Pascal Aussignac, szef kuchni słynnej restauracji Club Gascon (też gwiazdkowiec Michelina), proponuje nam francuskiego klasyka w dwóch odsłonach. Wypróbuj pierwszą, jeśli chcesz zrzucić parę centymetrów w pasie lub drugą – jeśli Twoim celem jest zbudowanie mięśni.
Mule marinara – przepis w wersji niskokalorycznej
Przygotowanie: 10 minGotowanie: 5 minPorcje: 4Kcal: 378W 1 porcji: 42 g białko • 8,9 g węglowodany • 12 g tłuszcze (4,1 g nasyconych) • 0,2 g błonnik
Potrzebujesz:
- 1 kg świeżych muli,
- 2 łyżki masła,
- 4 szalotki (drobno posiekane),
- 200 ml białego wytrawnego wina,
- 1 gałązka świeżego tymianku,
- 20 ml oliwy,
- świeżo zmielony, czarny pieprz.
Jak przygotować:
1. Zacznij od oczyszczenia muszli. Małym nożykiem zdrap odstające wąsy i inne drobiazgi przywarte do powierzchni. Unikaj zbyt długiego trzymania muszli w wodzie – nasza kranówa może dostać się do środka i popsuć smak. Szoruj je drapakiem pod bieżącą, zimną wodą. Zostaw tylko te zamknięte – otwarte muszle wyrzuć.
2. Rozgrzej w dużym garnku oliwę, wrzuć posiekaną cebulę i tymianek. Gotuj 2 minuty, mieszając.
3. Dorzuć muszle (tylko zamknięte!) do garnka i wlej do środka wino. Chardonnay będzie akurat.
4. Przykryj garnek, zwiększ ogień i gotuj 2-3 minuty, delikatnie potrząsając garnkiem od czasu do czasu.
5. Wszystkie muszle powinny się już otworzyć, więc można dodać masła i doprawić pieprzem.
6. Zamieszaj, przelej do dużej miski i podawaj od razu.
Dlaczego to działa
Liczące tylko 55 kcal w 100 g mule mają oprócz tego bardzo dużo witaminy B 12, wapnia, żelaza i wspomagającego metabolizm selenu. Do tego tymianek – jedno z ziół blokujących przyswajanie tłuszczu w organizmie.
Mule marinara w wersji bogatej w białko
Przygotowanie: 25 minGotowanie: 25 minPorcje: 4Kcal: 484W 1 porcji: 44,6 g proteiny • 19,4 g węglowodany • 16,8 g tłuszcze (7,4 g nasyconych) • 0,9 g błonnik
Potrzebujesz:
- 1 kg świeżych muli,
- 2 łyżki masła,
- 4 szalotki, drobno posiekane,
- 200 ml białego wytrawnego wina,
- 1 gałązka świeżego tymianku,
- 20 ml oliwy extra vergine,
- świeżo zmielony, czarny pieprz,
- szczypta curry,
- 2-4 łyżki śmietany 12-proc.,
- 2 żółtka,
- 250 g małych ziemniaków.
Jak przygotować:
1. Przygotuj mule do gotowania zgodnie z instrukcją, którą znajdziesz w przepisie na wersję SLIM +.
2. Ugotuj obrane ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Odsącz i odstaw na bok pod przykryciem.
3. Rozgrzej w dużym garnku oliwę, wrzuć posiekaną cebulę i tymianek. Gotuj 2 minuty, mieszając.
4. Dorzuć muszle (tylko zamknięte!) do garnka i wlej do środka wino. Nadal wybieramy Chardonnay.
5. Przykryj garnek, zwiększ ogień i gotuj 2-3 minuty, delikatnie potrząsając garnkiem od czasu do czasu.
6. Wyjmij otwarte muszle, zostawiając sos. Wbij do niego 2 żółtka i energicznie wymieszaj.
7. Dodaj masło, ziemniaki, mule, posyp świeżo zmielonym pieprzem i zamieszaj. Podawaj gorące.
Dlaczego to działa
Każda porcja zawiera 5,8 mg cynku, co stanowi 83% Twojego dziennego zapotrzebowania. Naukowe badania wykazały, że jego niedobór niweczy wysiłki na siłowni. Do tego dużo białka i energii z ziemniaczanych węglowodanów. Do tematu węglowodanów wciąż podchodzimy sceptycznie. Okazuje się, że całkiem niepotrzebnie. Dlaczego? Przeczytaj: Węglowodany a odchudzanie: obalamy 4 mity.
Najlepsi szefowie kuchni przygotowali także przepis dla miłośniczek ryb na doradę w bulionie w dwóch wersjach, dla wielbicielek kuchni orientalnej – przepis na hinduskie curry w dwóch wersjach a dla wszystkich pozostałych – tadżin z kurczaka w dwóch wersjach.
tekst: Marek Alchimowicz
WH 03/2013
Komentarze