzej, nie będziesz chciała wracać do łagodnych, nijakich smaków, bo chili uzależnia. Na szczęście z wielką korzyścią dla zdrowia i figury.

sosy chili fot. shutterstock.com

Kapsaicyna

Nadaje ostrości i aromatu paprykom, pobudza trawienie oraz apetyt, stymuluje metabolizm i poprawia krążenie.

REKLAMA

Harissa

Używana w kuchni arabskiej, głównie w Tunezji i Libii, i łączona często z czosnkiem, kuminem, kolendrą i oliwą. Jeżeli kuskus, to tylko z nią.

Dlaczego lubimy? Dodana do kanapek zmienia wszystko.

Kupisz: frisco.pl

Gochujang

Pasta na bazie koreańskiej papryki gochugaru to „must have” koreańskiej kuchni.
Pikantna, aromatyczna, z głębią smaku – obowiązkowa do kimchi.

Dlaczego lubimy? Zawiera sfermentowane ryż i soję, więc – oprócz smaku – wspomaga jelita.

Kupisz: kimchi.pl

ZOBACZ TEŻ: 4 przepisy na słodko-ostro. Pycha!

Tabasco sriracha

Jego smak i ostrość pochodzą z czerwonej papryki jalapeño i dojrzewającej w beczkach papryczki tabasco.

Dlaczego lubimy? Gęsty, słodko-kwaśny sos powstaje wyłącznie z ręcznie zbieranych papryczek.

Kupisz: develey.pl

Sambal Badjak

Prosto z Indonezji, ale ostrzejsza niż znana nam sambal oelek. Świetna do dań z woka.

Dlaczego lubimy? Za bogaty smak wzbogacony szalotką i czosnkiem.

Kupisz: sushi-sklep.pl

Sos chili z ananasem

Owocowa nuta ananasa i ostrość papryczek tworzą kompozycję, którą długo się pamięta.

Dlaczego lubimy? Ponieważ zaskakuje smakiem: już kilka kropel odsłania nowe oblicze każdej potrawy. I sprawdza się jako dip do nachosów.

Kupisz: polskikoszyk.pl

Chimichurri

Mieszanka ziół i przypraw do samodzielnego przygotowania z dodatkiem wody, soku z cytryny i oliwy. Argentyńska specjalność do grillowanych mięs. 

Dlaczego lubimy? Bo lekko pikantny, ziołowy smak świetnie pasuje też do warzyw i sałatek.

Kupisz: zakupywgodzine.pl

Bio płatki chili

Dar natury w najczystszej postaci: pokruszone papryczki razem z pestkami. Suszenie pozbawiło chili owocowego posmaku, ale dodało ostrości.

Dlaczego lubimy? Za ekologiczność i wszechstronność zastosowania.

Kupisz: frisco.pl

ZOBACZ TEŻ: 5 przypraw dla smaku, zdrowia i urody

Zobacz również:
Trening, który od dekad podbija serca gwiazd kina i estrady, teraz jest dostępny jak nigdy dotąd. Zamień krzesło w drążek i wypróbuj barre we własnym salonie.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA