Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ

Mrożona herbata i cold brew - jak przyrządzać

Gdy z nieba leje się żar, Ty nalej sobie do szklanki mrożonej herbaty. Pragnienie nie będzie miało szans. Zobacz, jakie właściwości ma herbata i jak przygotować najsmaczniejsze ice tea. Pij na zdrowie!

herbata mrożona cold brew Ice, Ice, Baby! (fot. Mitch Mandell)

Herbata - właściwości

Zmrożona herbata gasi pragnienie o niebo lepiej niż cola, a nie zawiera niepotrzebnych kalorii. Znajdziesz w niej za to ogrom przeciwutleniaczy, które chronią serce oraz mózg i zapewniają piękny wygląd. Picie zielonej herbaty to także sposób na zgrabną sylwetkę. Potwierdzają to m.in. badania opublikowane w czasopiśmie „Plos One”, które wykazały, że zawarte w niej molekuły EGCG skutecznie spalają tłuszcz.

Na tym nie koniec. Filiżanka zielonej dodaje energii i sprawia, że Twój mózg pracuje na zwiększonych obrotach. Z kolei wybrany przez nas napar z hibiskusa – m.in. dzięki zawartości wit. C, polifenoli i naturalnych kwasów AHA – to naturalny urodowy eliksir.

Herbata czarna

Lubisz herbacianą klasykę? Postaw na małą czarną. „Na zimno najlepiej smakuje liściasta herbata z dużą ilością tipsów, czyli liści ze szczytów krzewu herbacianego” – wyjaśnia Piotr Mońka, ambasador herbaty z Czajowni (czajownia.pl). Wypróbuj Cejlon lub darjeeling.

Podawaj z: Do szklanki wciśnij cytrynę i dorzuć kilka listków mięty. Dobrze smakuje także z plasterkami brzoskwini lub moreli. Patent WH Napar zmieszaj z kostkami lodu w szejkerze, a otrzymasz piwną piankę.

Herbata zielona

Pobudza i smakuje wybornie. Czego chcieć więcej? Wypróbuj Najlepsza będzie dobrej jakości herbata japońska przyrządzona metodą cold brew. Z kolei najlepsze herbaty z Japonii produkuje się w prefekturze Kioto.

Podawaj z: Kwas cytrynowy aż pięciokrotnie zwiększa przyswajalność antyoksydantów zawartych w herbacie, więc najzdrowszy miks otrzymasz, dodając do szklanki plastry cytryny. Nuda, mówisz? Więc zaszalej i do herbaty wkrój kilka plasterków ogórka.

Herbata ziołowa

Napary ziołowe nie zawierają kofeiny, a oferują bogactwo smaków i prozdrowotnych właściwości. Wypróbuj Gdy lato w pełni, sięgnij po herbatkę z hibiskusa. Badacze udowodnili, że pita codziennie skutecznie obniża ciśnienie krwi. Serwuj ją więc często swoim rodzicom i dziadkom.

Podawaj z: „Hibiskus zawiera dużo witaminy C, przez co jego napar sam w sobie jest dosyć kwaśny. Najlepiej smakuje bez dodatku cytrusów, lekko osłodzony” – mówi nasz ekspert.

ZOBACZ TEŻ: Herbaty ziołowe - właściwości urodowe

napój, herbata mrożona fot. shutterstock.com

Jak zrobić mrożoną herbatę?

Zrób napar z liści na gorąco, a później schłodź go w lodówce lub kostkami lodu. „Zawsze trzymaj się zasad parzenia herbat na gorąco – radzi Piotr Mońka. – Pamiętaj o odpowiedniej temperaturze wody i po upływie zalecanego czasu parzenia oddziel liście od naparu”. Uwaga: herbata zaparzana zbyt długo lub przy użyciu zbyt gorącej wody robi się gorzka.

Jak i czym słodzić mrożona herbatę?

Jeśli należysz do gatunku słodkolubnych, mrożoną herbatę osłodź sobie miodem, rozpuszczając go wcześniej w naparze (byle nie zbyt gorącym!) lub odrobinie ciepłej wody. Jeśli napar jest już schłodzony, możesz do niego dorzucić parę listków stewii lub kawałek słodkiej pomarańczy.

Jak zrobić cold brew?

Liście herbaty zalewasz wodą i odkładasz na kilka godzin do lodówki. Im dłużej pozwolisz liściom się macerować, tym napar będzie miał intensywniejszy smak. „Polecam tę metodę zwłaszcza do świeżej herbaty dobrej jakości – mówi ekspert WH. – Najlepszy smak uzyskasz, przygotowując napój z zielonej herbaty japońskiej (np. Sincha Kagoshima, Yamacha Hamamatsu lub Kabukicha Kyoto)”.

WH 07-08/2017

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij