Kapsaicyna
Nadaje ostrości i aromatu paprykom, pobudza trawienie oraz apetyt, stymuluje metabolizm i poprawia krążenie.
Harissa
Używana w kuchni arabskiej, głównie w Tunezji i Libii, i łączona często z czosnkiem, kuminem, kolendrą i oliwą. Jeżeli kuskus, to tylko z nią.
Dlaczego lubimy? Dodana do kanapek zmienia wszystko.
Kupisz: frisco.pl
Gochujang
Pasta na bazie koreańskiej papryki gochugaru to „must have” koreańskiej kuchni.
Pikantna, aromatyczna, z głębią smaku – obowiązkowa do kimchi.
Dlaczego lubimy? Zawiera sfermentowane ryż i soję, więc – oprócz smaku – wspomaga jelita.
Kupisz: kimchi.pl
ZOBACZ TEŻ: 4 przepisy na słodko-ostro. Pycha!
Tabasco sriracha
Jego smak i ostrość pochodzą z czerwonej papryki jalapeño i dojrzewającej w beczkach papryczki tabasco.
Dlaczego lubimy? Gęsty, słodko-kwaśny sos powstaje wyłącznie z ręcznie zbieranych papryczek.
Kupisz: develey.pl
Sambal Badjak
Prosto z Indonezji, ale ostrzejsza niż znana nam sambal oelek. Świetna do dań z woka.
Dlaczego lubimy? Za bogaty smak wzbogacony szalotką i czosnkiem.
Kupisz: sushi-sklep.pl
Sos chili z ananasem
Owocowa nuta ananasa i ostrość papryczek tworzą kompozycję, którą długo się pamięta.
Dlaczego lubimy? Ponieważ zaskakuje smakiem: już kilka kropel odsłania nowe oblicze każdej potrawy. I sprawdza się jako dip do nachosów.
Kupisz: polskikoszyk.pl
Chimichurri
Mieszanka ziół i przypraw do samodzielnego przygotowania z dodatkiem wody, soku z cytryny i oliwy. Argentyńska specjalność do grillowanych mięs.
Dlaczego lubimy? Bo lekko pikantny, ziołowy smak świetnie pasuje też do warzyw i sałatek.
Kupisz: zakupywgodzine.pl
Bio płatki chili
Dar natury w najczystszej postaci: pokruszone papryczki razem z pestkami. Suszenie pozbawiło chili owocowego posmaku, ale dodało ostrości.
Dlaczego lubimy? Za ekologiczność i wszechstronność zastosowania.
Kupisz: frisco.pl
ZOBACZ TEŻ: 5 przypraw dla smaku, zdrowia i urody