Muffiny na słodko i na słono - 4 przepisy

Małe, słodkie lub wytrawne. Wszystkie równie pyszne.

Przepisy na muffiny fot. HEARST STUDIOS

Niezależnie od tego, czy muffiny wolisz wsuwać na śniadanie, do popołudniowej kawy czy na kolację, zawsze warto mieć je na podorędziu. Możesz przygotować je wcześniej, schować do pudełka i zabrać ze sobą. Niewielkie porcje nadają się również do mrożenia. Łatwo jednak wpaść w pułapkę, w której czyha na Ciebie sporo nadprogramowych kalorii. Muffiny upieczone według tradycyjnych przepisów mogą dostarczać nawet 500 kilokalorii i aż 40 g cukru w jednej babeczce. Nasze nie przekraczają 250 kcal. Wszystkie babeczki piecz w 175 °C na blaszce mieszczącej 12 muffinów.

REKLAMA

Muffiny ze szpinakiem i papryką

Kapsaicyna zawarta w pieprzu cayenne znana jest z działania przeciwzapalnego. Ponadto, po jej spożyciu w organizmie zaczynają wydzielać się endorfiny, których wysoki poziom może zmniejszać odczuwanie bólu.

  • kcal: 113
  • tłuszcz: 4 g
  • białko: 5 g
  • węgle: 14 g
  • porcje: 12

Składniki:

  • 80 g świeżych liści szpinaku
  • 2 jajka
  • 15 g oleju kokosowego, roztopionego
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 250 g mąki owsianej
  • 15 g stewii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1⁄2 łyżeczki soli
  • 10 g nasion chia
  • 20 g papryki, pokrojonej w kostkę
  • szczypta pieprzu cayenne

Metoda

  1. Liście szpinaku, jajka, olej i ekstrakt waniliowy wrzuć do miski i zblenduj na gładką, jednolitą masę.
  2. Resztę składników wymieszaj w dużej misce, wlej płynną masę i połącz.
  3. Do blaszki na muffiny wyłożonej papilotkami wlej ciasto. Piecz około 15 minut.

Przepisy na muffinyfot. HEARST STUDIOS

Muffiny z siemieniem lnianym i miodem

Siemię lniane jest dobrym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3. To właśnie one wpływają na odpowiednie funkcjonowanie mózgu i dobrą pamięć. Wcinaj na zdrowie.

  • kcal: 185
  • tłuszcz: 8 g
  • białko: 10 g
  • węgle: 17 g
  • porcje: 12

Składniki:

  • 120 g mąki pełnoziarnistej
  • 4 miarki odżywki białkowej
  • 10 g siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 245 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 60 g oliwy
  • 100 g płynnego miodu
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

Metoda

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, odżywkę białkową, siemię lniane i proszek do pieczenia.
  2. W osobnej misce połącz jajka, jogurt, oliwę i ekstrakt waniliowy.
  3. Do suchej mieszanki dodaj mokre składniki i wymieszaj dokładnie, aż wszystkie się połączą. Gotowe ciasto wyłóż na blaszkę do muffinów wyłożoną papilotkami. Wstaw do piekarnika na około 22 minuty i piecz do suchego patyczka

Przepisy na muffinyfot. HEARST STUDIOS

Muffiny z bananem i borówkami

Są równie słodkie, co legalne. Dzięki sporej porcji bananów muffiny dostarczą Ci dawkę potasu i doładują energią przed treningiem. Nie zawierają za to nabiału.

  • kcal: 229
  • tłuszcz: 14 g
  • białko: 7 g
  • węgle: 18 g
  • porcje: 12

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki oleju kokosowego, roztopionego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 140 g masła migdałowego
  • 5 bananów, rozgniecionych
  • 75 g mąki kokosowej
  • 1⁄2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 375 g borówek

Metoda

  1. Jajka wbij do dużej miski i rozkłóć. Dodaj olej, ekstrakt oraz masło migdałowe i wymieszaj do połączenia.
  2. Dodaj resztę składników i ponownie wymieszaj.
  3. Blachę do pieczenia muffinów wyłóż papilotkami. Do każdej wlej masę: powinny wypełniać 3/4 wysokości. Następnie wstaw je do piekarnika na 25 minut i piecz do suchego patyczka.

Przepisy na muffinyfot. HEARST STUDIOS

Muffiny z cukinią i fetą

Nasiona soi to świetne źródło roślinnego białka. Przy okazji dostarczają również magnez, który łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego i poprawia samopoczucie.

  • kcal: 174
  • tłuszcz: 8 g
  • białko: 7 g
  • węgle: 19 g
  • porcje: 12

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g płatków owsianych górskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1⁄2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 8 liści bazylii, posiekanych
  • 60 g fety, pokruszonej
  • 2 jajka
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki oliwy
  • 200 g cukinii, startej
  • 40 g rodzynek
  • 40 g nasion soi

Metoda

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę, sól, bazylię i 40 g fety. 
  2. W osobnej misce połącz jajka, jogurt i oliwę, a następnie powstałą masę wlej do suchych składników i dokładnie wymieszaj.
  3. Do masy dodaj startą cukinię, rodzynki oraz nasiona soi. Gotowe ciasto przełóż do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piecz przez 15 minut. Upieczone i ostudzone muffiny posyp resztą fety.
Zobacz również:
Ponad 700 biegaczy, w tym ponad 400 biegaczek wzięło udział w ankiecie zorganizowanej wspólnie przez Women’s Health i Runner’s World, by sprawdzić, czy czujemy się bezpiecznie, biegając.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA