Szparagi + Rzodkiewka
Sycące, pełne białka i błonnika, z przyjemnie chrupiącymi rzodkiewkami – gwarantujemy smak w obu wersjach. A za błonnik odpowiadają szparagi, które od niego pękają.
Zupa
- 4 szklanki bulionu drobiowego
- 1 pęczek szparagów
- 1 puszka białej fasoli, odsączonej i opłukanej
- 1 szkl. kawałków ugotowanej piersi z kurczaka
- ½ szkl. drobnego makaronu (np. gwiazdki)
- 4 rzodkiewki, pokrojone w zapałki
- ¼ szkl. startego parmezanu (np. Parmigiano Reggiano)
- 1 cytryna, pokrojona w ćwiartki
- Do garnka z bulionem wrzuć łodygi szparagów (bez główek), doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 15 min. Wyciągnij szparagi.
- Dorzuć główki szparagów, poszarpaną pierś z kurczaka, fasolę i makaron. Gotuj około 12 minut, dopraw solą i pieprzem. Przelej do misek, posyp parmezanem i wrzuć zapałki z rzodkiewek. Skrop całość sokiem z cytryny.
4 PORCJE W jednej: 230 kcal, 3,5 g tłuszcze (1,5 g tł. nasycone), 26 g węglowodany, 3 g cukier, 5 g błonnik, 23 g białko.
ZRÓB SAMA: Obsmaż 2 uda z kurczaka i zrób na nich esencjonalny rosół. Odcedź wywar i zamroź w woreczkach. Mięso i warzywa zmiksuj na pastę, wstaw do słoika i używaj 3-4 łyżki do zrobienia zupy.
Sałatka
- 1 pęczek zielonych szparagów, obranych i przyciętych
- 280 g szpinaku baby
- 2 szkl. kawałków ugotowanej piersi z kurczaka
- 1 puszka białej fasoli, odsączonej i opłukanej
- 2 łyżki oliwy extra-virgin
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 rzodkiewki, pokrojone w zapałki
- W dużej misce wymieszaj pocięte szparagi, szpinak, kurczaka i fasolę. Skrop oliwą i sokiem z cytryny, dopraw solą z pieprzem i jeszcze raz wymieszaj. Rozdziel na talerze i przybierz zapałkami rzodkiewek.
4 PORCJE W jednej: 280 kcal, 10 g tłuszcze (1,5 g tł. nasyc.), 21 g węglowodany, 3 g cukier, 8 g błonnik, 29 g białko.
Komentarze
~lejla, 2018-04-11 08:44:46
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?