1. Nauka
Owoce
Jedzenie owoców o pomarańczowym i żółtym kolorze każdego dnia może o połowę obniżyć ryzyko raka pęcherza, ponieważ są one bogate w witaminy A, C oraz E – podaje University of Hawaii.
Orzechy
Konieczność obierania orzechów ze skorupek, jak np. w przypadku pistacji, ogranicza machinalne podjadanie i zmniejsza spożycie kalorii o 59% – informuje Eastern Illinois University. Skoro już o pistacjach – najlepsze będą te bez soli.
ZOBACZ TEŻ: Właściwości zdrowotne orzechów włoskich
2. Na plus
Owoce
Całe owoce są bogate w błonnik, który spowalnia wzrost poziomu cukru we krwi po ich zjedzeniu. Dzięki temu ogranicza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Orzechy
Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w orzechach obniżają poziom złego cholesterolu LDL i dzięki temu chronią przed chorobami układu krwionośnego.
3. Na minus
Owoce
Tak, cukier. Najwięcej znajdziesz go w owocach tropikalnych. Ale nie ma tragedii – jeśli jesz całe owoce, raczej nie ma się czego bać. Gorzej z sokami – wtedy możesz w jednej szklance wypić zawartość kilku pomarańczy. A to już za słodko.
Orzechy
Dużo w nich białka i tłuszczu, dzięki czemu tak dobrze zaspokajają apetyt. Jednocześnie znaczy to jednak, że zawierają mnóstwo kalorii i jedzenie ich na kilogramy zdecydowanie nie jest dobrym pomysłem. Garść – tyle powinno wystarczyć.
ZOBACZ TEŻ: Przepis na chrupiącą cynamonową granolę z orzechami pekan i miodem
4. W kuchni
Owoce
Zastanawiasz się, czy warto dopłacać do owoców ekologicznych, bo w tych normalnych są już tylko pozostałości pestycydów? Owszem, niektóre badania pokazują, że te eko są trochę bardziej wartościowe, ale w żadnym razie nie musisz bać się tych zwyczajnych. Wystarczy, że je umyjesz.
Orzechy
Być może czytałaś, że orzechy dobrze jest przed zjedzeniem namoczyć w wodzie z solą lub sokiem z cytryny, żeby zwiększyć przyswajalność zawartych w nich składników odżywczych. Teoretycznie racja, ale do zyskania jest tak mało, że według nas nie warto utrudniać sobie życia na co dzień.
5. Werdykt
Owoce
Owoce to genialne źródło witamin i innych składników, które pozytywnie wpływają na zdrowie. I ta cecha jest daleko ważniejsza niż zawartość cukru. Ich wartość potwierdzają metaanalizy, czyli podsumowania badań – nie ma żadnego powodu, by wykluczać je z menu.
Orzechy
Orzechy też są napakowane związkami o działaniu przeciwutleniającym, a do tego pełno w nich składników mineralnych. W efekcie będą Cię chronić przed wieloma chorobami i nadwagą. To naprawdę dobrze zainwestowane kalorie, po których nie powinnaś mieć wyrzutów sumienia.
Zwycięzca?
Orzechy
Gdybyśmy mieli oceniać wpływ na zdrowie, w tym pojedynku padłby zasłużony remis. Skoro jednak skupiamy się na tym, co lepiej przegryźć, kiedy dopadnie Cię mały głód, orzechy wygrywają ze sporą przewagą, bo znacznie szybciej wywołują poczucie sytości. A to przecież powinna być główna funkcja przekąski.
ZOBACZ TEŻ: Przepisy na niskokaloryczne, imprezowe przekąski